Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Idrott

Israel stolt över sitt basketlag

Israel är en svag idrottsnation. Men det finns ett lysande undantag.

Maccabi Tel Aviv har vunnit Europacupen i basket tre gånger (senast 2001) och varit i ytterligare sex finaler.

- Ett fint facit för en klubb från ett litet land, påpekar Maccabis presschef Mike Karnon.

Den första triumfen kom 1977 och anses vara Israels hittills största idrottsframgång.

Teddy Kollekstadion Teddy Kollekstadion i Jerusalem får illustrera denna artikel om Maccabi Tel Aviv med risk för att redaktören kommer på kant med Telavivarna. Man tager vad foto man haver.
Foto: Jack Vainunska

- Lagets väg till titeln blev hela nationens angelägenhet. När finalen visades på TV var det tomt på caféer och biografer, minns Mike med ett leende.

Truppen innehöll två spelare som blivit levande legender. Lagkaptenen Tal Brody är en amerikansk jude som flyttade till Israel för att höja nivån på basketen i landet. Han återvände så småningom till USA.

Men den störste var tveklöst Micky Berkovitz. Han noterade massor av poäng även när Maccabi upprepade bragden 1981. Berkovitz är fortfarande idol i Israel och röstades fram som den bäste idrottsmannen under nationens första 50 år.

- En superstjärna som alla känner igen. Ingen har en lika imponerande meritlista. Han noterade 3 588 poäng mot europeiskt motstånd, säger Mike.

Dagens judiska stjärna är den 32-årige guarden Nadav Henefeld. Han är kapten och ledde laget till final i Suproleague (som Europacupen heter numera) de två senaste åren. Våren 2000 fick Maccabi stryk mot Panathinaikos, men i maj förra året tog man en efterlängtad revansch på grekerna. Den populäre Henefeld är förresten lagkapten även i landslaget.

Fram till 70-talet var de importerade förstärkningarna enbart judar. Men för att hänga med i den internationella konkurrensen har klubben fått tänka om. I dagens mycket starka trupp finns flera icke-judar från USA och Balkan.

- De judiska spelarna är helt enkelt inte tillräckligt bra, medger Karnon utan omsvep.

Maccabi har en effektiv organisation och klubben har faktiskt vunnit den inhemska ligan 41 gånger sedan starten 1954. I början fanns en koppling till den politiska högersidan, men enligt Karnon är den helt och hållet borta idag.

- Vi är ambassadörer för hela Israel, menar Mike. Klubben ägs av en grupp som håller finanserna hemliga. Presschefen är en av ett tiotal anställda (förutom de 13 spelarna), men han har ingen insyn i räkenskaperna. - Det talas aldrig om till exempel omsättningen. Men jag gissar att det handlar om cirka åtta miljoner dollar om året, säger Mike.

Hemmaarenan Yad Eliyahu är ett jättebygge som ligger några minuter med taxi utanför turiststråken i Tel Aviv. Stadion är en ful gryta på utsidan, men mycket tjusig invändigt. Cirka 10 000 röda stolar ger ett varmt intryck, och det är fullsatt varje gång Maccabi har hemmamatch i Suproleague.

- Vi toppar publikligan i Europa med god marginal, påpekar Mike med viss stolthet och tillägger att 8 000 är säsongsbiljetter.

Eftersom Maccabi är en framgångsrik symbol för Israel skulle man kunna tro att arenan är en måltavla för terrorister. Men den känslan har man inte i klubben.

- Vi har aldrig blivit hotade. Graden av säkerhetsåtgärder beror på situationen för dagen, men publiken känner ingen rädsla för attentat. De här frågorna får mer uppmärksamhet när vi spelar utomlands, berättar Mike.

Men det politiska läget har inneburit ett bakslag för Maccabi. Klubben ville vara värd för Final Four 2001 (slutspelet mellan de bästa i Suproleague), men fick nej av det europeiska förbundet.

- Jag insåg att vi var chanslösa när Intifadan bröt ut. Vi hade klarat arrangemanget, men jag förstår att man valde Paris i stället, säger Karnon diplomatiskt.

Matcherna i israeliska ligan genomförs på söndagar. Man undviker lördagar (sabbaten), men det har inget med religion att göra.

- Nej, vi vill inte kollidera med den populära fotbollen som spelas på lördagar, förklarar Mike.

Det faktum att Maccabi inte spelar under sabbaten kan betyda att klubben får ett mycket intressant nyförvärv. Den 18-årige ortodoxe amerikanske juden Tamir Goodman har visat extrema talanger hemma i Maryland. De stormrika NBA-klubbarna står i kö för att få köpa "the Jewish Jordan". Men han kan inte tänka sig att kasta basketbollar på lördagar.

Fakta
Klubb: Maccabi Tel Aviv
Europacuptitlar: 1977, 1981, 2001
Europacupfinaler: nio
Israeliska mästerskap: 41
Hemmaarena: yad eliyahu
President: Shimon Mizrahi

- Vi har kontakt med Tamir och hoppas att han flyttar hit, avslöjar Karnon.

Men de basketfrälsta i Israel väntar också på första affären i den motsatta riktningen. Ännu har ingen israel tagit en plats i NBA.

- Nej, men det har varit nära. Vi väntar på genombrottet, säger Mike Karnon som tills vidare får nöja sig med att Maccabi Tel Aviv är bäst i Europa.

Elmer Eliasson, Frilansjournalist i Göteborg


Israel tar bronsmedalj i konståkning

Israel placerade sig på tredje plats i isdans i världsmästerskapen i konståkning i Nagano, Japan i slutet av mars. Israels första medalj någonsin i en vintersport.

Bakom bedriften ligger Galit Chait och Sergei Sakhonovski. De bägge framförde sitt nummer i dräkter i svart och silver fyllda med Davidsstjärnor. Paret dansade till en blandning av israelisk och jiddish-musik. Bland annat fick publiken höra Hava Nagila, A jiddishe mame och Heveinu Shalom.

Chait och Sakonovski hamnade precis före Litauen som la in en protest mot domarna. Ordföranden för Israels konståkningsförbund, Yossi Goldberg, säger till Yediot Aharonot:

"Detta är ett historiskt sportögonblick för Israel. För första gången i vår korta vintersportshistoria kom vi så här bra, på så kort tid".

M.N.Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.