Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageRedo att gå vidare

Nyligen bildades en ny regering i Israel efter valet som ägde rum i slutet av januari i år. Som alltid med en ny regering kommer förhoppningar om förändring, men vad för slags förändring? Handlar det om framsteg i förhandlingarna mellan Israel och palestinierna? Nej, nu det är sociala förbättringar som israelerna främst hyser hopp om och fokuserar på.

Krig kostar. Självklart hoppas och drömmer majoriteten av israelerna om att den långt utdragna Mellanösternkonflikten ska ta slut och att en fredsöverenskommelse ska nås. Men under tiden måste man leva och det är precis det israelerna försöker göra, de lever.

Men att leva kostar, och när en stor del av landets budget går till säkerhetskostnader måste andra viktiga områden, såsom investeringar i utbildning och vård, sättas i andra hand i väntan på bättre tider… som tillsynes inte kommer inom någon snar framtid.

Tålamodet tycks alltså ha tagit slut. Israeliska och palestinska ledare är inte nära någon fredslösning, men ändå blickar israelerna framåt, med eller utan fredspartner, med krav på en bättre levnadsstandard. Man vill inte längre bara överleva, utan också leva, utvecklas och se fram emot en ljusare framtid.

Möjligtvis inspirerade av den arabiska våren demonstrerade häromåret hundratusentals Tel-Avivbor i centrala delar av staden och krävde fler och bättre sociala rättigheter samt lägre bostadspriser. Sociala rättigheter har på grund av det närvarande säkerhetsläget inte varit någon framträdande valfråga under de senaste valkampanjerna, men efter de regionala förändringarna i närliggande Tunisien och Egypten, var stora delar av den israeliska befolkningen inte sen med att hoppa på regionens hopp om förändring och förbättring.

Efter de massiva demonstrationerna i Tel Aviv under 2011 lovade den förra regeringen, ledd av Benjamin Netanyahu, att införa en rad ändringar som ska göra det ekonomiskt lättare att skapa familj och köpa bostäder. Ännu är inga förändringar märkbara. Betydelsen av dessa demonstrationer gick dock att skåda i det senaste valet när nykomlingen och före detta journalisten Yair Lapid med sitt parti "Yesh Atid" (Det finns en framtid) gjorde stor succé och lyckades ta sig in riksdagen som det näst största partiet när rösterna räknats.

Lapids framgång visar att israelerna nu är redo att gå vidare, förhoppningsvis med, men troligtvis utan, någon fredspartner. Israel är redo att slå sig fritt från ett fokus enbart på säkerhet och krig, för att i stället ge plats åt en förbättring av de sociala förhållandena; utbildning, hälsa, boende, transport och en mer välmående medelklass. Detta är positiva tecken som förhoppningsvis även kommer att spilla över på de i nuläget insomnade fredsförhandlingarna.

Sara Radomski
Analytisk koordinator för WikistratTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!