Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMiss Israel
mer än bara vacker

Yitish Aynaw, 21, har gått en lång väg från föräldralös tolvåring i Etiopien till att bli den första Miss Israel av etiopiskt ursprung.
Av Sima Borkovski  Foto Eital Tal

Yitish Aynaw föddes i en liten by nära Gondar, belägen i nordvästra Etiopien. Som barn hörde hon berättelserna om "landet av mjölk och honung" och de lockade henne. Hennes far dog när Aynaw var mycket ung och några år senare dog även hennes mamma. Aynaws morföräldrar ordnade då att hon, tillsammans med sin lillebror, kunde komma till dem i Israel så att de kunde ta hand om dem.

- Resan till Israel räddade mig. Jag ville bara komma bort från allt som hade hänt i Etiopien och gå vidare. Jag hade ju alltid drömt om Israel, avslöjar hon i en intervju med CNN.

Aynaw har president Barak Obama som inspirationskälla för att han, liksom hon, uppfostrats "av sin mormor och blev världsledande". Som den förstfödda afrikansk-israeliska skönhetsdrottningen uppmärksammades Aynaw av den amerikanske presidenten som bad att få träffa henne under hans första besök i Israel efter det amerikanska presidentvalet.

Under den speciella middagen träffade Aynaw två presidenter; dels den israeliske presidenten Shimon Peres och dels hans amerikanska gäst.

- Jag tänkte att här är jag, en liten flicka från en liten by i Etiopien mitt bland alla dessa viktiga människor. Jag tittade åt vänster och åt höger och kunde inte tro att det var jag som satt där.

Under hela sitt liv har Aynaw utsatts för, och klarat av, många utmaningar med stor framgång. Den första var när hon som föräldralöst barn behövde lära sig ett nytt språk och en ny kultur. Den senaste är att hon tagit på sig att vara informell representant för den etiopiska gruppen i Israel.

- Att vara först, att ha allas ögon på sig, att vara en förebild, att ta mycket ansvar. Jag vill visa att alla kan nå dit de vill med hårt arbete, människor ska aldrig ge upp, sa hon i en intervju direkt efter att hon blivit Miss Israel.

Därför är det inte förvånande att en av hennes första åtgärder som Miss Israel var att åka tillbaka till sitt f d hemland, till den by där hon växte upp, med målet att ta "hem" sina kvarvarande släktingar till Israel, människor som väntat år på ett godkännande.

Somliga har kritiserat valet av Aynaw till Miss Israel som "politiskt korrekt" men även om somliga inte ansåg att hon var den vackraste kandidaten så gör hennes personlighet och charm henne definitivt värd titeln.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!