Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageHistorien om Yvel, den berömda smyckesfabriken som grundades av Issac och Orna Levy, kan berättas från många vinklar, var och en lika rörande. Det är en berättelse om stor talang och passion för pärlor men också en berättelse om äkta sionism och sällsynt generositet.
Av Sima Borokowski  Foto Miki Koren & Noam Rivkin Penton

En tradition av pärlor, ett arv av godhet

När jag ber Orna Levy berätta om "hur det hela började", erkänner hon att hon som ung flicka lovade sig själv dyrt och heligt att hålla sig borta från det yrke som fyra generationer av hennes familj redan sysslat med.

- Jag är född i Jerusalem, dotter i Moussaieff familjen, den berömda familjen av smyckesåterförsäljare. Som barn tillbringade jag många timmar i min mors prestigefyllda smyckesbutik i King David Hotel. Smyckena tog all hennes uppmärksamhet, säger Orna Levy med smärta i rösten.

Men man kan tydligen inte undgå sitt öde. När Orna senare träffade sin blivande man Issac Levy, en invandrare från Argentina, bestämde hon sig i alla fall för att gå tillbaka till vad hon kunde bäst, trä pärlor.

- Issac hade 2 000 dollar och vi använde hela kapitalet till att köpa pärlor och guld från min mor. Då upptäckte han sin passion för pärlor vilket har lett honom till stordåd. Det är också den kraft som drivit honom alla dessa år.

Även om början var tuff och det tog ett tag tills paret lyckats få sina första kunder, så utvecklades verksamheten så småningom och de två började presentera sina smycken på utställningar runt om på internationella marknader. Det var då namnet Yvel uppstod.

- Vi hade en kund i Abu-Dhabi som sa att han inte kunde sälja smycken under namnet Levy, det var för känsligt. Lyxsmycken skulle bli vårt varumärke.

Det som började som ett litet företag i parets sovrum har vuxit till att bli ett internationellt företag som vunnit Oscar i mönsterskapning för smycken, The Town and Country Couture Design Award, tre gånger i rad; 2005, 2006 och 2007. Deras unika mönster säljs över fem kontinenter och i 650 butiker spridda över hela världen.

Yvel presenterar sin design på internationella utställningar och deras monter är förmodligen den mest attraktiva.

- De första 20 åren delade vi monter med israeliska exportrådet vid Bazel Show men under de senaste tio åren har vi haft vår egen monter. Det är den mest prestigefyllda utställningen i världen för smycken. Vi har olika typer av smycken, mer klassiska anpassade till den europeiska smaken och mer extravaganta mönster för den amerikanska och asiatiska marknaden.

Även om vi använder safirer och andra ädelstenar är vår passion pärlor. Våra mönster är inspirerade av pärlorna, och inte tvärtom. Vi gör inte skisser och letar efter rätt pärla utan vi utgår ifrån pärlan och gör en skiss.

Under åren har tanken funnits att flytta företaget till USA och produktionen österut men Levys tog ett beslut att stanna kvar i Jerusalem av ren sionism.

- Det var viktigt för oss att ge arbete åt invandrare eftersom Issac kom till Israel som invandrare när han var fyra år och hans föräldrar upplevde stora svårigheter att absorberas in i det israeliska samhället.

Ett annan sionistiskt beslut paret tog var att öppna Megemeriaskolan för smycken och konst, speciellt inriktad för etiopiska invandrare (megemeria betyder början på amhariska), en grupp som har det svårt att integreras i det israeliska samhället.

Studenterna i skolan är motiverade men många av dem kan inte läsa eller skriva när de kommer och har dåliga kunskaper i matematik. Därför ingår inte bara yrkesutbildning på skolan utan man lär även ut hebreiska och matematik. Alla eleverna får ett stipendium varje månad på 1 200 dollar så att de ska kunna fokusera på studierna.

Skolan har 21 elever, 65 procent av dem är ensamstående mammor och för dem är utbildningen avgörande för framtiden. Vid examen får de ett intyg i guldsmide ackrediterat av israeliska handelsinstitutet.

Novalem är en ensamstående mamma med två barn som kom till Israel 2004 och arbetade som städerska innan hon blev antagen till kursen.

- Jag tog en datorkurs vid ett allaktivitetshus och det var där jag fick reda på den här kursen, säger hon och fortsätter: Jag studerade i två år och även om studierna var mycket svåra så fick jag stöd av min lärare hela tiden. Han uppmanade mig att hålla på tills jag klarade av det. Nu har jag hittat rätt och att jag är en del av en stor familj.

- Orna och Issac tror verkligen på oss och ger oss en känsla av att vi kan och att vi kan lyckas, säger Mizan 25 år, en ensamstående mamma med två unga flickor och elev i den andra årskullen som startade för två månader sedan. Arbetena som förra årets elever gjort är fantastiska och de sporrar oss.

Några av skolans studenter är redan en del av Yvel fabriken och andra skapar smycken under Megemerias eget varumärke. Orna Levy medger att smycken som skapats av eleverna värderas högt av hennes kunder.

- Folk vet att när de köper dessa objekt så bidrar de bidrar till samhället då alla vinster investeras tillbaka i skolan och eleverna.

Men det slutar inte där. Levys letar efter fler sätt att bidra till samhället, i april inleds ett samarbete med Stef Wertheimer, en av Israels mest kända företagare. Planen är att etablera en liknande skola vid ett industriområde i Nasaret. Denna gång kommer eleverna vara både judar och araber i staden.

- Förhoppningsvis kommer det här projektet att främja fred och förståelse mellan dessa två grupper, säger Orna Levy med ett leende.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!