Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFoto Lehava Activity

En tusenårig historia

Olivträd har vuxit i Israel under tusentals år. I dag finns omkring 81 000 tunnland olivlundar med en avkastning på mellan 15 000 och 16 000 ton jungfruolja varje år. Och självklart kan man tävla i vem som gör den bästa olivoljan! Israel ligger i topp.

Reuven Birger från Israels jordbruksministerium är specialist på oliv- och mandelolja. Han säger att det mesta av den israeliska oljan är för inhemskt bruk men ca 1 000 ton exporteras, främst till USA. Stora producenter såsom Yad Mordechai har under de senaste åren fått sällskap av 150 boutiquemärken från mindre moshavim eller kooperativa jordbruk. Det här är små siffror om man jämför med Israels större Medelhavsgrannar; Spanien, Grekland och Italien. Spanien exporterar exempelvis ca 58 000 ton olivolja varje månad och står för 40 procent av världens produktion.

Israeliskt särdrag
Men det finns vissa särdrag som skiljer israelisk olivolja från andra. Israelisk olivträd bevattnas oftast med salt (bräckt) och renat avloppsvatten, vilket är bra för miljön, utan att minska fruktens kvalitet, och resulterar i att jordbrukarna inte behöver använda lika mycket gödningsmedel.

- Alla länder gör utmärkt olivolja, men det finns skillnader säger Zohar Kerem vid Hebreiska Universitetet i Jerusalem. I Spanien är 70 procent av tillverkningen inte extra jungfruolja. En stor del är inte ens jungfruolja.

När vi börjar tillverkningen vill vi avsluta processen snabbt. Skörden görs snabbt till skillnad från i Spanien, Italien och Grekland, där man skördar i mars. I Medelhavsområdet skördas det mellan oktober till december. Oliverna mognar i oktober och frosten kommer i december, när oliverna blir övermogna. Israeliska producenter pressar oliverna direkt.

Efter att det visats sig att vissa israeliska producenter tillsatt importerad olja av lägre kvalitet för att hålla priserna nere, har det Israeliska Jordbruksministeriet under senare år noggrant kontrollerat vad som finns i israeliska olivoljeflaskor. I dag, med den övervakning som finns, kan israelisk olivolja liknas vid organisk framställd olivolja.

Fastän det har funnits olivlundar i Israel för 6 000 år sedan, och de gamla träden trivs i landet, startade den moderna inhemska olivoljeindustrin inte förrän på tidigt 1990-tal. Åtminstone 10 000 ton av Israels årliga produktion av olivolja kommer från moderna olivlundar, resten kommer från traditionella arabiska och judiska olivlundar från området runt Metulla till Eilat, enligt Reuven Birger.

Tävla i olivolja?
Mängden olivolja som produceras beror på fruktens storlek och bevattningsnivån men normalt sett innehåller en enlitersflaska, fyra till sex kilo oliver eller omkring 1 000 individuella frukter.

Så hur bra är Israels olivolja jämfört med andra länders? Om man ser till resultatet från fyra års "Terra Olivo Mediterranean International Extra Virgin Olive Oil Competition" som hålls i Israel varje år i juni - så är standarden god.

Fler än 500 EVOO:s (Extra Virgin Olive Oil som inte är inte raffinerad eller bearbetad och är den minst sura olivoljan) från Argentina, Chile, Kroatien, Grekland, Israel, Italien, Japan, Spanien, Turkiet, Tunisien, Libanon, Sydafrika, USA, Uruguay, Peru, Slovenien och Portugal ställde upp i tävlingen 2013. Varje "blint" bidrag bedömdes av en internationell panel som bestod av 25 experter. 2013 vann Meshek Achiya överlägset med sina 75 tunnland olivträd i en liten stad norr om Jerusalem.

Det finns många ställen runt om i Israel där man välkomnar besökare att se på hur man tillverkar olivolja.

Läs mer på www.terraolivo.org

Källa: Israels ambassadTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!