Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageVärldens största underjordiska sjukhus

Nyligen invigdes världens största underjordiska sjukhus i Haifa. I fredstid ska emellertid detta unika byggnadsprojekt, 17 meter under marknivån, fungera som ett parkeringshus med plats för 1400 bilar.
Av Elliot Turvall


I krigstid kan 1400 parkeringsplatser förvandlas till 2000 sjukhussängar på mindre än tre dygn. Under den tiden ska bla alla väggar och golv tvättas grundligt och hela byggnaden steriliseras.


För att förstå bakgrunden till denna mycket speciella byggnad, räcker det att gå tillbaka till andra Libanonkriget, för knappt åtta år sedan. Då föll, under en period på ett par veckor, ett sextiotal av Hizbollahs dödliga raketer ned i Haifa, flera av dem i närheten av stadens Rambamsjukhus. Samtidigt strömmade skadade, både civila och militära, in till sjukhusets akutmottagning.

- Vi bara stod där och hörde hur raketerna slog ned i närheten och försökte samtidigt göra vårt jobb på bästa sätt, minns Michael Halberthal, en av läkarna på akutavdelningen.

- Vi gjorde vad vi kunde för att flytta patienterna till skyddsrummet i källaren och för att avlägsna dem från fönstren, men i många fall var vi helt enkelt tacksamma för att vi, genom ett mirakel, inte träffades direkt, fortsätter han.

1400 bilar eller 2000 sängar
Omedelbart efter andra Libanonkriget inleddes en förstärkning av akutmottagningen på Rambamsjukhuset, men det var då uppenbart att denna ombyggnad inte skulle vara tillräcklig för en eventuell framtida konflikt. Därför satsades alla tillgängliga resurser på det jätteprojekt som skulle leda till världens största underjordiska sjukhus, med kapacitet att hjälpa norra Israels två miljoner invånare i en krigssituation.

Knappt tre mil från Libanon och sju mil från den syriska gränsen är ett krigsscenario tyvärr något man måste ta på fullt allvar.

- I dag är det mycket lugnt och fridfullt, men i morgon eller i övermorgon kan någon börja skjuta, säger Shimon Reisner, kardiolog vid Rambamsjukhuset. Vi måste alltid vara redo.

För att vara beredda på alla möjliga scenarion, byggdes alltså ett 60 000 kvadratmeter stort underjordiskt parkeringshus i tre våningar, för en summa på drygt en miljard kronor. Under fredstid finns där plats för cirka 1400 bilar, vilket löser parkeringsproblemen för personal och besökare vid Rambamsjukhuset. Det som gör parkeringsbyggnaden speciell är emellertid att den, på mindre än tre dygn, kan omvandlas till ett sjukhus med plats för 2000 sängar.

- Först måste bilarna föras bort och sedan tvättas alla väggar och golv grundligt, förklarar Arie Berkovich, ansvarig för projektet. Det är viktigt att hela byggnaden steriliseras, innan den kan användas som sjukhus.

Därefter ska alla sängar, toaletter, duschar och så vidare komma på plats. De ansluts till all infrastruktur (så som el, vatten, värme och syre), som redan installerats i väggarna på parkeringshuset.

Självförsörjande i tre dygn
Större medicinsk utrustning, som till exempel röntgenapparater, ska också överföras från det "vanliga" sjukhuset till förutbestämda platser i de underjordiska utrymmena. Även många andra praktiska frågor ska lösas snabbt. Exempelvis ska tillräckligt med mat för tusentals personer transporteras till förråden i underjorden. När det gäller el, dricksvatten och syre, ska det underjordiska sjukhuset kunna vara självförsörjande under tre dygn, utan behov av "påfyllning" från yttervärlden. Detta är möjligt tack vare att sjukhuset är byggt åtta meter under havet.

Förutom havet skyddas sjukhuset av flera meter cement på alla sidor, vilket gör att det kan stå emot eventuella konventionella attacker. Det har också utrustats med filter av bästa slag för att skydda mot biologisk och kemisk krigföring.

Även under krigstid ska alltså sjukhuset kunna fungera mer eller mindre normalt. Det kommer exempelvis att finnas en intensivavdelning, fyra operationssalar, plats för 94 dialyspatienter och flera förlossningsrum.

Avslutningsvis är det bara att instämma med Haifas borgmästare, Yona Yahav, som i ett invigningstal delgav sina tankar om projektet:

"Jag hoppas att vi aldrig kommer att behöva använda denna anläggning, men med en värld som den vi lever i i dag, vem vet vad som kommer att hända?"

Rambam Health Care Campus grundades 1938 och är det största medicinska centret i norra Israel. Det uppkallades efter Rabbin Moshe Ben-Maimon (förkortat "Rambam"), den mest berömde läkaren i den judiska historien. Rambamsjukhuset har 36 avdelningar med cirka 1000 sängar och sex laboratorier. Det medicinska centret fungerar även som universitetssjukhus i samarbete med läkarutbildningen vid Technion.

Läs mer på www.rambam.org.il.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!