Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportagePåven besöker Israel

Den 24-26 maj kommer påven Franciskus på besök i det heliga landet. Han kommer att välkomnas med öppna armar och för med sig ett budskap om kärlek, samarbete och fred för alla invånare i Mellanöstern.
Av Elliot Turvall


Påven Franciskus besöker Israel 24-26 maj.
En regnig söndag i början av året vände sig Franciskus till de tusentals troende som samlats på Petersplatsen och förkunnade att han planerar att besöka bland annat Israel i maj månad.

- Bröder och systrar, i julsäsongens glada stämning, skulle jag vilja tillkännage att jag, den 24-26 maj, med Guds hjälp, kommer att resa på pilgrimsfärd till det heliga landet, proklamerade han till folkets rungande jubel.

Datumet för kungörelsen var inte slumpmässigt valt, utan markerar 50-årsjubiléet för Paulus VI:s pilgrimsfärd till Israel (det första påvebesöket i modern tid) och det historiska mötet där mellan påven och patriarken av Konstantinopel, Atenagoras I. År 2000 kom Johannes Paulus II på besök till Israel och nio år senare var även hans efterträdare, Benedictus XVI, i det heliga landet.

Viktigt med interreligiös dialog
Nu har alltså tiden kommit för den nuvarande påven, Franciskus, att, för första gången sedan han tillträdde ämbetet, resa på pilgrimsfärd i Jesus fotspår. Det är också viktigt för påven att ytterligare förstärka sina mycket goda relationer till det judiska folket. Redan som ärkebiskop i Buenos Aires poängterade han vikten av interreligiös dialog och skrev bland annat en bok om tro tillsammans med sin gode vän, rabbinen Abraham Skorka.

Ett annat ämne som ligger påven varmt om hjärtat är fred mellan Israel och palestinierna. Sedan Franciskus valdes till påve, för ungefär ett år sedan, har han berört denna fråga många gånger, till exempel i sitt senaste jultal, då han speciellt nämnde detta ämne.

- Välsigna det land där du valde att komma till världen och må fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier nå ett gynnsamt resultat, bad Franciskus bland annat.

Även Israels president, Shimon Peres, har uttryckt en önskan om att påven ska besöka det heliga landet för att föra fredsprocessen framåt. Fouad Twal, representant för den katolska kyrkan i Mellanöstern, har också framfört att påvens pilgrimsfärd kommer att innebära "en vädjan om fred" i en krigsdrabbad region. Franciskus sägs föra med sig ett budskap om kärlek, samarbete och fred för alla invånare i Mellanöstern.

Arkeologer i Lod ser fram emot Påvens besök
Påven själv har sagt att han har "stora förhoppningar inför besöket" och även på Israels utrikesdepartement ser man mycket positivt på hans kommande visit:

- Han är hjärtligt välkommen till Israel och kommer att bli lika varmt mottagen som företrädarna, säger Yigal Palmor, talesman på departementet.

Bland de kristna israelerna hoppas man att Franciskus besök ska leda till bättre relationer mellan de olika kristna grupperingarna samt mellan judar, kristna och muslimer i Israel.

Några som särskilt ser fram emot påvens resa till Israel är ett par arkeologer som står bakom ett unikt projekt i staden Lod i centrala Israel. De har till och med skickat en skriftlig önskan till premiärminister Netanyahu om att i påvens program inkludera ett besök vid den "fredspark" som de arbetar med. Det som är så speciellt med denna park är att det, mycket nära varandra, finns en synagoga ("Shaar hashamaim"), en kyrka ("Sankt George") och en moské ("Al-Omari"), som alla är aktiva i dag. På platsen pågår även arkeologiska utgrävningar, i samarbete med den lokala judiska och arabiska befolkningen, som ska leda till ett museum om platsens fascinerande historia.

Det är fortfarande oklart om påven kommer att inkludera ett besök i Lod under tiden i Mellanöstern, men några andra programpunkter är redan inbokade. Franciskus planerar att resa till Amman och även att hålla en mässa i Födelsekyrkan i Betlehem. Besökets höjdpunkt förväntas emellertid vara den mässa som han ska hålla tillsammans med patriarken av Konstantinopel, Bartholomeus I, och dit representanter från alla olika kristna kyrkor i Israel är inbjudna. Denna ekumeniska mässa väntas äga rum i Heliga gravens kyrka i det kristna kvarteret i de gamla stadsdelarna i Jerusalem och "understryker en önskan för enighet mellan alla kyrkor", enligt ett pressmeddelande från katolska kyrkans biskopar i det heliga landet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!