Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEtt hem värt att försvara

De kommer från hela världen, långt bort från hem och familj, för att ansluta sig till IDF och försvara Israel. Hur kommer det sig att dessa så kallade "lone soldiers" är villiga att riskera sitt liv för ett land de knappt känner till?

Av Sima Borkovski  Översättning Åsa Fridman

Det var efter att ha deltagit i "March of the Living" som Ariel kände att Israel var hans hem.
- Om det är någon plats i världen jag kan kalla för hem, så är det Israel, säger Gleb Dogmarov, 25 år, som kom till Israel från Moskva precis när han avslutat sina studier. Han kom som del i ett program anordnat av Jewish Agency kallat "Sela", klippa på hebreiska, men behövde inte övertalas till att ta värvning i IDF.

- Att ta värvning får mig att känna mig sig som en del av landet och av folket, fortsätter Gleb. Jag känner hur alla, såväl inom armén som i civilsamhället, stödjer mig i det jag gör. Flera soldater har bjudit in mig till sina hem under helgerna så att jag inte ska känna mig så ensam.

Gleb tillhör en unik grupp kallad "lone soldiers" (ensamma soldater), bestående av unga människor som lämnar sina familjer och bekväma liv för att utkämpa ett krig långt borta. Några har upplevt antisemitism i sina hemländer. Gleb berättar till exempel att han ofta blev kallad olika skällsord av sina klasskamrater i skolan. Enligt Gleb är ensamma soldater bättre soldater än andra på grund av att de inte har något att förlora, och bara har sig själva att lita på.

Att ta värvning får mig att känna mig sig som en del av landet och av folket.
Antalet "lone soldiers" är förbluffande. Enligt Lone Soldier Center (grundat till minne av Michael Levin, en 21-årig soldat från Philadelphia som dödades i en Hizbollah-attack 2009) finns det över 2000 "lone soldiers" från USA inom IDF, förutom de 4600 andra utlänningar som tjänstgör inom armén. Dessutom tar omkring 800-1000 nya "lone soldiers" värvning varje år.

Under den senaste tidens krig i Gaza har tre "lone soldiers", utav totalt 64 soldater (då texten skrevs, red anm.) dödats i strid. Det höga andelen stupade "lone soldiers" beror till stor del på dessa soldaters villighet att strida i elitenheterna som i Golani och Givati.

Ariel, 22 år, "lone soldier" från Ryssland gör i dag sin sista dag på den enhet som har ansvar för Iron Dome. Ariel kom till Israel 2009, och berättar att det var efter att ha deltagit i en "March of the living" i Polen, där bland annat flera besök i olika koncentrationsläger ingick, som han kände att det var i Israel han hörde hemma.

- Tidigare hade judarna inget land eller någon armé som försvarade dem, förklarar Ariel. Jag kände att nu är det min plikt att ta värvning och försvara Israel.

Han berättar också om allt stöd och uppmuntran han har fått från sin omgivning, speciellt under de senaste månaderna.

- Många har rest långt för att ge oss mat och visa att de stödjer oss. Det är ett privilegium att få tjänstgöra i denna enhet.


Läs mer om "lone soldiers" på www.lonesoldiercenter.com


"Lone soldiers"
- ungdomar som behöver vårt stöd


Under "Operation Protective Edge" dödades 64 israeliska soldater. Tre av de dödade var med i Golani-brigaden, ett av Israels elitförband. De var "lone soldiers" - ensamma soldater.

Max Steinberg, 24 år, invandrade från USA, Sean Carmeli, 21 år, invandrade från USA. Jordan Ben Simon, 22 år, invandrade från Frankrike.

Israeler visade sin tacksamhet och uppskattning till Max, Sean och Jordan genom att i tiotusental komma på deras begravningar.

I dag finns ca 2 500 "lone soldiers" i Israel. Men att vara ensam i ett nytt land är inte alltid lätt. Var finns det sociala stödet på fritiden? Var och med vem tillbringar man sin lediga tid och judiska helger? Hur blir man en del av det israeliska samhället efter militärtjänsten och finner sin väg?

Genom programmet "Lone Soldiers" har du chansen att hjälpa till. Vi ger dessa ungdomar en "korg" av stöd som gör livet i Israel lättare, under militärtjänsten och efteråt.

Välkommen med din gåva till pg 45 42 60-1 eller bg 671-6609, skriv "Lone Soldiers". Du kan också ge en gåva via vår hemsida www.israelinsamlingen.org.
Tack för ditt stöd!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!