Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage2014 - superår för israelisk teknologi!

2014 kan mycket väl ha varit det bästa året någonsin för israelisk teknologi - antalet börsintroduktioner var det högsta hittills. Israel har fortfarande den största koncentrationen startups per capita i världen och nästan 1000 nya företag startas varje år.
Från ISRAEL2c/www.israelidag.se

Enligt data som samlats in av revisionsbyrån PriceWaterhouseCoopers, PwC, skedde under 2014 70 israeliska företagsförsäljningar och börsintroduktioner värda ungefär 15 miljarder dollar. I september förra året hade Israels kända "100-klubb" (företag värda över 100 miljoner dollar) redan inkomster på 3,6 miljarder dollar. Dessutom nådde femton nya företag 100 miljonersgränsen under 2014 jämfört med sex företag under 2013. 18 israeliska företag börsnoterades under året, 13 i USA och fem i Storbritannien, till ett värde av 9,8 miljarder dollar, jämfört med 1,2 miljarder dollar under 2013. Mobileye var den stora vinnaren som värderades till 890 miljoner dollar.

Israeliska startups köptes upp snabbare än någonsin med en medelålder på 3,95 år enligt Dow Jones VentureSource. Antalet jobb i den israeliska high-tech sektorn steg med 3,2 procent under året jämfört med året innan då denna siffra var hälften så stor.

- Företag som tidigare såldes och gav investerare en bra utdelning på sitt kapital, växer sig nu i stället större och satsar på en egen börsintroduktion och att bli globala, säger Rubi Salman på PwC i Israel.

Vi spelar på hemmaplan
Även om prognosen var god för 2014 inom den israeliska högteknologin, kunde ingen förutspå förra sommarens krig i Gaza. Kriget gav den israeliska ekonomin i stort en knäck, men inom den högteknologiska sektorn och bioteknologi, slog man ändå rekord.

- Israel tar sin inspiration från Silicon Valley och Wall Street, inte från Ramallah och Gaza, säger Jonathan Medved, av Israels ledande high-tech riskkapitalister. Det har varit ett bra år för Wall Street och Silicon Valley, det är därför det går så bra för oss.

- Israel har gång på gång bevisat sitt obestridliga motstånd mot vad andra människor skulle se som en överhängande kris, eller riskfaktor. Vi israeler relaterar inte till dessa frågor som andra. Vi tar oss an riskerna, får saker och ting gjorda, och går vidare med nästa affär. Se bara på Mobileye. Vår största affär någonsin skedde mitt i ett krig!

Det globala rekryteringsföretaget Ethosias vd, Eyal Solomon, pekar på att den israeliska high-tech industrin är skild från landets övriga industri, även i krigstid.

- Medan landets övriga ekonomi som helhet lider av nedgång, blomstrar high-tech industrin till och med mer än innan förra sommarens krig. Många av high-tech företagen i Israel är internationella företag, som endast har sin utvecklingsavdelning i Israel. Även produkterna är till största delen designade för utländska marknader, och är därmed opåverkade av kriget. Den globala ekonomin är på uppåtgående, och high-tech industrin följer efter.

Den bästa nyheten för Israel, enligt Medved, är att de mest efterfrågade teknologierna såsom till exempel it-säkerhet, internetapplikationer, data-mining och analys, alla är Israels specialitet.

- De nya heta trenderna inom teknologi kommer allt närmare vår kärnkompetens. Det har aldrig funnits någon tid när säkerhetsfrågor varit viktigare än nu, och det är sånt som vi israeler är väldigt bra på, tack våra militära kunskaper. Ta till exempel Iron Dome (järnkupolen), världens mest spektakulära exempel på realtidsberäkning.

Såväl Medved som andra spår en fortsatt ökning av internationellt intresse för investeringar i israeliska startups. Bland annat tror han på ett ökat intresse från kinesiska investerare.

- Min känsla är att 2015 kommer att bli mycket mycket bättre än 2014.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!