Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEn trogen Israelvän

Efter nio år som ordförande för Samfundet Sverige Israel, avgick Gunnar Hökmark 2012 från sin post. Men engagemanget och intresset kvarstår. Speciellt viktigt är det, menar han, att omvärlden lär känna det "vardagliga Israel", det bortom mediavärldens fokusering på extremism och terrorism. Viktigt är också att vi i Sverige visar vår solidaritet för den demokratiska staten Israel - den enda demokratin i Mellanöstern.
Av Åsa Fridman


Gunnar Hökmark, tidigare ordförande i Samfundet Sverige Israel, efterfrågar en liberal humanistisk renässans.
Bilden av den lille judiske pojken, med händerna uppsträckta, från Warszawas ghetto, gjorde starkt intryck på mig som liten, berättar Gunnar, när vi träffas en solig fredagseftermiddag.

- Bilden har så många dimensioner...den visar verkligen vad som händer när man saknar försvar mot den totala ondskan och låter samhället förlora sina grundläggande garantier gentemot medborgarna.

Ord som demokrati och mänskliga rättigheter är något som återkommer ofta under vårt samtal. Just det att Israel är en demokrati, där besluten tas med utgångspunkten från individen, omringat av icke-demokratiska länder är något som Gunnar betonar flera gånger. Även uppdelningen av vi och dom, viljan att kategorisera människor, är något som Gunnar reagerar starkt emot.

- När man kategoriserar folk till vi och dom, förminskar man individens ansvar och betydelse. Det är farligt. I stället är vi alltid du och jag.

Mediebilden om Israel, vad tycker han då om den, har den förändrats?

- Visst, det finns mycket kvar att göra, men nog tycker jag ändå att bilden är lite mindre ensidigt beskriven nu. Dessutom berättar man även om det positiva som sker. Tel Aviv är exempelvis en kulturell hot-spot, och israeliska tekniska framgångar imponerar stort.

Hur ser han på de antisemitiska yttringar som vi ser runt omkring oss i dag? I Europa. I Malmö. I Kärrtorp och på Vasa Real. Och vad är bästa motgiftet mot dessa yttringar? Gunnar blir tyst en lång stund.

- Det där är svårt, säger han till sist. Det är en balansgång av att reagera och inte ge dessa grupper större utrymme än de förtjänar. Det som händer i Frankrike med Nationella Frontens frammarsch är verkligen skrämmande och något som kommer att prägla det franska samhället. I Sverige är bilden annorlunda.

- Förutom de rent rättsliga och polisiära åtgärder som absolut måste vidtas, tror jag det är viktigt att vi stärker de positiva värden som finns i vårt samhälle. Vi måste skapa en liberal, humanistisk renässans som främjar individens värde, och det gäller inte bara inom politiken, utan även i hela samhällsklimatet. Extrema krafter växer ofta fram i ett vakuum, och det vakuumet måste vi se till att fylla. Naturligtvis ska vi också tydligt visa att dessa yttringar är oacceptabla.

Trots att Gunnars uppdrag för Samfundet Sverige Israel är avslutat, fortsätter han att engagera sig för Israel och israelerna. Israelerna måste få känna att de har vänner, och att de räknas in i gruppen av demokratiska stater. Ökad handel och olika former av utbyten är viktiga steg mot detta, menar han.


Gunnar Hökmark

Europaparlamentariker för Moderaterna sedan 2004.

Ordförande i Samfundet Sverige Israel 2003-2012.

Gillar Tel Aviv skarpt och tycker Jerusalem är något alldeles speciellt. Minns första gången han såg alla platser han läst om i Gamla Testamentet. "Det var magiskt".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!