Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageRatta till rätt musik!

Ditt musikval i bilen påverkar ditt körsätt men det är inte valet mellan Bach eller Eminem som avgör. Viss musik utlöser störande tankar, minnen eller känslor.
Av Israel 21c

Den israeliska nyheten om hur musik påverkar bilkörning blev en stor nyhet i hela världen, amerikanska nyhetsprogram och internationella tidningar skrev om den innan resultatet av forskningen dök upp i oktobers upplaga av Accident Analysis and Prevention i oktober i år.

Studien, som gjorts av Warren Brodsky vid Ben Gurion universitetet i Negev är anmärkningsvärd i vetenskapliga kretsar eftersom den gjordes på uppdrag av Israels trafiksäkerhetsverk.

Brodsky, själv utbildad musiker, har länge varit intresserad av musik i kombination med bilåkning eftersom den moderna människan lyssnar allt mer på musik i våra bilar än någon annanstans.

- Jag undrade hur musiken vi lyssnar på påverkar körsättet. Ingen annanstans i världen har man forskat på effekterna av musik på förarens beteende, inte inom musikområdet, psykologi eller trafiksäkerhet, säger han.

Med en CD i handen fick Brodsky och hans team 85 unga förare att köra 40 minuter långa resor med antingen lugn musik eller experimentell musik. Resultatet visar en tydlig 20-procentig minskning i förarens fel, felbedömningar eller aggressiv körning när den alternativa bakgrundsmusiken var på.

- Bilen är det enda ställe i världen du kan dö bara för att du lyssnar på fel sorts musik, säger Brodsky som håller på att skriva en bok i ämnet.

- Vi måste kanske utbilda allmänheten i detta. Det finns ett stort behov av att öka medvenheten och lära förare nya vardagsrutiner kring musikkonsumtion. I slutändan är det faktiskt en fråga om hälsa och välbefinnande, inte om underhållning i bilen.

Eller för att citera komikern Tina Fey i satirprogrammet Saturday Night Live: "En ny studie visar att förare som lyssnar på snabb musik har fler olyckor medan förare som lyssnar till långsam musik har sexigare olyckor."Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!