Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

SportNär fotboll är mer än
sparka boll

Fotboll är stort. Långt större än att kicka boll och göra mål. Kärleken till sporten svetsar samman folk från världens alla hörn trots att de kanske inte talar samma språk eller är lika gamla. Ledningen för fotbollsklubben Hapoel Tel Aviv ställde sig frågan om de skulle kunna använda den gemensamma passionen för fotboll till bygga broar mellan religiösa, sekulariserade, drusiska, kristna, muslimska och judiska barn i Israel. Och de kom på en lösning. Av Margarete Nudel

Fotboll När den israeliska armén drog sig ur Libanon i maj år 2000 hamnade tusentals barn bokstavligen i ett gränsland. Många drev omkring sysslolösa. Ungdomsbrottsligheten ökade markant i området, skolan hade ingen direkt attraktionskraft. Detta uppmärksammades av fotbollsklubben Hapoel Tel Aviv, De Röda, som kände att de i samband med detta ville börja ta ett större socialt ansvar för barn i utkanten av samhället samtidigt som de såg en chans att hitta framtida fotbollstalanger till klubben.

- Lagsport är ett ypperligt sätt att bygga broar. Det går inte att vinna i fotboll om man inte samarbetar. Vi lovade dessa barn att de skulle få spela fotboll ett par dagar i veckan under professionell ledning, om de lovade oss att gå till skolan ett par dagar i veckan som motprestation, berättar Boaz Elias för Hapoel Tel Aviv.

Resultatet har blivit något klubben kallar för "The Peace Line - Fredslinjen", ett program som arbetar med barn vid Israels norra gräns. Programmet vänder sig till alla barn; druser och muslimer såväl som kristna. Cirka 1 300 barn från 54 kommuner i norr deltar i dessa speciella Peace Line-klubbar som återfinns från Metulla till Rosh Hanikra. Tillsammans med skolan och studievägledare har klubben skapat individuella studieprogram för vart och ett av dem. Dessutom har man sett till att kommunen erbjuder fördjupningsprogram anpassat till det område barnen bor i. I exempelvis Hurfesh skapas en Internet sajt vars mål är att bevara och berätta om drusernas arv. I Shlomi har barnen möjlighet att utveckla ett multimedieprogram med grafik och musik.

Nu går det ju inte att sia om var de stora talangerna finns. Därför bedriver De Röda idag fotboll på gräsrotsnivå för nära 7 000 barn över hela Israel. För barn från svåra familjeförhållanden, med dålig ekonomi eller allmän skoltrötthet ser klubben till att väva in fotboll som en del av det dagliga livet. Sporten blir vägen ut ur svårigheter och låter många barn utvecklas och integreras in i det israeliska samhället. Det är i alla fall ett av klubbens mål. Hittar de dessutom talanger på vägen är det ett extra plus.

Bakom integrationstanken står klubbens ledning och under dem hundratals lärare, studievägsledare, fotbollstränare med social kompetens utöver fotbollskunskapen, psykologer, läkare och professionella ledare. Spelare från seniorlaget tar del i ungdomsaktiviteterna och agerar förebilder genom att visa på de positiva sociala och kulturella värden fotbollen fört med sig för dem.

Gränsbarnen är ett projekt bland flera Hapoel Tel Aviv startat. "Gesher Leshalom" - en bro för fred - är Israels största sportaktivitet till förmån för araber och beduiner där fler än 1200 ungdomar från 37 kommuner från hela landet deltar. I kärnan av programmet finns fem centra för särskilt begåvade spelare i Kalansawa, Jaffa, Majd-al-Krum, Jawarish och Rahat. Ungdomarna serveras varm mat varje dag, de får personlig uppmärksamhet och undervisning, psykologisk guidning och förstklassig fotbollsundervisning för en kostnad av cirka 400 svenska kronor per år. I projektet finns även världens första fotbollsklubb för muslimska flickor i Jaffa.

Shai Abutbul
Shai Abutbul är en av de talanger som Hapoel Tel Aviv har tagit fram via sitt ungdomsprogram.
Foto: Israel Sun

De flesta av dessa barn kommer från ekonomiskt svaga familjer i problemområden. Vi tar en symbolisk avgift från familjerna. Det är lättare för oss och för deras familjer att ställa krav på dem när det kostar något. Vi erbjuder dem förebilder i form av äldre framgångsrika fotbollsspelare och stjärnor från klubben. Mångas liv tar en helt annan riktning och går från ungdomsbrottslighet till hopp och löften i samband med att de börjar hos oss, säger Boaz Elias.
Barnen har gemensamma tävlingar, möten och utflyktsdagar utanför kommunen och den egna hemmaplanen där alla De Rödas lag möter varandra och deltagarna träffas. Det gemensamma intresset för fotboll knyter samman barnen och därmed kan man skapa bättre framtida relationer och ett liv i samförstånd mellan judiska och arabiska barn.

Vid sidan av det sociala ansvaret finns naturligtvis hoppet om att hitta framtidens stjärnor, alla klubbar, letar efter en ny Chaim Revivo eller Eyal Berkowitz. Av de 7 000 ungdomar som tränar för De Röda är det enbart ett fåtal som tar sig fram hela vägen till toppen. Vägen dit går ofta via "The Red House" - klubbens satsning på framtida talanger sedan tre år i Givataim. Dit rekryteras pojkar mellan 15 - 18 år. Skolan är en internatskola på gymnasienivå med fotboll som huvudämne. Dit kommer cirka 30 handplockade killar som klubbens talangscouter valt ut med omsorg. Dagarna är tuffa. Ungdomarna börjar redan 6.30 på morgonen och dagen tar inte slut före 20.30. I detta ingår två dagliga träningspass fem dagar i veckan, skolundervisning samt sociala aktiviteter. På fredagen reser de hem till familjen för att spela veckans match i den lokala serien på lördagen.

Varje barn följs upp individuellt och klubben arbetar med psykologer som löpande stämmer av om ungdomarna orkar med pressen av träning och skola, om just denna person är det framtida stjärnskottet. Eftersom barnen är borta sina familjer i veckan tar gruppledaren över föräldrarollen i veckorna.

Utbildningen, uppehället och träningen är gratis, något mycket ovanligt i Israel där skolavgifter och böcker oftast gör stora hål i hushållskassorna. I gengäld ställer klubben höga krav på resultaten och deltagandet. Den som inte klarar utbildningsmålen får inte stanna kvar på internatet.

- Vi erbjuder ungdomarna en eventuell framtid som fotbollsspelare men få når hela vägen fram. Det är därför viktigt för oss att de får en utbildning att falla tillbaka på om de inte gör karriär som fotbollsspelare, berättar Boaz Elias.

Projektet har varit igång sedan 1998 och nu börjar klubben skörda resultat. Shai Abutbul fyller 20 i år. Han gick ut fotbollsinternatet förra våren och började spela för klubbens A-lag i den israeliska ligan på direkten med mycket gott resultat.

- Vi är övertygade om att vi inom loppet av 3 - 4 år kommer att få fram fyra, kanske fem stora talanger till klubben, avslutar Boaz Elias.

Utöver de tre nämnda projekten arbetar Hapoel Tel Aviv med etiopiska barn i Hadera och Ramle, med barn i riskzoner på 31 internatskolor samt med ungdomsbrottslingar som dömts till ungdomsfängelse och har en strafftid mellan 5 till 15 års vård.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.