Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageNär Lina Slotzkin startade sin vinproduktion 2010, efter mer än 20 år inom teknikbranschen kunde hon aldrig drömma om att hennes vingård bara efter tre år skulle bli en sådan succé. I dag är Kadma ett populärt helgutflyktsmål, packad med besökare som vill smaka och köpa gårdens vin.
Text och foto Sima Borkovski  Översättning Åsa Fridman

Georgisk tradition, israelisk smak


Lina Slotzkin på vingården Kadma kombinerar gammal tradition med modern smak.
Efter att ha arbetat mer än 20 år inom teknikindustrin längtade Lina efter något nytt. Hon bestämde sig för att studera vintillverkning, samtidigt som hon började utveckla tankarna på att starta ett eget företag.

- Jag visste redan från början att jag ville använda mig av lerkrus, och min lärare, Nir Shacham, trodde på min idé.

Kadma betyder tidigare, på arameiska. När Lina och hennes man Vlad skulle välja namn åt sin vingård, som ligger i Kfar Uria i Judean Hills, ville de ha ett namn som speglade essensen av verksamheten; det vill säga kombinera gammal tradition med ny teknik.

- Det finns många vingårdar i det här området, och vi visste att vi var tvungna att vara annorlunda för att kunna överleva, förklarar Vlad.

Gammal tradition
Bara 50 meter från Kadma finns spår av en gammal vinpress, något som visar att det förekom vintillverkning i området för mer än 5000 år sedan.

De gamla romarna, grekerna och även i det antika Georgien, där Lina kommer ifrån, använde man lerkrus för att framställa vin. Något Lina har tagit fasta på, då hon återvänt till Georgien för att lära sig det traditionella sättet av vintillverkning.

- I Georgien är vinframställning en kunskap som förs vidare från far till son. På vissa platser känns det som om tiden stått still - allt görs precis som det alltid har gjorts. Många hjälpte mig i mitt "kunskapsletande", speciellt flera personer som känt min familj när jag var liten, men att transportera de jättelika lerkrusen till Israel var näst intill hopplöst, säger Lina och ler.

Allt vin på Kadma fermenteras i lerkrus. Faktum är att all vintillverkning skedde på detta vis tidigare, och det är endast under de senaste 500 åren som man börjat använda träbehållare. På Kadma kombinerar man båda dessa metoder; vinet förvaras fyra månader i lerkrus och flyttas sedan över i en träbehållare.

- Vi vill att vinet ska ha karaktär, men ändå vara tilltalande för dagens konsumenter, säger Lina.

Lina jämför fermenteringsprocessen i lerkärl, med långkok. I modern vintillverkning tar en sådan process, alkoholfermentering, tio dagar, medan det hos Kadma tar åtta veckor. Malolaktisk fermentation tar ytterligare 12 veckor, därefter flyttas vinet över i träbehållare. Behållaren täcks sedan med bivax, något som ger vinet en delikat sötma.

- Vi är den enda vintillverkare i världen som använder en kombination av dessa två processer, berättar Lina stolt. De flesta moderna vintillverkare i dag använder faktiskt inte ens träkärl, utan kärl av rostfritt stål, eftersom de är lättare att sköta.


På gården kan man inte bara köpa vin, utan även njuta av ett glas i den trevliga baren.
Ett familjeföretag
Kadma grundades och drivs som ett familjeföretag, men det går inte att ta miste på att Lina är den som är "själen" bakom det hela, och den som sköter företagets dagliga verksamhet. På helgerna samlas däremot hela familjen Slotzkin för att hjälpa till i besökscentret i anslutning till vingården.

En solig lördag som denna, är vingården full av besökare. Parets två tonårsbarn är upptagna med att servera gäster i baren, medan Vlad visar runt och berättar för besökarna på ryska och Lina på hebreiska.

- Tidigare behövde vi alltid köpa vindruvor till vårt vin, men i år är första gången vi kan skörda våra egna, säger Lina med ögonen lysande av stolthet. Vi har fått hjälp med skörden av såväl familj, vänner som kunder - alla har sträckt ut en hjälpande hand.

För att Kadmas vin ska ha en så hög kvalitet som möjligt, är det viktigt att druvorna plockas vid exakt rätt mognadstillfälle. Därför plockas alla druvor för hand.

Än så länge kan Kadmas vin bara köpas på plats, och man tillverkar fyra sorter; Syrah, Merlot, dessertvin och så husets specialitet, "Kadma Reserve 2010", som har mognat i 24 månader.

- Första året producerade vi 3000 flaskor, och jag var inte säker på att vi skulle sälja slut på allt, men tydligen finns det en stor efterfrågan, och de flesta som kommer hit köper minst en flaska.

Kadma är unikt, inte bara för sitt vin, men också för att allt på gården är byggt så ekologiskt medvetet som möjligt. Dels vill man värna om miljön, men också spara pengar. Till exempel producerar Kadma sin egen energi, genom att använda solpaneler på hustaken. Faktum är att Kadma producerar tre gånger så mycket som gården själv behöver - och överskottet säljs till energibolaget. En av husets väggar är helt "grönt", täckt av klätterväxter. Förutom att se trevligt ut, hjälper det också till att sänka inomhustemperaturen.


Läs mer om Kadma Winery på: www.kadma-wine.co.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!