Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTurism med ansvar

Tillhör du de miljömedvetna turister som är oroliga för följderna av att människan exploaterar naturliga sevärdheter för att få fler besökare och öka inkomsterna? Vill du, med detta i åtanke, uppleva det fantastiska landet Israel? I så fall är denna artikel om ekoturism precis rätt för dig.
Av Elliot Turvall


Ditt nästa semesterhus ? Negev Eco Lodge är ett ekologiskt vandrarhem, med tillhörande restaurang.

Chava VeAdam är en ekologisk by, som driver flera olika projekt. Bland annat kan besökare prova på ekologiskt hantverk av olika slag.

Pilbågeskjutning i Mitzpe Ramon passar både barn (från nio år) och vuxna.

På Té-huset i Lotan serveras ekologisk mat från kibbutzens egna odlingar, samt mjölk och ost från kibbutzens getter.
Ekoturism, som definieras som turism som tar ansvar för miljön, bevarar naturen och förbättrar lokalbefolkningens välbefinnande, är mycket välutvecklad i Israel. Miljövänner - och alla andra intresserade - kan hitta en lång rad av passande alternativ, bland annat övernattningar, utflykter och olika former av aktiviteter.

Målet för ekoturismen är att bevara unika och varierade naturliga och kulturella miljöer i Israel för framtida generationer. Man vill också få turister och researrangörer att använda naturens resurser på ett hänsynsfullt och hållbart sätt. Om dessa mål uppnås, hoppas man att Israel även i framtiden ska vara ett populärt resmål för turister från hela världen.

För att räknas som en miljövänlig attraktion, måste sevärdheten bland annat spara på vatten (till exempel genom droppbevattning) och elektricitet (exempelvis med hjälp av automatisk avstängning av lampor när man lämnar rummet). Dessutom ska allt avfall sorteras och återvinnas och besökarna ska uppmanas att komma dit med kollektivtrafik, cykla eller gå. Förutom detta ska, så långt det är möjligt, människor som bor i närheten anställas och lokalproducerade varor och tjänster ska inköpas i första hand.

Exempel på miljövänliga turistmål:

Övernattning

Camping i nationalparker - Tretton av Israels nationalparker och naturreservat utspridda över hela landet erbjuder campingmöjligheter mot en mindre avgift, både för enskilda besökare och för grupper. Ofta har dessa utrustats med ekologiskt riktiga toaletter och duschar.

The Sharon Hotel - Ett miljövänligt hotell på Hertzliyas strand, norr om Tel Aviv, där all plast och allt papper återvinns samt energismarta lösningar används för lyse och luftkonditionering.

Utflykter

Huladalen - Ett naturreservat kring Hulasjön, där hundratals miljoner flyttfåglar passerar och rastar varje år på väg mellan Europa och Afrika. Där finns fina promenad- och cykelspår, varifrån man kan iaktta fåglarna, olika sorters sköldpaddor, bisonoxar och mycket annat. Över vattnet har det byggts en "flytande brygga" med en speciell utsiktsplats för fågelskådning.

Israel National Trail ("Israelleden") - En vandringsled som går från Israels nordligaste punkt ända till landets sydspets, en sträcka på 940 kilometer. Leden går genom skogar och öknar samt utmed havet och beräknas ta mellan 30 och 70 dagar att avverka, om man vandrar varje dag. Det går även att vandra utefter en eller flera av de tolv delsträckor som leden består av. Ständigt befinner sig olika grupper och enskilda personer på vandringsleden, och att följa den är ett perfekt sätt att få nya vänner samt att lära känna Israel.

Mat

Te-huset i Lotan - Ett café på kibbutz Lotan i södra Israel, där maten baseras på ekologiskt odlade grönsaker från kibbutzens område samt mjölk och ost från kibbutzens getter.

Negev Eco Lodge - En restaurang tillhörande ett ekologiskt "vandrarhem" mitt ute i öknen, där bland annat solenergi används och vatten återvinns.

Aktiviteter

Pilbågeskjutning i Mitzpe Ramon - En annorlunda aktivitet för vuxna och barn över nio år. Här vandrar man genom öknen på något som skulle kunna liknas vid en golfbana, men som är avsedd för pilbågeskjutning.

Chava VeAdam - En ekologisk by i centrala Israel, där besökarna kan prova på ekologiska hantverk av olika slag, beskåda miljövänligt jordbruk i liten skala och ta del av många andra miljöprojekt.


Läs mer på Ecotourism Israel: www.ecotourism-israel.com/Index.htm

Här finns ett stort antal tips inför ett miljövänligt Israelbesök. Man läsa om allt från ekologiskt riktiga alternativ för övernattning och tips om mat och dryck för den miljömedvetne, till förslag på aktiviteter och utflykter för turister som vill njuta av naturen på ett hållbart sätt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!