Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Sport

Shabat
i basketligan

Tamir Goodman är inte som andra nyinvandrade israeler från USA. Han är ortodox, håller strikt koscher, tar aldrig av sin kippa och har sidolockar. Och så är han professionell basketspelare.
Av Margarete Nudel

Tamir Goodman
Foto: Baltimore Jewish Times
Det är inte många invandrare som får sitt ID-kort direkt i handen av Israels inrikesminister Eli Yishai. Det fick dock den ortodoxe basketspelaren Tamir Goodman, 20 år när han flyttade till Israel i höstas. Inrikesministern sa att det var en stor ära för Israel att Goodman givit upp sitt liv i USA för att vara med sitt folk och spela professionellt i Israel. Goodman sa: "Baruch Hashem" välsignad vare Gud. "Det finns inget annat sätt att se på saken - utan Guds välsignelse skulle detta aldrig ha hänt".

Tamir Goodman har utvandrat till Israel från Baltimore efter att ha skrivit på ett tre-årskontrakt för Makkabi Tel Avivs basketlag. Goodman hann även under sin första vecka i landet med att träffa Israels president Moshe Katsav som önskade honom lycka till med basketsäsongen, och med sitt liv som nyinvandrad israel.

1.91 långe och fräknige Tamir Goodman slog först igenom som basketspelare vid Talmudical Academy of Baltimore där han i genomsnitt gjorde 35.4 poäng per match under sitt bästa år. En skola som aldrig har prioriterat basket. Eller sport heller för den delen. Sanningen att säga så har gymnastiksalen inte ens bänkar att sitta på.

Jewish Jordan
Efter en match där Goodman framgångsrikt satte nio trepoängare på raken fick han ett erbjudande om ett basketstipendium till University of Maryland. Tanken att en ortodox jude skulle spela basket i division ett gjorde Goodman till en mediasensation i USA och fick programmet 60 Minutes, kanalen ESPN och tidningen Sports Illustrated att göra djuplodande intervjuer med honom. Goodman blev känd som "den judiske Michael Jordan".

Marylands assisterande tränare Billy Hahn sa att det skulle bli en hel del extra arbete för klubben men att Tamir Goodman definitivt var värd det. Klubben skulle till och med försöka flytta en del av Marylands lördagsmatcher från eftermiddag till kväll så att Tamir skulle kunna spela.

Att spela collegebasket var precis det som Tamir Goodman alltid drömt om. Men drömmar eller ej, hans starka övertygelse gjorde honom ovillig till kompromiss kring religionen: "Judendomen är viktigast för mig - om Maryland inte kan möta mina krav så får basketen vänta. Eller spelas någon annan stans".

I slutändan flyttade Goodman inte till Maryland. Klubben drog tillbaka sitt erbjudande. Hur mycket Goodmans tydliga ställningstagande om att inte spela eller träna basket vare sig på fredagskvällar, lördagar, judiska helger samt kraven på strikt koscher mat betydde, är svårt att säga.

Spelar inte på shabat
Senare tackade Goodman dock ja till ett stipendium på Towson University nära Baltimore och började sin kombinerade universitets/basketutbildning 2000 - 2001. Första året med Towson Tigers gjorde Goodman sex poäng, fyra assistanser och hade ytterligare 2.5 returer per match. Långt ifrån de 35 poäng, tolv assistanser och åtta returer han hade gjort vid Talmudical Academy. Goodman lämnade Towson Tigers efter en incident under hans andra år då han hävdade att tränare Michael Hunt kastat en stol på honom i omklädningsrummet. Då hade Goodman spelat sju matcher med i snitt 1.9 poäng per match.

Nu har Tamir Goodman bosatt sig i Tel Aviv nära en synagoga dit han går för att be tre gånger om dagen. Goodman är den ende religiöse spelaren i Israels professionella liga. I hans kontrakt står det specificerat att han inte måste spela på shabat eller judiska helgdagar.

Säsongen innehåller 82 matcher utöver träning. Goodman hoppas att få spela mycket. I sin första match med sitt nya lag vann de över Elizur Kiryat Ata. Goodman satte då tio poäng.

Etan G "The Jewish Rapper" har skrivit en sång om Tamir Goodman. Gå in på www.jewishrapper.com och klicka på "samplers". Sången heter "The kid with the lid" - grabben med locket.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.