Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageStrö rätt salt i såren

Israel är känt som ett centrum för högteknologisk innovation. Produkter och tjänster som utvecklats i det lilla landet säljs runt om i världen och påverkar hur människor kommunicerar med varandra, hur människor behandlas på sjukhus och mycket mer. Men salt? Kan det bli den nya stora exportvaran?
Av Martin Geifman

En av Israels senaste exportidéer är lika gammal som människan själv. Salt. Enligt Ari Leon Fruchter, mannen bakom det nya initiativet, produceras "gourmetsalt som är sunt, naturligt och smakar bra". En ny twist på en gammal klassiker, dvs. Fruchter siktar på att sälja salt till hela världen, vilket kan upplevas som lite långsökt, men om man lär av historien är det möjligt att israeliskt salt kommer att finnas i kök och restauranger runt om i världen inom en snar framtid. Produkten "Naked Sea Salt" är naturligt salt från Döda Havet, världens lägsta punkt.

Naked Sea Salt är ett salt som innehåller de mineraler som finns i Döda Havet, ungefär trettiotvå stycken. Tjugoen av dessa finns i högre koncentrat i detta salt än i något annat salt. Kombinationen av mineralerna skapar ett salt med det rikaste mineralinnehållet på jorden, som magnesium, kalcium, järn, kalium, mangan och zink. Alla viktiga för din kropp. Men Naked Sea Salt innehåller inte bara fler mineraler än något annat salt, koncentrationen är tio gånger högre än de som finns i raffinerat bordssalt. Den närmaste naturliga konkurrenten är Himalayan Pink Salt men även där har det israeliska saltet tre gånger mer aktiva mineraler.

Men Fruchter tänkte inte på mineraltillskott i första hand när han utvecklade sina olika salter. Han ville skapa något gott. Genom mycket speciella kulinariska behandlingar blandas Döda Havssaltet med kryddor och örter. 16 olika gourmetsalter har tagits fram. Varje smak har testats flera gånger av kockar och matkunniga för att få fram precis rätt balans mellan salt och kryddor. Vissa smaker är djärva och exotiska som Sweet Orange & Chili, grön tång och mint & soltorkade tomater. Andra intressanta blandningar med mycket färg är Black Carbon Infused eller Velvet Plum Merlot. Eller varför inte Aromatic Rosemary, Old English Dill, eller Garden Spinach. Den som inte vill krångla till det för mycket kan pröva Brilliant Crystal eller Black Peppercorn.

Trots olika smaker betonar Fruchter att Naked Sea Salt framför allt är en naturlig produkt utan kemikalier, tillsatser, färgämnen eller konstgjord förfining av något slag. Detta står i tydlig kontrast till vanligt raffinerat bordssalt som används av människor runt om i världen. Fruchter noterar att de flesta människor använder ett salt som berövats sitt mineralinnehåll, varit uppvärmt, tvättats med kemikalier och spetsats med tillsatser.

Leon Fruchter och salterna.
Fruchter, med ursprung från USA, har en bakgrund inom israelisk hightech. Fram till januari 2013 var han Global Business Development Manager för SanDisk Corporation, ett företag som bland annat tillverkar flashminnen och programvaror. Idén till saltet, och faktiskt även namnet, fick han när han hjälpte till att organisera en fotografering vid Döda Havet hösten 2011 med fotografen Spencer Tunick, känd för sina bilder på många nakna människor på olika platser i världen. Vid Döda Havet fotograferades 1 200 nakna personer i tre olika positioner.

Uppståndelsen kring fotograferingen satte fokus på hur dåligt Döda Havet mår. Många industrier gör stora vinster på det mineralrika havet vilket gjort stor skada på själva havet och dess omgivning. Fruchter insåg potentialen i marknadsföringen men ville samtidigt hjälpa till att skydda miljön. Därför har han beslutat att donera tre procent av sin omsättning till Arava Institute, den miljöorganisation i området som ser till att skydda vattenmiljön och rehabilitera regionen. Naked Sea Salt har också åtagit sig att stödja regionen ekonomiskt. Bolaget representerar ett joint venture mellan israeler och palestinier som arbetar tillsammans för att kunna exportera denna produkt till resten av världen.

- Vi tror att det ekonomiska samarbetet kan vara ett kraftfullt verktyg för fred och vi vill göra vår del, säger Fruchter.

Till skillnad från många andra produkter kan Naked Sea Salt inte köpas i butiker utan företaget satsar enbart på e-handel via företagets hemsida eller andra exklusivt utvalda internetdistributörer. Hemsidan lanserades i slutet av oktober så nu är det möjligt att få salt från världens lägsta punkt levererad direkt till din dörr. Ett säkert sätt att få ett helt nytt djup i din matlagning.

www.nakedseasalt.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!