Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage15 läsvärda fakta

Iron Dome, Israels anti-missilförsvarsprogram är utan tvekan hjälten bakom landet framgångsrika försvar från Hamas dagliga raketbeskjutningar. Utan Iron Dome skulle antalet israeliska skadade och dödsoffer definitivt vara betydligt högre.
Från ISRAEL21c

 1. Iron Dome är världens enda system som ger ett effektivt försvar mot raketbeskjutning, artelleribeskjutning såväl som flyg- och helikoptereld. Det kan upptäcka och stoppa missiler riktade mot bebodda områden och har en räckvidd på upp till 70 km.
 2. En leksaksbil från TOYS"R"US inspirerade utvecklarna till utformandet av Iron Dome. En av de ledande utvecklarna berättade nyligen att man på grund av ett tajt schema och hårda budgetrestriktioner, tog en del av komponenterna från en leksaksbil han köpt till sin son på en lokal TOYS"R"US-butik.
 3. Systemet är utformat för att enkelt kunna användas av en genomsnittlig soldat, exempelvis en kvinna med en längd på 160 cm och 48 kilos vikt.
 4. Iron Dome kan hantera flera olika hot samtidigt. Systemet eliminerar bara en missil om den antas utgöra ett kritiskt hot. En unik sensor med en speciell stridsspets detonerar vilket hot som helst i luften, på bara några sekunder.
 5. Kostnaden för att skjuta iväg en missil från Iron Dome beräknas till mellan 20 000 och 100 000 dollar. De missiler som skjuts mot Israel av diverse terrororganisationer beräknas kosta mellan några hundra dollar till några tusen dollar.
 6. Det tog mindre än fyra år att utveckla Iron Dome från en skrivbordsprodukt till ett färdigt system. 2007, ett år efter det andra Libanonkriget bestämde försvarsminister Amir Peretz att Iron Dome skulle utvecklas. 2011 var systemet klart för användning. I april samma år sköt Iron Dome framgångsrikt ner den första missilen från Hamas på Gazaremsan.
 7. I början tvivlade många på att systemet skulle fungera. Idag rapporterar användare av systemet en träffsäkerhet på över 90%.
 8. Rafael Advanced Defence Systems och mPrest Systems utformade och programmerade själva kärnan till Iron Dome systemet.
 9. Iron Dome fungerar i alla väder; dimma, regn eller storm.
 10. Även estetiken var en viktig aspekt när Iron Dome utvecklades. En utvecklare sa " jag ville att missilen skulle se ultra-modern och farlig ut. Vi förstod ju att den skulle synas på alla nyhetskanaler som CNN och Al-Jazeera".
 11. Under användandet av Iron Dome upptäckte IDF att systemet även är användbart mot flyganfall på uppemot 10 000 meters höjd.
 12. Iron Dome är finansierat av Israel och USA. Israel betalade och utvecklade de två första systemen. 2010 bidrog USA med 205 miljoner dollar för dess fortsatta utveckling. 2012, 70 miljoner och 2014 ytterligare 351 miljoner dollar.
 13. Iron Dome är det första försvarssystemet av en planerad serie på tre; Iron Dome, Magic Wand och Arrow - vilka kan vara klara för användning vid årsslutet. Magic Wand är utvecklat för att kunna slå ut projektiler med en räckvidd på mellan 70 och 300 kilometer, som exempelvis de stora Hizbollah-raketerna i Libanon. Arrow ska kunna användas mot långdistanshot, som exempelvis Iran. Tillsammans bildar de tre systemen vad israelerna kallar sitt "multilayer missile defense program"
 14. Utvecklarna av Iron Dome vann 2012 det prestigefulla "Israel Defence Prize 2012".
 15. Två unga israeler har skapat ett eget Facebook- och twitterkonto för att följa Iron Dome. Läs mer på: www.facebook.com/IronDomeCount

Daniel Gold, mannen bakom Iron Dome

Han hade alla emot sig i början - men höll ändå fast vid sin idé. På Keren Hayesods hemsida och på nyhetssajten ISRAEL21c berättar general Daniel Gold om skapandet av Iron Dome. Läs avsnitt ur intervjun här.
Förkortat från ISRAEL21c

Alla inom Israels försvar tyckte att general Daniel Gold, som var forskningschef inom IDF, var helgalen när han år 2005 lanserade idén om det missilförsvarssystem som sedan skulle få namnet Iron Dome. Ändå höll han fast vid sitt projekt.

- Min målsättning var att rädda liv. Jag såg vad som höll på att hända och sa till mig själv att med all det tekniska kunnande som finns i Israel, måste vi använda det för att rädda liv. Det tar alltid lång tid för politiker och militärer att bestämma sig för vad de vill - under tiden började vi fundera ut en lösning.

- Vi valde ut de bästa i hela landet för att arbeta med projektet. 70-åriga missilexperter arbetade sida vid sida med 25-åriga ingenjörer som precis slutat universitetet - utan någon hierarki. Det var som att starta 15 nya företag samtidigt, vilka alla skulle samarbeta och bli framgångsrika på nolltid.

Sciencefiktion blir verklighet
För ISRAEL21c berättar Daniel Gold (som har doktorsexamen i såväl elektroteknik som affärsekonomi från Tel Avivs universitet) att eftersom projektet hade noll procents felmarginal, utvecklade han och hans anställda en speciell sorts arbetsmetod för att kunna hålla ihop arbetslaget. En metod som nu många är intresserade av att kopiera.

- När jag påbörjade det här projektet var hela det vetenskapliga etablissemanget skeptiskt. Och det är ju egentligen inte så konstigt, när man tänker efter så låter ju tanken på missiler som slår ut andra missiler i luften, verkligen som science fiktion.... .

Daniel Gold berättar vidare att han ser vilken välgörande effekt Iron Dome har haft för det kollektiva medvetandet hos det israeliska folket.

Människor känner sig tryggare
- Folk känner att någon eller något försvarar dem. De får ökat självförtroende då de ser hur väl systemet fungerar. Visst, alla måste fortfarande gå till skyddsrum då systemet inte är 100 procent säkert, men människor känner sig ändå tryggare, och också stolta över denna israeliska uppfinning.

I dag driver Daniel Gold ett eget internationellt konsultföretag, Gold R&D Technology and Innovation, samtidigt som han på volontärbasis leder Israel National Committee for Commercial /Civilian Cyber R & D. Han sitter också i styrelsen för Israel Brain Technologies IBT, en ideell organisation som arbetar för att utveckla Israels hjärnteknikforskning, med syfte att hjälpa hjärnskadade.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!