Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageVatten, vatten bara vanligt vatten

En vandring genom gatorna i Tel Aviv kan göra vem som helst varm och törstig. Sommarsolen är obarmhärtig. Men även "vintertid" letar stadens innevånare efter snabba och billiga sätt att släcka sin törst. Nu kan de "woosha".
Av Martin Geifman  Foto Tusia Lester

Alla vet att det är viktigt att dricka vatten, helst redan innan man blir törstig. Den som är på promenad i Israel har oftast alternativen kommunal dricksfontän, köpa en flaska vatten i en närbutik eller bära omkring på en vattenflaska. För Tel Aviv-borna finns nu ytterligare ett alternativ - woosh.

Woosh är en israelisk start-up som bildades 2010. De vill att stadens invånare och besökare ska få njuta av rent, svalt och uppfriskande vatten via deras nya, innovativa och offentliga vattensystem. Tjänsten har alla möjligheter att förändra den urbana livsstilen i Tel Aviv. Och på sikt även i världen. Förutom det goda vattnet har woosh nämligen positiva följdeffekter för miljön.

Woosh kan enkelt beskrivas som 2000-talets dricksfontän. För att kunna använda stationerna måste man först registrera sig, antingen via pekskärmen på plats eller via internet. Därefter är det bara att gå förbi och fylla på sin flaska/flaskor utan kostnad. Woosh uppmuntrar återanvändning av plastflaskor genom att tillhandahålla ett rengöringsmedel på plats. Denna aspekt är kanske den mest betydande för miljön då Tel Aviv-borna förhoppningsvis kommer skära ner på antalet plastflaskor som slutligen slängs.

Woosh i Tel Aviv är ett pilotprojekt och tanken är att man tillsammans med kommunen ska komplettera stadens vattenlösning. Och hittills är resultaten uppmuntrande. Tanksystemet inleddes i juni med fem vattenstationer strategiskt placerade i områden med hög fotgängartrafik. Fram till oktober månad har drygt 11 000 personer anmält sig som registrerade användare.

Än mer imponerande är att det datoriserade systemet räknat ut att drygt 39 000 flaskor har sparats då användarna kommit dit med egna flaskor. I takt med att systemet förbättras kommer Woosh att marknadsföras till andra städer runt om i världen.

Företaget har dock redan nu kontaktats av flertalet länder i Europa och Nordamerika. Än så länge är det för tidigt att veta om konceptet kommer att sprida sig men även om det gör det, eller inte, så har åtminstone Tel Aviv-borna och dess besökare ett nytt sätt att släcka sin törst på när de tar sig igenom den vackra staden.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!