Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDen självklara sträckan

På Internet läser jag: "Jerusalems borgmästare och tillika maratonlöpare hälsar välkommen till den tredje upplagan av Jerusalem Marathon den förste mars 2013". Jag anmälde mig omedelbart.

Jerusalem liknar inte Miami Beach. Stadsbilden i Jerusalem präglas inte av avklädda brunbrända människor som joggar. Anmälan skedde oöverlagt under tidiga hösten utan tanke på att träningen skulle behöva pågå i ständigt mörker, i regn, snö och slask och i den speciella kyla som genereras av sju sekundmeters motvind vid fyra minusgrader i Göteborg.

Men så kommer dagen. Tisdagen den 26:e februari hämtar jag min nummerlapp i kongresscentrat i Jerusalem. Onsdag och torsdag kör jag egen träning upp- och nerför Jaffagatan mitt i stan. Jag känner bergsluften och inser plötsligt den totala frånvaron av platt underlag. Tar en promenad i Sacher Park där samlingen ska ske nästa morgon.

Så blir det äntligen fredag den 1:e mars. Klockan är 06.15 och alla deltagare hälsas välkomna av clowner. Vi byter om och står och huttrar i morgonkylan för att i maklig takt promenera i riktning mot Knesset och startlinjen en kilometer bort.

Klockan 07.00 går starten. 11.53 går jag i mål i total eufori. Endorfinerna stormar i kroppen och producerar ett tillstånd av total berusning. Jag skänker en tanke av tacksamhet till Brian från England och Dominik från Slovakien som jag slog följe med under loppet.

På kvällen drar jag mig till minnes den unge Adidasförsäljaren, till lika vältränade löparen, som förklarade att han minsann inte skulle springa Jerusalem maraton. Det loppet var alldeles för svårt, menade han, och fortsatte, "man måste addera cirka tjugo minuter till sin vanliga maratontid, så svår är sträckningen". Vilken tur att jag vägrade att lyssna på det örat.

Jerusalem Marathon är ett bergsmaraton som dessutom passerar både genom den moderna och den gamla staden. Banan är hisnande, i såväl svårighet som skönhet. Frida Södermark från Norrköping blev loppets fjärde bästa kvinna!

Skulle jag springa sträckan en gång till? Det hade jag gärna gjort. Å andra sidan skulle det också vara trevligt att prova på Tel Aviv maraton som går några veckor senare och har en lättare bana. Vi får se...

Rut PergamentTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!