Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageAlla kan bygga en robot!

FIRST - är en ideell organisation med syftet att få unga att intressera sig för teknik, vetenskap och problemlösning. Organisationen har funnits i Israel sedan 2005.
Av Åsa Fridman

Alisha MacIntyre är grundare och en av vd:arna för FIRST Israel. Efter att själv ha varit engagerad inom FIRST under high school i USA återupptog hon kontakten med organisationen 2003, när hon flyttade till Israel för att delta i ett Otzma Fellowship program, ett 10 månader långt volontärprogram.

I dag har det gått tolv år, och Alisha är fortfarande kvar i Israel och engagerad inom FIRST. Det som började med tolv israeliska lag i landets första FRC-First Robotics Competition, består i dag av 50 lag och en egen regional tävling. Runt om i Israel finns dessutom över 300 Lego League team (tävlingar vilka vänder sig till barn mellan 9 och 16 år, där barnen bygger sina robotar i Lego), med tillhörande evenemang och festivaler.

Olika uppgifter
Omer Golan Kaplan är 17 år och studerar på Binyamina High school, i norra i Israel. Skolan har deltagit i FIRC-First robot Competition, i elva år, och för Omer är det andra gången. Skolans lag heter Orbit 1690.
- Jag anslöt mig till Orbit, för att det skilde sig lite från mängden. Det är ett program där man tydligt får se ett resultat av det man lär sig. Och projektet har verkligen uppfyllt att jag trodde! Jag älskar samarbetet! Vänskapen med de andra i laget! Utmaningarna! Och så förstås vår robot.
Jag valde att ansluta mig till Orbit för att det var ett program som skilde sig lite från mängden. Ett program där man tydligt får se ett resultat av det man lär sig.
Orbit 1690 är uppdelat i flera "minilag"; konstruktionslaget, programmeringslaget, skisslaget, logistiklaget, strategilaget och medialaget. Dessutom finns två lagkaptener som överser hela arbetsförloppet. Omer själv tillhör konstruktionslaget och strategilaget. Konstruktionslaget är den grupp som ska se till att alla robotens delar sätts ihop ordentligt, medan strategilagets uppgift bland annat är att kontakta olika sponsorer och få dem intresserade av projektet. Under sex veckor, med start i formen av ett stort release-party den första lördagen i januari, arbetar laget intensivt med sina olika uppgifter.

Rifiki-årets robot!
Årets utmaning var att konstruera en robot på temat "Recycle Rusch"- en robot som både skulle kunna stapla lådor, papperskorgar och återvinna skräp. Något Orbit 1690 tog sig an med stor entusiasm. Deras skapelse, roboten Rifiki och även de andra lagens, är verkligt avancerade robotar som, i alla fall för en utomstående, liknar vilken professionell robot som helst. De olika deltävlingarna är riktiga dueller där lagens robotar tävlar på varsin spelplan, lite likt en stor basketplan. Robotorna radiostyrs av en lagmedlem, och på läktarna sitter stora hejarklackar. En riktig fest- och tävlingsstämning med andra ord!

I år bestämde sig Omer och hennes kompisar för att inte bara tävla i Israels regionala tävlingar, utan även tävla i den internationella tävlingen. Just när detta skrivs befinner sig laget i New York. Lycka till Omer! Och lycka till Rifiki!


FIRST - For Inspiration and Recognition of Science and Technology - är en ideell organisation som grundades 1989 av Dean Kamen med syfte att inspirera barn och ungdomar att intressera sig för vetenskap, teknik och problemlösning. Organisationen anordnar flera olika program för barn från 6 år upp till 18 år.

FIRC- First Robotics Competition är en tävling där ett skollag på sex veckor ska bygga en robot enligt vissa regler. Roboten, som först kommer till deltagarna från FIRST i USA i delar, skickas sedan tillbaka för inspektion och återvänder slutligen till sina "konstruktörer" vid tävlingstillfället.

FIRST engagerar i dag ca 250 000 elever världen runt, varav över 6 500 i Israel.

FIRST Israel har ett nära samarbete med flera universitet i Israel och utomlands, bland annat med Technion i Haifa.

Dean Kamen är entreprenör och uppfinnare från New Hampshire. Han är bland annat hjärnan bakom Segway.

Kolla in Raifiki på: youtu.be/It2tbpSKxQU

Läs mer om FIRST på: www.usfirst.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!