Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Menorah har lyssnat på…Golem
Homesick songs

New Yorkbaserade klezmer-rockbandet Golem släpper med cd:n Homesick songs sitt andra album och tar återigen med oss till våra förfäders östeuropeiska judiska musik men uppdaterar den.

Även om tonerna är mer moderna än på den tid de skrevs, så drar Golem till sig både traditionella klezmeranhängare och rockare när de spelar på rockklubbar, i synagogor, på konserthus eller på bar- och batmitzva.

Från hemsidan www.golemrocks.com kan man ladda ner/lyssna på två låtar, Odessa och Niolayev, eller köpa albumet för 20 dollar inklusive frakt.
Lyssna på detta, faktiskt musik för alla generationer!

Shai Gabso
Erim Roshee

Sångaren Shai Gabso dök upp på den israeliska musikscenen först år 2003. Då vann han tävlingen Kochav Nolad, en stjärna va född och sedan dess har det bara gått uppåt. Han vann med låten Yom ve'od Yomajim, "en dag och ytterligare två dagar", som han hade komponerat själv. Bidraget gav honom ett skivkontrakt hos det israeliska bolaget NMC. Förra årsskiftet utnämndes Gabso till årets israeliska sångare av en radiostation och tog även första plats på den israeliska sångfestivalen.

Erim Roshee är Gabsos första cd och hans mjuka, melodiska stämma kommer väl till sin rätt. Skivan är melodisk och lättlyssnad. Ett bra tillskott i samlingen. Köp ditt eget exemplar via www.israel-music.com för 15 dollar. På hemsidan kan du även lyssna på en del av låtarna.

Celebrate Shabbat

är den tredje utgåvan i Celebrate-serien som med varje cd koncentrerar sig på ett tema (klezmer, jiddisch, judiska kärlekssånger mm). Musiken är tänkt att fånga känslan av shabbat genom de traditionella sånger, dock kanske inte alltid framförda på ett traditionellt sätt. Det är rytmiskt och lätt att följa under förutsättningen att man kan sångerna, något texthäfte finns tyvärr inte. Det kan dock avhjälpas genom ett besök på hemsidan www.celebrateseries.com där även skivorna i serien kan beställas för 15 dollar plus frakt.

Producenten Craig Taubman har lyckats samla en mängd kända artister som framför låtar som exempelvis Melech Rachaman och Oseh Shalom. Bäst är ändå Lecha Dodi som framförs i tradjazz-stil. Mer sådant!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.