Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage
Vårt sprillans nya hem på kibbutz Adamit. Tack Extreme Home Makeover!
Ett fallfärdigt hus i en kibbutz som varit övergiven i mer än 17 år, hur attraktivt låter det? Jo för oss, familjen Sakoury Pettersson, bestående av mig, Karoline, min man Gal, storebror Raz och lillebror Benjamin, kom kibbutz Adamit att bli början på ett helt nytt liv.


Ett nytt hem - ett nytt liv

Av Karoline Sakoury Petterson

Gals första jobb under vår tid i Israel innebar att han var på resa i Asien minst en vecka per månad. Allt medan jag försökte få ihop vardagen med ett jobb som mellanchef plus att vara mamma till en åttaåring och en ettåring. Under tiden som Gal hjälpte Raz med hebreiskaläxorna över Skype, sittandes på ett hotellrum någonstans, och jag ensam kämpade på med vardagsbestyren, började vi fundera på om detta verkligen var det liv vi ville leva, och som vi flyttat från Sverige till Israel för. Vi längtade efter mer avslappnat familjeliv, ett liv närmare naturen.

Beslutet att flytta till en kibbutz var däremot en ren slump. Under en bilresa hörde vi reklam på radion om en kibbutz som erbjöd ett nybyggarprojekt för barnfamiljer. Ett projekt som innebar att man köpte ett fallfärdigt renoveringsprojekt, och samtidigt hjälpte till med att bygga upp kibbutzen på nytt.

Livet stannar upp
Innan vi hann mycket längre i tankarna, stannade våra liv abrupt upp. Vår äldste son Raz blev diagnostiserad med en aggressiv form av bencancer. Istället för att hälsas välkomna till ny skola och dagis, hälsades vi välkomna till den onkologiska avdelningen på Rambam-sjukhuset i Haifa. Det som var tänkt att bli weekendturer för att köpa material till vårt renoveringsprojekt, blev i stället besök på lasarettet för cytostatikakurer, påfyllning av blod eller långa dagar i ett isoleringsrum.

Då hela min familj fanns i Sverige och Gals mamma sex timmars bilresa bort, blev cancerorganisationen Lehoshit Yad - Simcha le Yeladim (Att räcka ut en hand - Glädje för barn) som en verklig familj för oss. Outtröttliga volontärer fanns alltid till hands för Raz och alla de andra cancersjuka barnen. Organisationens grundare, Avraham, jobbade dygnet runt med att arrangera aktiviteter för att hålla modet och livsglädjen uppe. Till exempel såg han till att en av Raz högsta önskningar - att få simma i Genesarets sjö - gick i uppfyllelse ett par månader efter den benamputation han var tvungen att genomgå.

Att se hur en så liten organisation som Lehoshit Yad kan nå ut och hjälpa så många barn var fantastiskt!


Hela familjen Sakoury Pettersson. Friska och lyckliga över att hittat hem till kibbutz Adamit.
Vårt nya hem
Dagen efter att vår numera 14-åriga son avslutat sin sista cytostatikakur, och efter att ha bott mer än 180 dagar på sjukhus, körde vi äntligen den fem kilometer långa, svindlande och krokiga vägen uppför berget, till vårt nya hem.

Kibbutz Adamit ligger längst upp i nordvästra hörnet av Israel. Kibbutzen, som ligger högt uppe på ett berg, har vidunderlig utsikt över Medelhavet och ända ner till hamnstaden Haifa i söder. Befinner man sig i kibbutzens norra ände kan man blicka rakt in på grannlandet Libanons karga kullar.

Kibbutzen, som så många andra kibbutzer, hade sin storhetstid under 70-talet. Då drevs fortfarande de flesta kibbutzer som ett storhushåll. Man hade gemensam ekonomi och delade lika av allt. Man åt tillsammans i en stor matsal och turades om i köket. Volontärer, bland annat från Skandinavien, hjälpte till att sköta de många fruktplantagerna och odlingarna, huvudinkomsten på den tiden.

I dag, efter stora ekonomiska förändringar, har flertalet kibbutzer privatiserats och kollektiven med gemensam ekonomi och storhushåll finns bara på ett fåtal kibbutzer. Andra har helt gått i konkurs.

På kibbutz Adamit står alla för sin egen privata ekonomi, en av förutsättningarna för att vi skulle kunna tänka oss att flytta dit. Kibbutzens plantage med bomull, persikor, avokados och andra frukter, sköts till stor del av avlönade arbetare från Thailand. Andra byggnader som en kycklingfarm och en mindre fabrik, är outsourcade.

Ett nytt liv
När vi bott på kibbutzen i ett år, blev vi invalda till kibbutzmedlemmar och kunde därmed påbörja renoveringen av vårt hus. Precis i samma veva berättade Avraham, från Lehoshit Yad, att TV- programmet Extreme Home Makeover sökte nya familjer till sina program. De sökte speciellt efter familjer som genomgått någon form av trauma, och som lyckats ta sig stärkta ur det. Självklart skulle hemmet också vara i behov av renovering. Och det var ju sannerligen vårt hus!


Avraham från Lehoshit Yad - Simcha le Yeladim, och Raz. Tack för allt ni gjort, utan er hade vi aldrig orkat!
Vi befann oss precis i efterfasen av Raz's sjukdom, tiden då man inte fattar om en förkylningstemperatur på strax under 38 grader innebär att man måste slänga sig i bilen mot sjukhuset, eller om det är okej att han är kvar hemma i sängen och vilar - då vi fick veta att vi blivit antagna till programmet. Tre månader senare stod det hus vi bara bara drömt om, helt ofattbart, färdigt!

Nu, sex månader efter Extreme-renoveringen och med hjälp av naturens svajande fikonträd, citrusträd som generöst delar med sig av söta apelsiner och saftiga citroner, samt fält av lila och vita cyklamen, har våra barns ansikten sakta men säkert gått från sjukhusvita till hälsosamt rödrosiga.

Raz stärker sin framtidstro och sitt protesben på trumsetet i kibbutzens musikrum. Kompisarna, som för ett och ett halvt år sedan tog emot ett barn utan hår och sittandes i rullstol, med öppna armar, finns fortfarande vid hans sida. Lillbrorsan Ben, som gått runt med ett oroligt ansikte ända sedan han såg sin största idol bli sjuk, har fått tillbaka sitt spring i benen och glada skratt. När kibbutzens lilla dagis med 14 barn slog upp portarna förra året, efter att ha varit stängt i 17 år, kunde vi se att han äntligen hittat en trygg plats där han kunde återgå till att bara få vara barn igen.

Både jag och Gal arbetar i dag ungefär 30 minuters bilresa bort från vårt hem. För oss, som föräldrar, har kibbutzen helt enkelt gett våra oroliga själar lugn och ro. Vi har äntligen börjat skratta igen!


Simcha Le Yeladim är den israeliska grenen av den ideella organisation MyWish4U.org - Kids Vs. Cancer.

Läs mer om dem och deras arbete på: www.mywish4u.org/Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!