Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageHelande juicer för stressade Tel Aviv-bor

Etrog, denna i alla fall i Sverige än så länge okända citrusfrukt, är inte alls bara något som används vid Sukkot (lövhyddofesten), utan en frukt med många medicinska kvaliteter. Uzi Eli, eller "the Etrog man" som han också kallas vet allt som är värt att veta om denna sura, men ack så vackra frukt.
Från Time Out Israel  Foto Hillel S.

Etrog är en citrusfrukt med lång historia. Den omnämns redan av Maimonides (en av den judiska historiens främste filosofer som levde på 1100-talet) som förklarade att fruktens namn härrör från arameiskan och betyder "thing of beauty and pleasant to look at". Frukten har odlats länge i länderna runt Medelhavet och används flitigt tillsammans med olika örter, frukter och kryddor i olika former av alternativ medicin.

73-åriga Uzi Eli kommer ursprungligen från Jemen, från en familj som i generationer ägnat sig åt alternativ medicin och healing. Familjen, som gjorde aliyah 1949, bosatte sig i moshaven Eshtol där de började odla ingredienser till sina mediciner.

2003 öppnade Uzi sin första affär på Machne Yehuda i Jersualem där han sålde juicer, hudprodukter och andra varor med hälsobringande effekt - de flesta gjorda av etrog. Affären fick snabbt många kunder och Uzi blev en välkänd man.

I dag har han dragit sig tillbaka och istället är det dottern Mayaan och sonen Or, som tagit över affärerna. Nyligen slog man upp dörrarna till sin sprillans nya butik på
Ha´Carmel nummer 11.

Läs mer på www.etrogman.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!