Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageÅrets Nobelpris i kemi delas mellan Arieh Warshel, Michael Levitt och Martin Karplus. De två första forskarna är israeliska medborgare och även den tredje har kopplingar till Israel. Sammanlagt har nu tolv israeler vunnit Nobelpris och sex av dem har tilldelats kemipriset under det senaste decenniet.
Av Elliot Turvall

Israeliska Nobelpristagare igen!

I slutet av 1960-talet, vid Weizmanninstitutet i Rehovot, påbörjade Warshel och Levitt den gemensamma forskning som skulle ge dem Nobelpriset drygt fyrtio år senare. Detta arbete skedde delvis tillsammans med Karplus, som även han tillbringade viss tid vid samma världsberömda forskningsinstitution.

De tre forskarna lade grunden till de kraftfulla datorprogram som i dag används för att modellera molekylära processer. De utvecklade datorprogram som de körde på den tidens superdator, Golem, för att bättre förstå kemiska reaktioner. För att inse hur revolutionerande detta genombrott är för modern kemi, kan vi helt enkelt titta på Nobelkommitténs motivering: "Förr använde kemister plastkulor och pinnar när de byggde sina molekylmodeller. I dag har modellerna flyttat in i datorer […] Verklighetstrogna datormodeller har blivit avgörande för de flesta framsteg som görs inom kemin."


Warshel själv, som deltog via telefon i Vetenskapsakademins presskonferens, förklarade upptäckten på följande sätt: "I korthet har vi utvecklat en metod som går ut på att instruera en dator att titta på exakt hur strukturen i proteiner arbetar."

Professor Arieh Warshel, 72, föddes och växte upp på kibbutzen Sde Nahum i norra Israel. Efter den obligatoriska värnplikten studerade han kemi vid Technionuniversitetet i Haifa. Efter avklarad kandidatexamen gick han över till Weizmanninstitutet i Rehovot, där han tog sin magisterexamen och doktorerade i kemisk fysik.

Under denna period forskade han bland annat tillsammans med Levitt, den andre israeliske pristagaren. Warshel fortsatte vid Harvarduniversitetet i USA, där han arbetade med Karplus (den tredje pristagaren), för att sedan återvända till Weizmanninstitutet i början av 1970-talet. Då var han även verksam vid Cambridgeuniversitetet i England. Warshel flyttade till USA och University of Southern California 1976, där han arbetar än i dag.

Professor Michael Levitt, 66, föddes i Pretoria, Sydafrika. Han började sina studier i England vid King's College och fortsatte sedan vid Cambridgeuniversitetet, där de inledande studierna var i fysik, medan doktorsavhandlingen var i bioinformatik. Mot slutet av 1960-talet var Levitt gästforskare vid Weizmanninstitutet och samarbetade, som sagt, med Warshel där. Efter ytterligare ett par år vid Cambridgeuniversitetet, blev han professor i kemisk fysik vid Weizmanninstitutet och sedan tjugofem år tillbaka verkar han vid Stanforduniversitetet i USA. Han spenderar dock ungefär hälften av sin tid i Israel, där hans fru och barn bor.

Reaktionerna på Nobelpriset lät naturligtvis inte vänta på sig. Israels president ringde genast upp Warshel för att uttrycka sin beundran.

- Å staten Israels och det judiska folkets vägnar vill jag gratulera dig, sades Peres upprymt. Jag är säker på att ert genombrott kommer att leda till framsteg på det medicinska området och ytterligare vetenskapliga genombrott.

Även Israels premiärminister Binyamin Netanyahu önskade Warshel "Mazal tov" och sade:

- Vi är stolta över er och över alla dem som arbetar vid Technionuniversitetet och Weizmanninstitutet och som för dessa institutioners vetenskapliga arbete framåt.

Även Weizmanninstitutet, där alltså en stor del av forskningen bakom Nobelpriset ägt rum, skickade ut ett pressmeddelande, bland annat med följande innehåll: "Vi uttrycker våra hjärtliga gratulationer till de nya Nobelpristagarna i kemi."

Det är bara att instämma i dessa hyllningar och hoppas att årets israeliska pristagare kommer att följas av många fler i framtiden.

Israeliska Nobelpristagare
1966 Litteratur Shmuel Yosef Agnon
1978 Fred Menachem Begin
1994 Fred Shimon Peres och Yitzhak Rabin
2002 Ekonomi Daniel Kahneman
2004 Kemi Aaron Ciechanover och Avram Hershko
2005 Ekonomi Robert Aumann
2009 Kemi Ada Yonath
2011 Kemi Dan Shechtman
2013 Kemi Michael Levitt och Arieh WarshelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!