Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageStorm i en kaffekopp

Vilket tror du är det hetaste diskussionsämnet i Tel Aviv just nu? Ekonomi? Hotet från Iran? Det ekonomiska läget? Nej, de flesta Tel Avivborna talar om Cofix, den nya billiga kafékedjan som nyligen etablerat sig i hjärtat av staden och enligt somliga kommer att utlösa en kafferevolution.
Av Israel 21c

En kaffe "to go" är numera en vanlig syn i hela världen. Israel skiljer sig inte på den punkten men Avi Katz, killen som tog "dollar-store" konceptet till Israel vill något mer än att bara erbjuda kaffe i en pappmugg. Han vill erbjuda allmänheten bra billigt kaffe och tilltugg, något han gör via den nya, omtalade, kedjan Cofix.

Cofix ligger längs med Ibn Gvirol, en av Tel Avivs mest trafikerade leder och allt på den hebreisk-engelska menyn kostar fem shekel (cirka tio kronor): en kopp italienskt kvalitetskaffe, en cappuccino, olika smörgåsar, bakverk, färskpressad juice eller sötsaker. Priserna ligger långt under konkurrenternas.

Inom ett par timmar efter öppningen av den första butiken ringlade kön av människor genom dörren och runt hörnet. Köerna fortsatte de närmaste tre dagarna varefter Aroma, Israels största kafékedja, meddelade att de sänkte priset på sin cappuccino till åtta shekel.

- Inte ens den störste optimisten hade kunnat förutspå detta, berättar Avi Katz.

Idén till Cofix har Avi Katz burit på i tolv års tid. Han berättar om den dagen han stannade vid en bensinstation för att tanka, köpa en kaffe och en smörgås. Men att betala över 80 kronor för kaffet och smörgåsen fick honom att slå bakut, även om han faktiskt hade råd. Det var en principfråga.

Nu äger han den första Cofix tillsammans med sin dotter Hagit Shinover och deras advokat. Målet är att öppna fler Cofix i staden de närmaste åren.

- När vi kan marknaden är målet 300 enheter i hela landet.

År 2009 fanns 1 300 kaféer i Israel varav 120 stycken i Tel Aviv. Man skulle tro att marknaden vore mättad men Avi Katz vill skärpa skillnaden mellan de ställen man kan sitta ner och ta en kopp kaffe med tilltugg och hans ställen som bara satsar på "to go".

- Vårt motto är att sälja mer för mindre, inte att sälja något till ett högt pris.

Avi Katz tar inte på något sätt socialt ansvar genom sina lägre priser utan han är mycket tydlig med att hans mål är att gå med vinst, däremot verkar den nya kosher kafékedjan vara ett svar på allmänhetens önskan om rättvisa priser.

Och att det är Avi Katz som ligger bakom den kommande lågpriskedjan för kaffe är inte speciellt förvånande för det var han som grundade Israels största grupp av billiga detaljhandelskedjor för hem och fritid, samme kille som startade Kfar Hashashuim, leksakskedjan med överkomliga priser, Doctor Baby, butiken med prisvärda babyartiklar och naturligtvis även Dollar Store.

- Jag har alltid ett socialt syfte med det jag gör. Allmänheten har en känsla av att levnadskostnaderna har stigit orättvist mycket. Och de har rätt. Folk vill se en förändring av livsmedelspriserna. Priserna har sjunkit för mode, datorer och telefoner. Det finns ingen anledning att betala 30 kronor för färskpressad morotsjuice gjord av avbrutna morötter som livsmedelsaffärerna ändå inte kan sälja.

Avi Katz hoppas att Cofix kommer att förändra takeaway sektorn i Israel till det bättre för alla och även förbättra de vanliga kaféerna.

- Kaféer bör återgå till vad de egentligen ska vara, ett alternativ där man tar betalt för det man erbjuder; service, en ordentlig måltid och en bra miljö. Vi är ett alternativ till det.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!