Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEtt hedersuppdrag

Många och spännande är de platser ambassadör Carl-Magnus Hyltenius har befunnit sig på. Flera gånger har han också känt den politiska hetluften i sin omedelbara närhet. Mellan åren 1992 till 1996 var han ambassadör i Israel och sitt ordförandeskap i Handelskammaren Sverige-Israel avslutade han i våras, efter fem år.
Av Åsa Fridman


Carl-Magnus Hyltenius var ordförande i Handelskammaren Sverige-Israel från 2009 fram till i våras.
- Jag trivdes väldigt bra under min tid i Israel, säger en solbränd Carl-Magnus när vi ses en småregnig förmiddag i hans vackra hem. Som diplomat är Israel nog en av de mest spännande stationeringar man kan tänka sig, och under min tid rådde till skillnad från nu en både positiv och optimistisk stämning.

Carl-Magnus har en lång tid av tjänstgöring i "svenska rikets tjänst" bakom sig, främst har han ägnat sig åt säkerhetspolitiska - och nedrustningsfrågor. Bland annat har varit biträdande chef för Sipri (Stockholm International Peace Research Institute). Andra exempel på uppdrag är ambassadör i Köpenhamn och diverse olika tjänster inom UD, bland annat som protokollchef. Något Carl-Magnus småleende beskriver som ett tvärt kast från det protokollösa Israel.

Samarbetet med Israel och israelerna, något som pågått både före och efter ambassadörstjänsten, beskriver Carl-Magnus som mycket gott. I början av 1990-talet, då han som Sveriges nedrustningsambassadör i Geneve, var ordförande i den kommission som ledde fram till "Konventionen om förbud mot kemiska vapen" hade han nära kontakt med israeliska företrädare. Även 2006, då han som utrikesråd och via ambassaden i Tel Aviv, arbetade med att evakuera över 8000 svenska medborgare under kriget i Libanon, fungerade samarbetet med israelerna mycket bra och konstruktivt.

Arbetet som ordförande i Handelskammaren ser han tillbaka på som ett hedersuppdrag, även om det också har varit arbetskrävande.

- Under min tid på Handelskammaren har antalet medlemmar växt från 40 till 51, något jag tycker visar på att Kammaren gör ett uppskattat arbete. Något vi lagt ner mycket tid på är att skapa ett intressant och givande programutbud, där företag och privatpersoner med intresse för Israel kan träffas.

En pigg 60-åring!
För inte så länge sedan firade Handelskammaren Sverige-Israel 60 år. Och det har varit 60 händelserika år. Politiken och politiker, de kommer och går, menar Carl-Magnus, men handeln den finns alltid där. Handelskammaren är dessutom politiskt obunden, och gör aldrig några uttalanden om israelisk politik.

Sverige och Israel är båda högteknologiska länder som har mycket att ge varandra. Vi skulle säker kunna samarbeta i betydligt fler projekt än i dag.
- Visst, vi kan ha olika politiska åsikter, men vi delar alla självklart en positiv inställning till Israel och Sverige, och vill att det samarbetet ska fungera så bra som möjligt.

Handelskammaren Sverige-Israel gör inte endast PR för svensk export till Israel, utan lika viktigt är att stödja importen från Israel. Handeln mellan Sverige och Israel ligger på en relativt stabil nivå, berättar Carl-Magnus. Vi importerar för ungefär 1 miljard kronor och exporterar för cirka 3 miljarder. Enligt statistiken vill säga. För egentligen är handeln betydligt större, men då den går via tredje land, syns den inte i statistiken.

- Visst har jag sett att intresset för Israel har ökat under de senaste åren, och jag är övertygad om att det finns en stor potential i regionen. Sverige och Israel är båda högteknologiska länder som har mycket att ge varandra. Vi skulle säkert kunna samarbeta i betydligt fler projekt än idag.

Inför framtiden hoppas Carl-Magnus att Handelskammarens arbete ska nå än fler yngre och även spridas i större cirklar än trakten runt Stockholm.

Jag avslutar med att fråga Carl-Magnus om några personliga minnen och reflektioner från tiden i Israel. Och svaret kommer genast, samtidigt som ett leende sprids över ansiktet.

- Vet du, jag har en lång diplomatkarriär bakom mig, men jag kan i ärlighetens namn säga att jag aldrig fått så många personliga vänner som under min tid i Israel. Så varmt och engagerat mottagande har min fru och jag inte mött på någon annan plats.


Fakta Handelskammaren Sverige-Israel
  • Handelskammaren Sverige-Israel har till syfte att främja de kommersiella relationerna mellan Sverige och Israel.
  • Handelskammaren är politiskt och religiöst obunden.
  • Handelskammaren ordnar regelbundet frukostmöten, studiebesök och andra sammankomster med inbjudna talare som berättar om sina erfarenheter av att göra affärer mellan Sverige och Israel.
  • Handelskammaren Sverige-Israel har i dag 51 medlemmar.
Läs mer på www.svenskisraeliska.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!