Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage
Innovativa Israel - från vatten till robotstyrda bilar

Att Israel, och särskilt Tel Aviv, är ett centrum för innovation och nytänkande är säkert ingen nyhet. Här presenteras en lista över företag att hålla koll på - de är nämligen rankade som Israels 10 mest innovativa företag!


Nice Systems

Företaget som gör apparna smartare och trevligare.

Ingen kan höra dig skrika i appen - förutom det israeliska företaget Nice Systems, vars kund- supportlösning används av fler än 25 000 företag. Förra året lanserade man Mobile Reach-mjukvaruprogrammet som hjälper till i bakgrunden inom till exempel bankappar så fort en kund är frustrerad. I stället för att kunden själv behöver söka igenom menyn på appen, ringer företaget upp vid problem.

Water-Gen

Skapar vatten när soldaterna behöver det som mest.

Det Tel Aviv-baserade företaget Water-Gen (på andra plats bland världens 50 mest innovativa företag!) har utvecklat tre maskiner; en som förvandlar luftfuktighet till dricksvatten, en som renar droppvattnet från luftkonditioneringsapparater till dricksvatten och en tredje som renar vilken vattenkälla som helst, även om den blivit förgiftad, till drickbart vatten. Förra året exporterade företaget till sju länder och tillväxten förväntas öka med 300% under 2014.

Billguard

Hjälper kunder att minska bluffakturorna.

Företagets gratisapp hjälper till att hålla ögonen öppna för "dolda avgifter" som exempelvis gratisprenumeration på tidningar som utan medgivande går över i en betalprenumeration. Med ett enkelt klick meddelar kunden sin bank om att ta bort den ofrivilliga fakturan. De senaste två åren har företaget hjälpt amerikanska konsumenter att identifiera ofrivilliga betalningar till ett värde av 60 miljoner dollar.

Mobileye Vision Technologies

Hjälper robotstyrda bilar att köra bättre och billigare.

Företaget Mobileye Vision Technologies har tagit oss ännu ett steg närmare utvecklingen av en robotstyrd bil. Företagets EyeQ system har utvecklat sensorer som avsevärt bättre känner av vägar, fordon, trafikskyltar och gångtrafikanter. Systemet används redan av 19 biltillverkare, såsom Volvo, GM och BMW. Företagets egen halvautomatiska bil förväntas komma ut på marknaden 2016.

Silentium

Företaget som minskar oljuden i våra liv.

Silentium har tagit fram ett chip och ett kontrollsystem som kan appliceras på en mängd olika produkter. Till exempel kan det användas inom mobilindustrin och medicinsk utrustning - för att minska surrande, hummande och plingande. Silentium reducerar ovälkommet ljud med 90% och målsättningen är att minska stress, hörselnedsättningar och öka produktivitet och hälsa.

Moovit

För snabbare transport.

Genom att kombinera din egen resrutt med den allmänna trafikinformationen förser Moovit användaren med den smidigaste resvägen. Gratisappen uppdaterar om alternativa resvägar, vilka transportmedel som har lediga sittplatser, samt tillhandahåller realtidsbilder av den aktuella trafiksituationen.

Appen lanserades 2012 och har redan fler än 3 miljoner användare i över 100 städer runt om i världen.

Wix

Hjälper små företag att förbättra sin hemsida.

Fler än 40 miljoner människor använder redan de webbverktyg som det Tel Aviv-baserade företaget Wix tillhandahåller. Företaget erbjuder gratis verktyg för att bygga HTML 5-sidor, och tar betalt för mer exklusiva versioner. Wix inriktar sig främst på små företag med slimmade budgetar. Förra året blev Wix börsnoterat och fick in 127 miljoner dollar, den största publika börsintroduktionen i Israel på mer än sex år.

Outbrain

För samman nyfikna läsare med intressant innehåll.

Outbrain hjälper företag att förse sina kunder med mer relevant och intressant information. Företaget har bla kunder som CNN och the Guardian. Förra årets målsättning var en inkomst på 130 miljoner dollar, resultatet blev 35 miljoner mer.

Zerto

Säkerställer företags data runt om i världen.

Allt fler företag vill skydda sina datorer från intrång och katastrofer. Zerto, med kunder som holländska bankjätten ING, tillhandahåller en teknologi kallad "virituell duplicering", vilket gör det möjligt att kopiera data till vilken site som helst, oavsett servertyp. Förra året var Zertos bästa år hittills, med en intäktsökning på 200%.

Secure Logic

Ett steg framåt för att minska ineffektiviteten på flygplatser.

Secure Logic´s mjukvara iScreen minskar väntetiden vid flygplatser genom ett system som kräver färre personal och färre röntgenapparater. (Succé-appen styr personal mot "högrisk- resenärer" och bagage).

Källa Fast CompanyTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!