Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageBrödraskap över gränserna

Karoline Sakoury Petterson arbetar på företaget Spiral Solutions i norra Israel. Företaget drivs och ägs av Matti Zinder, en person som inte bara vill skapa ett framgångsrikt företag, utan också hjälpa och stödja landet Israel och dess invånare - oavsett religion, språk eller fysiska förutsättningar.
Av Karoline Sakoury Petterson

Spiral Solutions är ett e-gaming företag beläget bland västra Galiléens mjuka gröna kullar, uppe i norra Israel. Inte långt härifrån ligger den historiska staden Akko, alldeles intill Medelhavets strand. Företaget, som funnits sedan 1999, har gjort det möjligt för fler utbildade människor inom högteknologi och internationell marknadsföring att kunna bosätta sig i denna natursköna del av Israel, en region som annars kan vara relativt svårtillgänglig på grund av brist på arbeten. Det har också varit ett väldigt attraktivt företag för nya immigranter, då engelskan varit företagets huvudspråk ända sedan starten. Konkurrenterna inom branschen finns alla i landets mer centrala delar, runt Tel Aviv och Herzliya. I dessa områden går det ofta snabbare att få högre avkastning på satsade investeringar, och lyckas rent ekonomiskt. Men sionisten Matti Zinder, grundare och vd för Spiral Solutions var inte enbart ute efter ett snabbt växande kapital, han ville även hjälpa till att få norra Israel att blomstra.

- Rikedom får bara ett värde om man genom den lyckas skapa något meningsfullt att leva efter, eller för, säger Matti. Pengarna i sig är inte vad som är viktigt, utan det är vad pengar kan hjälpa till med att skapa som är det viktiga.

Volontärarbete på arbetstid
I dagsläget sponsrar Matti mer än en handfull olika organisationer, vilka spelar en viktig roll i många människors dagliga liv. Det är alltifrån årliga utflykter och aktiviteter för skolklasser med elever som kämpar med olika typer av handikapp; från förståndshandikappade barn till barn som helt enkelt kommer från fattiga familjer där barnen inte annars skulle få ett varmt mål mat om dagen. Några av dessa klasser har fångats upp av Mattis fru, Merav, som är lärare.

Tre till fyra gånger per år volontärarbetar också Spirals anställda, under arbetstid. Dels genom att dela ut matpaket till tusentals familjer i norr som har det svårt ställt, och genom att ställa upp med praktisk hjälp under de resor och aktiviteter som arrangeras av företaget för de skolklasser man stöder.

- Jag vill kunna se tillbaka och känna att jag har gjort vad jag har kunnat för mina medmänniskor, säger Matti som själv förlorade sin mamma i cancer när han var i 20-årsåldern. Det påverkar mig väldigt mycket att se andra människor lida - jag som själv haft mer tur i livet har ingen rätt att ignorera andra människors lidande.

När jag tittar mig omkring i Mattis kontor, platsen för vår intervju, får jag syn på ett arabiskt svärd och en kaffekanna längst fram på en hylla. Jag känner mig tvungen att fråga varför dessa ting upptar en så viktig plats i hans fina kontor.

- Svärdet och kaffekannan har jag fått från min nära vän och bror, Abu Chaled. Efter att han började jobba hos mig, som säkerhetschef för 14 år sedan, sa han att dessa två ting saknades på mitt kontor. Som beduin, är dessa två ting ytterst viktiga. Kaffekannan för att alltid kunna visa sina gäster respekt genom att bjuda dem på en kopp kaffe. Svärdet för att kunna skydda sig om man får objudna gäster.


Matti och Abu, två bröder i ordets sanna bemärkelse.
Han är min bror
Abu Chaled är muslim och beduin, uppvuxen i ett mindre beduinsamhälle i norra Israel, i närheten av kibbutz Ein ha Mifratz och medelhavsstaden Akko. Familjen utgjordes av en psykiskt instabil pappa och en mamma som vallade kor och getter hela dagarna för att få ihop vardagen för Abu Chaled och hans tre yngre syskon. Ofta gick Abu Chaled, eller Chaled som han kallades innan han blev pappa (abu = pappa), runt och var hungrig. Han åt maten som egentligen var tänkt för hästarna. För att överhuvudtaget kunna äta den mjukade han upp maten i getmjölk. Efter sju års skolgång gav Abu Chaled upp sina studier för att istället hjälpa sin mamma med djuren.

Sedan 14 år tillbaka jobbar Abu Chaled som säkerhetschef på Spiral Solutions. Vi sitter i hans vaktkur utanför kontorsbyggnaden, dricker starkt arabiskt kaffe och pratar om hans barndom och hur det kommer sig att juden Matti och muslimen Abu Chaled har kommit att kalla varandra för bröder. Han ser genast mörkt på mig med sina vanligtvis väldigt vänliga ögon och säger:

- Vi har inte kommit att kalla varandra för bröder, han är min bror, och hör sen. Under våra 14 år tillsammans har vi gått igenom det mesta två bröder kan gå igenom. Vi har byggt upp ett starkt förtroende för varandra. Medan Matti har stöttat mina söner på flera olika sätt, har min fru varit den som lagat mat när Mattis söner har firat Bar Mitzva. Matti har varit där för mig under alla de år min fru, Um Chaled, varit sjuk i cancer. När hon slutligen gick bort, var det jag, istället för min fru, som lagade all mat till Mattis yngsta sons Bar Mitzva. Det blev ett sätt för mig att hantera sorgen efter min fru. På samma sätt som Matti finns där för mig, finns jag där för honom. Vi är helt enkelt bröder.

En enda stor familj
"Pengarna i sig är inte vad som är viktigt, utan det är vad pengar kan hjälpa till med att skapa som är det viktiga.
Varje år, under företagsdagen, då alla anställda i företaget träffas för att bland annat ta del av det kommande årets budget och mål, genomförs också olika ceremonier. När Abu Chaleds fru, Um Chaled, gick bort i cancer upprättades en fond i hennes namn. Varje år delas det ut pengar från denna fond till en anställd som vill vidareutbilda sig. Abu Chaled är den som fått den stora äran att dela ut detta årliga stipendium, i sin bortgångna frus namn.

Jag har själv arbetat för Spiral under de senaste fem åren, och har fått erfara hur det är att jobba för ett företag, med flera hundra anställda, men där man ändå känner sig som en del av en stor familj. En unik företagskultur jag aldrig tidigare fått erfara under mitt 20-åriga yrkesliv.Vi som anställda har, förutom att ha möten och samarbeten under större teknologiska projekt, också upplevt så mycket annat tillsammans. Känslan av ödmjukhet inför andra när vi tillsammans gör matpaket och delar ut till bättre behövande. Eller när vi paddlat nedför Jordanfloden tillsammans med en klass förståndshandikappade barn.

Under de senaste tre åren, när min egen son var svårt sjuk i cancer, fick jag en än större förståelse för hur betydelsefullt det är att arbeta för ett företag med en sund och medmänsklig företagskultur. Ett företag som inspirerar människor till att behandla andra som man själv vill bli behandlad. För som ägaren Matti uttrycker det;

- Vi är alla först och främst människor! Det spelar mig inte någon roll vilket jobb, språk, religion någon har. Det viktiga är att behandla varandra med respekt, att vara god och göra gott. Först då kan man vara tillfreds med sig själv.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!