Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageRivlin regerar


Foto Knessets pressavdelning
Strax före sommaren valdes Reuven Rivlin till president i Israel. Rivlin, känd som den israeliska demokratins beskyddare och uppskattad av såväl politiker som allmänheten, tog över efter Shimon Peres, som vid 91 års ålder gick i välförtjänt pension.
Av Elliot Turvall

Reuven Rivlin föddes i Jerusalem 1939. Hans släkt, som är mycket känd, har bott i Israel sedan åtta generationer tillbaka. Hans far, begraven på Olivberget, var professor och var själv presidentkandidat på 1950-talet. Rivlin har en mycket stark relation till Jerusalem, den stad han bott i hela sitt liv. I nästan varje offentligt tal nämner han huvudstaden och i teve- och radiointervjuer hälsar han ofta med "god kväll från Jerusalem".

Under militärtjänsten sysslade Rivlin med underrättelseverksamhet på stridsfältet. Han steg i graderna tills han blev major. Han tjänstgjorde även i reserven under flera av Israels krig. Efter armén läste Rivlin juridik på Hebreiska universitet i Jerusalem och arbetade sedan som advokat.

I mitten av 1960-talet blev den nye presidenten en av de dominerande personerna i fotbollsklubben Beitar Jerusalem. Han var bland annat klubbens juridiske rådgivare och ordförande. Sin kärlek för fotboll i allmänhet och Beitar Jerusalem i synnerhet har han sedan han besökte en av lagets matcher 1946, då han var endast sju år gammal.

Allas talman
Rivlin valdes för första gången in i Jerusalems kommunfullmäktige 1978 och han satt kvar där i tio år. Under en period var han även vice borgmästare i huvudstaden. Därefter blev han invald i Knesset (Israels parlament), där han har suttit sedan dess, förutom ett kortare uppehåll mellan 1992 och 1996. Han har varit ordförande i flera av Knessets viktigaste utskott, kommunikationsminister och parlamentets talman i två perioder.

Den nye presidenten utsågs till talman i Knesset för första gången 2003. Han underströk särskilt att han är allas talman och inte representant för en viss del av befolkningen eller för ett visst parti. I sitt första tal sade han bland annat: "Denna byggnad (parlamentet) är som ett glashus. Varje dag dömer allmänheten oss."

Denna byggnad (parlamentet) är som ett glashus. Varje dag dömer allmänheten oss
Vid förra presidentvalet, 2007, kandiderade Rivlin, men fick till slut se sig besegrad av Shimon Peres. Han blev i stället åter utsedd till parlamentets talman året därpå och blev han under denna mandatperiod speciellt uppskattad av den israeliska allmänheten. I flera fall bevisade han nämligen att han är objektiv och inte nödvändigtvis följer partilinjen. Han fattade till exempel flera beslut som inte gynnade den regerande koalitionen. Dessutom uppmärksammades hans stöd för den arabiska minoriteten, särskilt då han försvarade deras representanters rätt att delta i den israeliska demokratin, trots att han ofta inte höll med om deras åsikter.

Kött, nej tack!
Presidenten är gift med Nechama, som är utbildad biolog. De bor i samma lägenhet i Yefe Nof-kvarteret i Jerusalem sedan fyrtio år tillbaka. De har fyra barn och nio barnbarn. Rivlin är vida känd i sin omgivning för sin sympatiska humor och utmärker sig också genom att, av etiska skäl, vara vegetarian sedan ungdomen.

Som president planerar han att arbeta för att ena Israels olika befolkningsgrupper och få dem att leva i harmoni med varandra.

- Presidenten måste fungera som en guide och som en person som kan skapa förståelse, så att vi ska kunna fortsätta att leva tillsammans, även om vi inte alltid är överens, menar Rivlin bland annat.

Omedelbart efter att Rivlin hade utsetts till president, uttalade representanter från hela det politiska spektrumet sitt stöd för honom.

- Ditt liv är inspirerat av en djup källa av israelisk, sionistisk och judisk tradition, framhöll premiärminister Benjamin Netanyahu.

- Vi fick en president som tror på Israels folks rätt till sitt land och som inte är rädd för att säga det, betonade Naftali Bennet, en av ledarna för den israeliska högern. Från arbetarpartiets sida lovordade parlamentsledamoten Shelly Yachimovich också Rivlin:

- Staten Israel har fått en utmärkt president som kommer att sammanföra olika delar av folket på bästa sätt.

Även bland allmänheten uppskattades valet av Rivlin till president. En av familjen Rivlins grannar, Motti Abargil, sade till exempel följande: "Han representerar folket. Han är alltid artig och lågmäld, precis som jag tycker att en president ska vara."

- Jag är säker på att Rivlin är den mest lämpade personen för posten, menar Naama Dahan, en annan privatperson som uppskattar den nye presidenten

- Han kommer att göra sitt bästa för att ena Israels folk, se till att alla minoriteters rättigheter skyddas och representera Israel på ett värdigt sätt gentemot omvärlden, avslutar hon optimistiskt.

Milstolpar i Reuven Rivlins offentliga liv
1978 Ledamot i Jerusalems kommunfullmäktige
1988 Ledamot i Knesset (Israels parlament)
2001 Kommunikationsminister
2003 Parlamentets talman för första gången
2007 Kandidat till presidentposten
2008 Parlamentets talman för andra gången
2014 PresidentTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!