Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageOrganiskt jordbruk slår rot i Israel

Även om den organiska jordbruksrörelsen slog till först på 80-talet i Israel, har landet i dag en högre andel organiskt jordbruk än genomsnittet internationellt sett. 1,2 -1, 5 procent av det totala israeliska jordbruket utgörs i dag av organiskt jordbruk, jämfört med genomsnittet på 1 procent.
Av Martin Geifman Översättning Åsa Fridman

Över hela världen blir organiska produkter allt mer populära. Varor som vi konsumenter på 70- och 80-talen var tvungna att gå till specialaffärer för att hitta, finns numera i vanliga livsmedelsaffärer.

Israel har en väl utvecklad jordbruksindustri, och det är inte förvånande att landet också ligger långt framme när det gäller organiskt jordbruk. Doktor Roy Borochov, styrelseordförande i Israel Bio-Organic Agriculture Association (IBOAA), berättar:

- I Europa växte den organiska jordbruksrörelsen fram på 70-talet, medan det dröjde till 80-talet innan den fick fäste här i Israel. I dag används ungefär 1,2-1,5 procent av landets jordbruksareal för organisk odling, något som är relativt högt. Den internationella siffran ligger på runt procent.

Tillväxtökning på 10 procent
Trots Israels relativt sena inträde på den organiska jordbruksmarknaden, fick idéerna snabbt fäste. Israels jordbruksdepartement slår fast att det organiska jordbruket i dag är ett av de jordbruksområden som växer snabbast, med en tillväxtökning på 10 procent. I dag odlar omkring 600 jordbrukare 7 500 hektar mark med organiska grödor.


Dr Roy Borochov är styrelseordförande i Israel Bio-Organic Agriculture Association (IBOAA).
En stor del av landets organiska produktion går på export, det mesta till Europa. Totalt uppgår värdet av Israels export av organiska produkter till ungefär 114,7 miljoner dollar, vilket utgör omkring 10 procent av Israels totala färskvaruexport. Israel exporterar så gott som inget organiskt kött eller ägg, det som produceras används för inhemsk konsumtion.

Israel är ett litet land med flera olika klimatzoner, vilket gör att landets olika delar lämpar sig för olika typer av jordbruk. De organiska produkter som odlas mest i Israel är: potatis, sötpotatis, morötter, dadlar, avokado, tomater, paprika och mango. Man framställer även flera processade organiska produkter, som exempelvis olja, tahini och halva. Dessa produkter utgör omkring 15 procent av inkomsten från den organiska exporten.

Fördelaktigt klimat
En av Israels stora fördelar när det kommer till jordbruk är landets klimat. Roy Borochov berättar:

- När det i Europa exempelvis är för kallt att odla paprika i februari och mars, så kan man i stället importera paprika från södra Israel. Men visst, konkurrensen från andra nordafrikanska länder med samma klimat som vi ökar. Men jag är ändå inte orolig. Det israeliska jordbruket är känt för sin kvalitet och pålitlighet.

Även om israeliska ekologiska varor är en nisch-marknad, globalt sett, så hoppas de israeliska jordbrukarna att deras produkter så småningom ska nå en allt större marknad. Så håll ögonen öppna nästa gång du går och handlar, kanske kommer den ekologiska avokadon du håller handen just från Israel!

Fakta
  • 2012 exporterade Israel färska jordbruksprodukter till ett värde av 1,4 miljarder dollar.
  • 10% uppskattas vara organiska produkter.
  • 1,2%-1,5% av jordbruket i Israel är i dag organiskt.
  • Ungefär 600 jordbrukare odlar organiska produkter på en yta av 7 500 hektar.
  • Det israeliska jordbruksdepartementet uppskattar att det organiska jordbruket växer med 10% per år.
  • Israels huvudsakliga organiskt odlade produkter är: potatis, sötpotatis, morötter, dadlar, avokado, mango, tomater och paprika.

Läs mer på www.organic-israel.org.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!