Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageAviva-Liora Moses är inte vilken 25-åring som helst. Aviva är medlem i EUJS, den internationella judiska studentorganisationen med 200 000 medlemmar och i mars månad valdes hos till dess ambassadör och representant i FN:s människorättsråd. Fram till juni månad är hon i Sverige för att avsluta sin dubbla master i spanska.
Av Margarete Nudel

Framtidens ledare

Det brukar komma in en del tips till Menorah om personer och händelser som läsarna vill att vi ska ta upp och skriva om. Aviva-Liora Moses är ett sådant tips. Hon är född i Israel men uppvuxen i Sydafrika. Aviva talar sju språk flytande (och förstår fler), har haft ambition att bli balettdansös, konditor, tolk och mycket annat. Till Sverige kom hon i augusti och i juni presenterar hon sin mastersuppsats i spanska för att troligtvis åka vidare. Vart, är inte klart i skrivande stund.

I mars fick Aviva möjlighet att bli en företrädare för världens unga judiska studenter i FNs råd för mänskliga rättigheter och på plats uppleva hur rådet fungerar.

- Det var en fantastisk upplevelse att få sitta med, lyssna, lära och sedan få möjlighet att tala inför rådet i två minuter, berättar hon. Tanken var också att försöka skapa en dialog med ungdomen i Europa kring konflikten i Mellanöstern där rapporteringen kring Israel oftast är väldigt vinklad.

- I mitt tal nämnde jag bland annat hur den turkiske premiärministern Erdogan i FN:s Global Forum öppnar sitt tal med att säga att sionism är ett brott mot mänskligheten och att om så är fallet vet jag inte hur man ska beskriva de mänskliga rättigheterna i länder som Iran, Syrien och Nordkorea.

I stället för att leta efter gemensamma nämnare och försöka hitta lösningar anser hon att rådet i stället antar ensidiga resolutioner.

- FN lägger mer tid på ensidiga beskyllningar av Israel än att bekämpa kränkningar av mänskliga rättigheter i världen. Det spär bara på antisemitism.

Lägg namnet Aviva-Liora Moses på minnet. Du kommer att få höra talas mer om henne i framtiden. Det är jag villig att slå vad om.

www.eujs.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!