Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTillbaka till judendomen - i uniform

Nativ - som betyder resväg på hebreiska - är ett unikt program som erbjuder ortodox konvertering för soldater som inte räknas som judar enligt halacha, men som ändå har judiska rötter och som vill vara en del av det judiska folket.
Text och foto Sima Borkovski Översättning Åsa Fridman

Under 90-talet - under lagen om rätt till medborgarskap för alla med judiskt påbrå (även enbart på faderns sida ) - kom ungefär 700.000 judar från forna Sovjetunionen till Israel. Bland den stora mängden nya invånare var det många som inte identifierade sig som judar, men deras barn kom att växa upp som israeler, och senare även att delta i landets militärtjänstgöring.

Elazar Stern, numera parlamentsledamot från Tnu'a (Tzipi Livni's parti) och före detta utbildnings- officer i armén, var den som först uppmärksammade den nya situationen. Han lade också grunden till Nativ - ett specialdesignat ortodoxt konverteringsprogram anpassat för soldater.

Rabbin Chaim Iram, ansvarig för Nativ, berättar:

- De här soldaterna kommer från platser där religionen varit bannlyst och där deras familjer har förlorat sina band till judendomen. En del har fortfarande judiska namn, men deras identitet har tagits ifrån dem. Det vi gör är att ge tillbaka det de har förlorat, och hjälpa dem tillbaka till den judiska nationen.


Ilia från Ukraina träffade sin fru Mira genom Nativ. Han var student och hon handledare. Nu bor de tillsammans i Jerusalem.
Studier och besök hos familjer
Nativ är uppdelat i tre olika steg. Första delen, som pågår mellan sju till elva veckor, handlar om judiska traditioner, historia, sionism, judisk filosofi och bibelstudier. Efter det får soldaterna en månads ledighet för att fundera på om de vill gå vidare eller ej. Programmet fortsätter därefter med två delar. Först ett tre-veckors undervisningsprogram, en månads ledighet, samt ett avslutande föreläsningsprogram då soldaten "adopteras" av en ortodox familj som de besöker för att delta i shabbatfirande, samt få en inblick i judiskt familjeliv. Förutom studier reser också soldaterna till olika intressanta platser som Masada och Yad Vashem.

Chana, från Ramat Gan, är en av de första volontärer som engagerade sin församling att ta emot Nativ-soldater i sina hem.

- När Elazar Stern kom med sin förfrågan, förstod jag genast hur viktigt projektet var, och hur stor roll vi kan spela för att dessa soldater ska kunna hitta tillbaka till sin judiska identitet. Tanken är ju att visa den allra finaste sidan av judendomen! En del familjer följer senare med soldaterna till den rabbinska domstolen när de ska avlägga sitt prov inför konverteringen. För mig är det här en väldigt viktig "mitzva", och ett sätt att förena hela Israels folk.

Och så kärlek
Ilia Veksler kom med sina föräldrar till Israel från Ukraina när han var 11 år. Hans familj firade inga judiska högtider och Ilias mamma såg till och med sig själv som kristen. Under sin uppväxt tänkte Ilia inte så mycket på sin brist på judisk identitet, det var först när han blev soldat som saker förändrades.

- Jag var officer med hög grad och en av mina uppgifter var att leda sedermåltiden vid Pesach. Det var då jag upptäckte att jag inte hade en aning om vad en seder innebär, eller vad jag skulle göra. Jag kände att jag skulle bli en bättre soldat om jag lärde mig mer om judiska traditioner - det var så jag kom i kontakt med Nativ.

Under programmet träffade Ilia också sin blivande hustru, Mira Beizer, som var en av kursens handledare. Nu bor de i en liten lägenhet i Jerusalem, där för tillfället även Ilias lillasyster bor. Även hon har nu anslutit sig till Nativ, och för Ilia känns det som om cirkeln är sluten.

Ilia utsattes för hårda test av den rabbinska domstolen innan sin konvertering, berättar Mira.

- Trots att han var en utomordentlig student ville de testa hans kunskaper, och säkerställa att han inte enbart konverterade för att vi var ett par, utan för att han verkligen ville bli en del av det judiska folket.

Idag bär Ilia kipa och lever ett religiöst liv, men berättar samtidigt att många av soldaterna upplever att det är svårt att fortsätta leva religiöst efter tiden i armén.

- Under programmet får vi mycket stöd och hjälp, men efteråt känner sig många osäkra på alla regler.

Mira fortsätter:
- Jag tror att ungefär 80 procent av alla de som konverterar gör det av rätt anledning - för att de verkligen vill bli en del av det judiska folket. Det här är en unik situation då Nativ förenar tre intressenter, som annars inte nödvändigtvis delar samma mål. Soldaten blir mer förankrad i sin judiska identitet, armén och Jewish Agency är intresserade av att konvertera så många som möjligt, men för den rabbinska domstolen är det viktigt att bara den som är redo för ett religiöst liv, får konvertera. Genom Nativ vinner alla.


Fakta

Nativ grundades 2001, och har cirka 1000 deltagare per år.

Programmet vänder sig till immigrantsoldater - från alla länder - vilka inte räknas som judar enligt halacha (judisk religiös lag), och som har levt i Israel mindre än 10 år.

Programmet är ett samarbete mellan Education Corps, Military Rabbinate, Jewish Agency och Institutet för judiska studier.

Nativ stödjs av oss på Förenade Israelinsamlingen! Läs mer på: www.kh-uia.org.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!