Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEbola-epidemin som sedan i mars drabbat Afrika har redan skördat nästan 5000 liv och över 8000 människor är smittade*. Israel är ett av flera länder som hörsammat FN:s och WHO:s önskan om hjälp för regionen, och har skickat såväl medicinsk utrustning till ett värde på över 1 mijon shekel, som medicinsk personal.
Förkortat från ISRAEL21c

Israel hjälper Ebola-drabbade

Förutom den hjälp som Israel redan skickat, går man nu ett steg längre och fokuserar sig på förebyggande arbete i länder som gränsar till de drabbade områdena. Ambassadör Gil Haskel från MASHAV, Israels motsvarighet till SIDA, berättar:

- Israel har god erfarenhet av akutarbete i krissituationer. Nu fokuserar vi oss på förebyggande arbete i regionen, för att förhindra att smittan sprids ytterligare. Vi har stor erfarenhet av hur man sätter upp mobila kliniker och mobila akutmottagningar - det vill vi gärna dela med oss av.

MASHAV bistår med tre mobila akutmottagningar, utrustade för att kunna ta hand om de första sjukdomsfallen i de länder som befaras ha högst risk för att drabbas av sjukdomen. Varje enhet består av 10 sängplatser med tillhörande israelisk personal, teknisk- såväl som sjukhuspersonal. Tanken är att den israeliska personalen ska träna sin afrikanska motpart i hur man förebygger sjukdomsspridning i högriskgrupper.

- Vi bygger enheterna efter WHO:s direktiv och hoppas att de kommer att vara på plats någon gång i november, säger Haskel.

Vi har stor erfarenhet av hur man sätter upp mobila kliniker och mobila akutmottagningar - det vill vi gärna dela med oss av.
Haskel berättar vidare att MASHAV redan donerat skyddsdräkter till grupper utsända av den Afrikanska unionen stationerade i Etiopien, samt skickat två infektionsspecialister till sjukhus i Kamerun, för att utbilda personalen i hur de ska lära befolkningen att inte bli smittad. MASHAV planerar även att skicka akututrustning till Sierra Leone.

Israels FN-ambassadör, Ron Prosor, sa nyligen:

- Precis som Israel tidigare har svarat på appeller om humanitär hjälp till människor i Haiti, Ghana och Filippinerna, är Israel berett att bidra till den utmaning som världen nu står inför. Det är dags för global handling nu. Tiotusentals liv står på spel och framtiden för Västafrika är osäker. Alla länder, oavsett storlek, har en roll att fylla, för att bekämpa Ebola. Vi står vid ett vägskäl. I vår generation är global hälsa och utveckling, mål som förut verkade ouppnåeliga, inom räckhåll.

* Antalet döda och smittade grundar sig på siffror från WHO den 7 november.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!