Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageBibeln + rockmusik = sant

Bibeln må vara en naturlig del av det judiska arvet, men är definitivt inte en naturlig del av en sekulär israelisk tonårings liv. MekoRock - ett spännande musikprojekt som sammanför bibelns historier med rockmusik, försöker ändra på detta.
Av Sima Borkovski  Översättning Åsa Fridman

- För att få perspektiv på sitt liv är det viktigt att känna till sin historia, säger David Aviv, initiativtagare till projektet MekoRock. Som israel och jude känner jag att bibeln tillhör mig, lika mycket som den tillhör de ortodoxa judarna. Jag vill få våra ungdomar att känna till sin bibel, och för att göra det använder jag mig av rockmusik, vilket är mycket lättare för dem att ta till sig än bibliska texter.


Foto Zach Elisha
MekoRock startades av David Aviv i den lilla staden Bat Hefer, men fick snart efterföljare på flera orter i Israel, från Kiryat Shmona i norr till Beersheva och Yerucham i söder. Alla ville de starta sitt eget MekoRock.

Så vad handlar då MekoRock om? David Aviv berättar:

- För att få projektet att fungera, och kunna nå så många ungdomar som möjligt, var det viktigt att göra projektet så attraktivt som möjligt. Jag bestämde mig för att låta olika ungdomsband tävla för att få vara med. De som sedan antogs fick använda sig av två inspirationskällor; bibeln och en musikalisk handledare. Tillsammans fick de hjälp att läsa bibeln och slutligen skriva egna texter med bibeln som underlag.

Ariel Horowitz var den förste musiker som anslöt sig som handledare till MekoRock och har sedan följts av många välkända israeliska musiker så som exempelvis Alma Zohar, Barry Sharov och Dan Toren. Projektet pågår i sex månader under vilken ungdomsbanden får möjlighet att öva och spela in musik i en professionell musikstudio. Finalen är en stor rockkonsert då alla band får presentera sina nya sånger, och publiken röstar fram en vinnare. Även ett välkänt rockband bjuds in till konserten - allt för att locka så många åhörare som möjligt.

Som israel och jude känner jag att bibeln tillhör mig, lika mycket som den tillhör de ortodoxa judarna.
Hookad på projektet!
Shachar Erez och Oded Rabby är två unga musiker som går sista året på gymnasiet. De deltog i MekoRock när de gick i åttonde klass, och har sedan dess fortsatt att utveckla sin musik.

- När jag deltog i projektet var temat de tio budorden, berättar Shachar. Jag hade inget band när jag anslöt mig till MekoRock, men under projektets gång träffade jag några andra musiker, och tillsammans bildade vi en grupp. Det slutade med att jag skrev en sång med utgångspunkt från påbudet "Du skall icke dräpa". Fast vår låt inte vann, blev jag "hookad" på själva processen och projektet. Jag har deltagit varje gång sedan dess.

Shachar fortsätter entusiastiskt.

- MekoRock fungerar som en plattform där jag kan utvecklas som musiker. I början kände jag mig inte alls attraherad av bibeln men allteftersom kom jag att uppskatta dess skönhet. Tack vare Alma Zohars handledning lärde jag mig att göra den bibliska texten till min, och använda den som inspiration. Första gången jag anslöt mig till MekoRock kunde jag knappt sjunga och hade inget band. Senaste gången vann mitt bands låt!


Oded Rabby kände först att han inte alls kunde relatera till texterna i Bibeln. Med hjälp av handledaren Dan Toren ändrade han inställning.
Precis som för Shachar berättar Oded Rabby hur MekoRock har fått honom att växa som musiker.

- Jag hörde om projektet första gången för tre år sedan, Jag hade ett band då, men tanken på att använda bibeln som inspirationskälla kändes inte alls kul, jag kunde helt enkelt inte relatera till texterna. Förra året var första gången som jag ändå anmälde mig, och jag fick ett väldigt bra förhållande till vår handledare, Dan Toren. Han uppmuntrade oss ta de bibliska berättelserna och försöka applicera dem till vårt eget liv. Jag valde historien då Abraham uppmanas av Gud att offra sin son Isak, som jag tycker är väldigt rörande, och skrev en sång om hur man inte ska ta något för givet.

Projektet växer och får vingar
Förra året presenterades MekoRock på en konferens i Budapest av JCC Global (World Confederation of Jewish Community Centers), där över 50 deltagare från 27 Community Centers från hela världen deltog. Projektet togs mycket väl emot och har nu startat i Venezuela, Rumänien, Moldavien och New Jersey.

- Tanken är att sprida MekoRock över hela välden säger Adi Nachson, som arbetar på Bat Hefer Community Center, där MekoRock en gång startade. Projektet gör det möjligt att sammanföra unga judiska musiker utanför Israel, med musiker i Israel. Det här kan bli en unik plattform som förenar judar både med sin judiska historia och med varandra.


MekoRock startades av David Aviv 2010 i Bat Hefer.
Projektet hjälper unga israeliska musiker att lära känna sin judiska bakgrund och sina historiska källor.

Några kända musiker som deltagit i projektet:
Ariel Horowitz - känd sångare och son till den kända Naomi Shemer, en av Israels mest kända sångskrivare. Relaterar ofta till bibliska berättelser i sina sånger.
Alma Zohar - välkänd israelisk musiker och sångerska. I sina texter relaterar hon till de judiska källorna och mänskliga värderingar. Hon blandar olika musikstilar så som "World Music", jazz, reggae, folkmusik och rock.
Dan Toren - sångare och musikskrivare som framför allt gör indieinspirerad musik. Tar ofta upp sociala frågor.
Dana Berger - rock- och folkmusiker som gett ut flera album. Sjunger främst om kärlek och relationer.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!