Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageSkratta, bada, slappa, koppla av…

Så fick dom då äntligen njuta av lite riktig avkoppling och sommarlov! Tack vare Ariel Mannelid Okrets engagemang och initiativkraft, samt ett stort antal gåvor (bland annat från oss på Förenande Israelinsamlingen) och ideella insatser, kunde 30 israeliska ungdomar från södra Israel, bjudas på en veckas andrum från krigets verklighet.

Visst är Ariel lite trött, men framför allt väldigt glad, när vi ses denna torsdagsförmiddag i slutet av augusti. Det är fortfarande varmt i luften, trots att hösten gör sig påmind, men Glämsta* visar ändå upp ett riktigt soligt ansikte.

- Det började faktiskt med att jag satt på min flickväns sommarställe, försökte njuta av sommarledigheten och samtidigt följde alla nyheter från Israel. Det gjorde mig både orolig och ledsen, och jag kände att det måste finnas någonting jag kan göra. Så föddes idén om ett rekreationsläger och tillsammans med Aron Verständig, David Cohn och min mamma, började vi utveckla tanken.

Höst i luften som sagt, men ungdomarna nere på Glämstas brygga, Klappis, verkar ha bestämt sig för att verkligen njuta av sin äntligen påbörjade sommarledighet. Det dröjer inte länge förrän flera av dom (till alla vi svenskars stora förvåning!) hoppar i plurret! Flera vill också prova på att paddla och åka ut med någon av Glämstas båtar. - Jag tänker bara njuta, koppla av och ha kul med mina vänner under den här veckan, säger 17-åriga Zehava från Ofakim, som både flugit flygplan och lämnat Israel för första gången. Det här en otrolig möjlighet för mig att se och uppleva något annat. Det är så vackert här! Och luften är så ren.

Många vill hjälpa
Även Brit, också hon 17 år, säger att hon tänker fokusera på att ha kul och "glömma vardagen". Men medger också att det är svårt och att hon tänker på sin familj.

- Ingen i Israel kan leva normalt just nu, på grund av kriget har vi inte kunna ha någon riktig sommarledighet. Så att komma hit är perfekt! Hemma kan jag inte ens gå och ta en dusch utan att vara rädd för att det ska komma en bomb.....

Ungdomarna, inklusive en syskongrupp på fyra yngre barn, har valts ut av de sociala myndigheterna i Israel. Med hjälp av Jewish Agency kontaktades två scoutgrupper* från städerna Ofakim och Kiriyat Gat i södra Israel. Flera av barnen kommer från familjer med dåliga ekonomiska resurser, i många fall finns inte ens möjligheten att skicka ungdomarna till det relativt säkra norra Israel.

Veckan i Sverige bjuder på av ett rikt utbud av aktiviteter. Glämstaklassiker så som brännboll och lägereld vid ångbåtsbryggan, blandas med en guidad visning av Gamla stan, lunch hos ambassadör Isaac Bachman, Gröna Lund-kväll, samt båtutflykt till Åland. Och så tid till att bara slappa och "vara" med kompisar så klart.

Ariel är positivt förvånad över hur lätt det var att få stöd och hjälp för sitt "sommarlovsprojekt". Många har lämnat ekonomiska bidrag, organisationer såväl som privatpersoner, och flera vänner och frivilliga har hjälpt till med planering, inköp av mat och att finnas till hands på Glämsta.

- För mig var det självklart att ställa upp, säger Rebecca Melzer som tillsammans med Michaela Prien håller på att förbereda lägrets första lunch. Jag var själv i Israel när kriget bröt ut och vet hur hemskt det är när sirenerna ljuder och man snabbt som attan måste ta sig till ett skyddsrum. Det är en känsla man inte förstår, förrän man varit med om det själv......

Ariel och Micke Lichtenstein ler när de ser ut över Klappisbryggan. Just nu verkar tröttheten vara som bortblåst, trots att ungdomarna anlände väldigt sent i går natt. Än en gång var det de intensifierade beskjutningar från Hamas som satte käppar i hjulet för sommarplanerna, och Ariel fick jobba med ombokningar av flygplan och ändrade resrutter. Men nu är de här. Stojar, leker och skrattar precis som vilka ungdomar som helst.

- Det är precis det här vi vill ge dom. En vecka av andrum och av att bara ha kul.

För Rebecca Melzer var det självklart att komma ut till Glämsta och hjälpa till. Ariel Mannelid och Micke Lichteinstein njuter av stojet, skratten och baden på Klappis! Brit, 17 år har lovat sig själv att försöka koppla av. Men det är svårt. Hon oroar sig för familjen.

Glämsta är Judiska Församlingens koloniverksamhet, beläget i Stockholms skärgård.

Scoutaktiviteterna som ungdomarna berättade om liknar mer volontärarbete och sker varje dag efter skolans slut. Flera har till exempel hand om olika utomhusaktiviteter för yngre barn. Alla aktiviteter ställdes in pga av kriget.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!