Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Menorah har lyssnat på…Yardena Arazi
Shehashemesh Taavor Alay

Oavsett om du redan känner till Yardena Arazi eller aldrig hört talas om henne, skulle jag vilja rekommendera den här trippelboxen som sammanfattar hela hennes solokarriär från 1970-talet fram till i dag.

Hon är tveklöst en av Israels mest kända sångerskor och har deltagit flera gånger i melodifestivalen i Israel men även i Eurovisionsschlagerfestivalen, både som sångerska och programledare. Hennes sång och musik har resulterat i åtskilliga priser och utmärkelser genom åren. Hon har en mycket vacker röst och melodierna känns personliga.

Själv är jag speciellt förtjust i hennes låtar från mitten av 1980-talet. Från den epoken finns även en del sevärt material på YouTube, t ex Drishat Shalom. Skivan kan beställas på www.israel-music.com eller på Itunes där du även kan köpa enstaka låtar för nedladdning.


Yaakov Shwekey
Live in Nokia stadium Israel 5773

Yaakov Shwekey är född och uppvuxen i USA och har rönt stor uppskattning för sin innerliga sång. Han har kommit ut med en rad skivor varav den här är den senaste. Den släpptes i våras och är en live-upptagning från Nokia stadium i Tel Aviv.

Flera av Shwekeys mest kända låtar är med, t ex Vehi Sheomdoh och Cry no more, bra för den som inte hört honom tidigare.

Skivan är tillägnad Israel Defence Forces (IDF) och när en kör bestående av soldater från IDF backar upp i låten Me Sheberach, är det svårt att inte bli rörd till tårar! Det här en riktigt bra skiva med ett varierat innehåll. Själv har jag även laddat ner den i mobilen och njuter av den lite titt som tätt. Det finns för övrigt en DVD-version om man skulle föredra det. Lyssna och beställ via t ex Itunes, www.mostlymusic.com eller www.israel-music.com

Marcus NilssonTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!