Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageVåga resa!

Vågar man resa till Israel? Frågan restes på ett seminarium i Stockholm i april, de upp emot hundra deltagarna blev övertygade om att svaret på frågan är ja. Och inte bara att man vågar, utan att man bör besöka Israel, såväl av religiösa och kulturella som av samtidshistoriska skäl.

På talarlistan fanns bland andra den katolske biskopen Anders Arborelius, Israels ambassadör i Stockholm Isaac Bachman och teologen och reseledaren Anders Sjöberg,

-Resor betyder fred. Det är en förhoppning att turismen till Israel kan bidra till att bygga broar mellan länderna i regionen genom att de kombineras med besök även i grannländerna, sade ambassadör Bachman.

-Har man varit i Israel blir det aldrig mer detsamma att läsa vare sig Bibeln eller dagstidningarna, hävdade Elisabeth Sandlund, från tidningen Dagen, som regelbundet arrangerar Israelresor för sina läsare.

Israels försvar

Enligt SIPRI så spenderar Israel 15,2 miljarder dollar på sitt försvar vilket ger en 17:e plats i världen. Det är 6,5 % av deras BNP vilket ger dem en 5:e plats i världen. Varje israel spenderar ca 12 350 kr/person och år på försvaret vilket ger dem en tredje plats i världen. Då betalar den arabiska minoriteten och de ultraortodoxa väldigt lite skatt, eftersom de ofta ligger under fattigdomsgränsen och har en relativt stor informell ekonomi. I själva verket är siffran högre för den "vanliga" israelen.

Sverige spenderar 5,25 miljarder dollar på sitt försvar vilket är 1,2 % av BNP och 4 285 kr/ person och år. Å andra sidan kan vi i Sverige enligt vår ÖB bara försvara en stad en vecka vilket inte är ett alternativ för Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!