Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEtt sött, gott och nyttigt år!

Rosh Hashana är passerat och kanske har du frossat i det röda vackra granatäpplet med alla sina 613 kärnor. Jo för granatäpplet, rimon, är inte bara viktig för sin symboliska innebörd - det är också en riktig superfrukt som är bra för hjärtat, huden och mot diabetes. Dessutom är den god!
Förkortat från ISRAE21c

Granatäpplet sägs ha vuxit i Edens Lustgård, och visades upp för Mose som ett bevis för fruktbarheten i det förlovade landet. Dessutom anses den innehålla 613 kärnor - samma antal mitzvot, bud, som finns i Toran.

Granatäpplet omnämns också i Höga visan, där den älskades kind beskrivs som ett brustet granatäpple.

Granatäpplet är inte bara viktigt inom judendomen, utan omnämns i babylonska texter, grekisk mytologi, egyptiska papyrusrullar, kinesisk Tang-poesi, och i gamla arameiska texter. Ofta som symboler för fruktsamhet. Fruktens juvelliknande kärnor har används för medicinskt bruk i årtusenden. Packade med antioxidanter och vitaminer är granatäpplet bra mot det mesta; orolig mage, övergångsproblem och hemorrojder. Den hjälper dessutom till att sänka blodtrycket, stimulera immunsystemet, skydda mot influensa, minska inflammationsrisken och sänker såväl blodtrycket som kolesterolen.

- Den mest intressanta upptäckten just nu är granatäpplets förmåga att skydda mot hjärtoch kärlsjukdomar, säger professor Michael Aviram, chef för Lipid Research Laboratory på Rambam-sjukhuset i Haifa och en av Israels främsta "granatäppelforskare".

Enligt doktor Aviram innehåller granatäppeljuice en betydligt högre koncentration av antioxidanter än andra former av naturliga källor såsom, grönt te, rött vin, blåbärsjuice och tranbärsjuice.

- Granatäppeljuice är också bra för personer med diabetes, berättar doktor Aviram.

Fruktens juvelliknande kärnor har används för medicinskt bruk i årtusenden.
Granatäpplet används även flitigt inom kosmetikaindustrin.

- Granatäppelolja är rik på syra, vilket hjälper till att minska rynkor, säger Aliza Shavit, en av grundarna av företaget Shavit som specialiserat sig på naturliga skönhetsprodukter.

Det mångsidiga granatäpplet låter sig också villigt förvandlas till ett riktigt gott dessertvin. Rimon Winery på moshaven Kerem Ben Zimra i Galilén är en av världens främsta producenter av granatäppelvin. I dag exporterar man mer än 720 000 flaskor världen över.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!