Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage
Amos Zruk på Biologica håller i en planeringskurs för barn.
Botanica, mitt i hetaste shoppingområdet The First Station, i Jerusalem är en annorlunda butik. Dels vill butiken inspirera stadsbefolkningen till ett ökat intresse för odling och plantering, men också erbjuda en trygg arbetsmiljö för personer med psykiska sjukdomar.
Från ISRAEL21c

En blomstrande affär

Botanica drivs av den ideella organisationen Shaf Yativ, vars mål är att på nya och innovativa sätt, integrera personer med psykisk sjukdom, in i det israeliska samhället.

- Botanica är en social verksamhet, berättar en av grundarna, rabbin Guy Avihod, en 38-årig fembarnspappa med doktorsexamen i sociologi från Hebrew University Jerusalem. Vår förhoppning är att under ett år kunna hjälpa mellan 70 till 80 personer att dels lära sig om sig själva, knyta sociala kontakter och få en värdefull arbetslivserfarenhet. Efter sex till nio månader kan vi hjälpa dem att skaffa ett riktigt arbete.

Runt om The First Station arbetar flera personer från Shaf Yativ, men Botanica är den enda butiken som startats speciellt för dem.

Ett ekologiskt center
Botanica erbjuder dels försäljning av växter men även olika workshops, under huvudtemat "eko-terapi". I framtiden hoppas Avihod att Botanica ska bli ett ekologiskt center med målet att öka allmänhetens välbefinnande.

Flera studier runt om i världen visar på att människor mår bättre mentalt om de ägnar sig åt "gröna aktiviteter" och känner en förankring i naturen.
- Många studier runt om i världen visar att människor mår bättre mentalt om de ägnar sig åt "gröna aktiviteter" och känner en förankring i naturen. I morgon ska vi till exempel ha ett återvinnings- och planteringsprojekt för barn där de får plantera frön i gamla äggskal. Äggskalen gräver vi sedan ner i marken, där skalen fungerar som näring till fröet.

Shaf Yativ samarbetar med flera organisationer och institutioner. Bland annat har man ett nära samarbete med The Jewish National Fund Australien, som har hjälpt organisationen med att utveckla eko-tänkandet som ett terapeutiskt redskap. Växter och plantor, såväl som instruktörer och kursledare, får butiken av Jerusalem Botanical Gardens. Butiken samarbetar även med jordbruksenheten vid Hebrew University i Jerusalem.


Att komma i kontakt med jorden används som ett terapeutiskt redskap av organisationen Shaf Yativ.
Organisationen startade för sex år sedan som ett religiöst Beit Midrash-projekt (religiösa studier) för män. Även i dag upprätthålls strikta religiösa regler, men programmen är numera öppna för alla. I dag deltar ungefär 200 personer; män och kvinnor, judar och araber, i något av Shaf Yativs olika projekt.

- Vi använder oss av en nyskapande arbetsmodell som hjälper människor att upptäcka sina styrkor. Tanken är att snabbt integreras i samhället via studier eller arbete. Vårt mål är att kunna erbjuda rehabiliteringsmöjligheter inom sin egen kultur, något som tidigare varit mycket svårt för den ultrareligiösa gruppen, säger Avihod.

Shaf Yativ stödjs bland annat av Israels Hälsoministerium och National Insurance Institute.

- Genom att fler människor kan lämna olika former av institutioner spar vi miljoner shekel åt staten, berättar Avihod. Vi har haft studenter som tidigare spenderat minst två månader om året på sjukhus, och som nu inte behöver vara där alls. Att få en person att känna en ursprunglig kontakt med jorden, det är vad jag vill ge alla människor - oavsett om de lider av en psykisk sjukdom eller ej.

Läs mer på:     www.shafyativ.com     www.facebook.com/BotanicaIsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!