Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageBilligaste oliverna, nyttigaste hummusen, eller mat att skänka?


Läcker måltid på en kosherrestaurang i Haifa.
Israeler älskar mat och de älskar telefoner. Så vad är väl då naturligare än att kombinera dessa två intressen till ett? Nedan finner du ett antal israeliska smartphone-appar som lokaliserar restauranger, hittar recept, eller visar innehållsförteckningen på olika matprodukter.
Av Israel 21c

Appen The Fooducate använder din iPhone, i Pod Touch eller Android OS-kamera för att scanna en produkts bar-code, samt läser av dess näringsinnehåll på en skala från A till D. Om det blir ett dåligt utfall så föreslår appen hälsosammare alternativ. Appen finns i flera olika versioner och kan till exempel hjälpa den som har problem med gluten eller diabetes. Databasen växer hela tiden och inkluderar i dag mer än 200 000 unika produkter. Appen är framförallt designad för att användas i USA.

Israeli Food är en exklusiv webb- och iPhone- applikation som lokaliserar israeliska och kosherrestauranger, bagerier, slaktare, caféer etc i USA, Kanada, London och Israel. Med hjälp av GPS visas även restauranger med betyg i närheten av din position.

Look & Cook, framtaget av det nystartade företaget Kinetec Art, erbjuder mer än 50 olika steg-för-steg-recept av den israeliska kockkändisen Meir Adoni. Appen innehåller HD- video, bilder, röstförklaringar och även en tidtagare.

Marketplace Israel för Android och iPhone hjälper dig att hitta den billigaste burken oliver. Säg att du exempelvis tänker köpa oliver i den israeliska livsmedelskedjan Supersol. Enkelt tar du då upp kameran och scannar av varans bar-code. Genast visar appen att samma burk oliver kostar tre shekel mindre på Rami Levi, men att Supersol har ett tillfälligt erbjudande om "två för en.". Marketplace Israel är en väldigt populär app. Inte undra på det!

Har du kanske anordnat en tillställning eller fest i Israel och upptäcker att du har en massa mat över som är för bra för att slänga? Med Leket Israel- en app för Android och iPhone, kan du hitta den närmaste organisation dit du kan skänka maten. Enligt grundaren Joseph Gitler är Leket Israel den första ideella organisation som utformat en sådan här app.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!