Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage65 år som förändrat världen

Israel firar 65 år som självständig stat i år. Därför tar vi tillfället att lista 65 fantastiska insatser som Israel ligger bakom. De är inte rangordnade på något sätt. Håll tillgodo!
Av Israel21c

1 Det är Israel som uppfunnit den vattenfria toaletten som omvandlar allt avfall, inklusive papper, till sterilt och luktfritt gödsel på 30 sekunder. Urin steriliseras och används till att spola rent toaletten. För närvarande går 80 procent av allt mänskligt avfall rätt ut i floder och vattendrag.

2 För femtio år sedan stod karpen i Victoriasjön för en betydande del av kosten för byarna runt om. Men när nilabborren planterades ut i sjön, minskade antalet karpar. Byarna hade inte heller kompetens eller utrustning för att fånga abborrarna och proteinbristen började bli tydlig hos barnen. Tack vare en israelisk professor har nu byarna startat karpodlingar i liten skala och proteintillgången är riklig.

3 Cirka 50 procent av allt spannmål som skördas i utvecklingsländer angrips av skadedjur och mögel. En israelisk forskare har utvecklat enorma påsar som innehåller både vatten och luft och därmed skyddar spannmålet från angrepp.

4 I januari 2010 ryckte IsraAid snabbt in och hjälpte dem som drabbats av den stora jordbävningen i Haiti. Ett team bestående av 240 israeliska läkare, sjuksköterskor, räddningstjänst och biståndsarbetare anlände bara några dagar efter skalvet med läkemedel, kommunikation och medicinsk utrustning. Den israeliska arméns volontärer byggde upp landets mest avancerade och välutrustade fältsjukhus i huvudstaden Port-au-Prince. Israeliska sök- och räddningsuppdrag drog överlevande från spillrorna, inklusive en man som låg instängd i tio dagar. I kölvattnet av katastrofen fortsätter Israel att skicka hjälp och bistånd, inklusive utbildningsprojekt, hjälper till med mikrolån, beredskapsarbete, bygger upp samhällen och skolor och ger medicinsk hjälp.

5 Droppbevattning har helt revolutionerat jordbruket över hela världen. Jordbrukarna kan öka sin avkastning med mindre mängd vatten.

6 Tal-Ya Water Technologies har utvecklat återanvändbara plastbrickor för att samla dagg från luften. Brickan kanaliserar dagg och kondens direkt till rötterna. Om det regnar ökas effekten av varje millimeter av vatten med 27 gånger.

7 Ca 1,6 miljoner barn under fem års ålder dör av obehandlat dricksvatten i utvecklingsländer varje år. Ett israeliskt företag har utvecklat ett system för vattenrening som ger rent dricksvatten från nästan alla källor, inklusive förorenat vatten, havsvatten och även urin.

8 Israel har byggt en modell av en jordbruksby i södra Sudan där bönderna får lära sig israeliska jordbruksmetoder.

9 I Kina, Italien och USA har ett israeliskt företag byggt dammar med alger som tar näring från kraftverksutsläpp och solljus. De ger 30 gånger mer biobränsle än alternativa grödor. Algerna används även i asiatisk matlagning.

10 Livet för tusentals utrotningshotade djur i Väst-och Centralafrika sparas tack vare outtröttliga ansträngningar av den israeliske brottsbekämpande aktivisten Ofir Drori. Han har grundat Great Ape Organisation (LAGA) i Kamerun, den första brottsbekämpande frivilligorganisationen i Afrika.

11 Israel är det enda land i världen som permanent öppnar sina armar för strålningssjuka barn efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för 27 år för sedan. 2 755 drabbade barn i åldrarna åtta till femton år har förts till Israel för behandling.

12 Israeliska forskare och lantbrukare har skapat en konstgjord oas som kan hjälpa till att föda miljoner eremiter i världen. I oasen planteras saltresistenta grödor och med billig teknik, baserad på solenergi, omvandlas bräckt vatten till sötvatten.

13 Ett nytt säkrare och långtidsverkande preventivmedel för kvinnor i utvecklingsländer har tagits fram. Det är ett suppositorium som används en eller två gånger i månaden. Enligt WHO finns det minst 220 miljoner kvinnor som inte har tillgång till effektiva preventivmedel. 50 miljoner aborter sker varje år i utvecklingsländerna.

14 Efter superstormen Sandy uppmanade Vita Huset och Federal Emergency Management Agency (FEMA) det israeliska företaget Waze att använda sin kunskap kring trafikinformation i realtid så att invånarna i New Jersey kunde få tag i bensin där det fanns.

15 Ett israeliskt företag har utvecklat en alternativ behandling av utsäde som kommer att revolutionera jordbruket. Behandlingen skyddar frön från angrepp, svamp, bakterier och även torka utan att använda genmanipulation.

16 Läkare från Israel ger hundratals människor i utvecklingsländer synen åter tack vare den ideella organisationen Eye from Zion. Ögonläkarna genomför starroperationer i länder som Vietnam, Kina, Burma, Maldiverna men i även muslimska länder som Azerbajdzjan. De flesta som kommer till de mobila klinikerna är blinda på ett eller på bägge ögonen. Organisationen ger också läkare från utvecklingsländer möjlighet att åka till Israel för praktik.

17 Överfiske och föroreningar hotar vissa fiskarter att utrotas. Nu har israeliska Fish Anywhere hittat ett sätt att plantera ut saltvattensfisk var som helst, även i öknen, utan att de drabbas av de vanliga problemen som det medför.

18 En rullstol byggd av återvinningsmaterial har utvecklats i Israel. Nu har en internationell välgörenhetsorganisation som mål att bygga en fabrik i Afrika för att tillverka dem och sedan erbjuda gratis rullstolar för handikappade i utvecklingsländer. För närvarande spenderas mer än sex miljoner dollar varje år på att köpa traditionella rullstolar i metall från Kina och skicka dem till Afrika.

19 Med rikligt med solsken året runt är det ingen överraskning att israeliska företag är världsledande när det gäller att skapa livskraftiga och framgångsrika nya energiformer baserat på solen som källa.

20 Israel har grundat världens första online akademiska institution som erbjuder en erkänd kandidatexamen, University of the People. Fler än 3 000 professorer från de stora universiteten ställer upp utan ersättning för studenter i länder som Kina, Pakistan, Haiti, Rwanda, Mali, Peru, Nepal, Saudiarabien och södra Sudan. "Jag tror att om du utbildar en person, kan du ändra ett liv, om du utbildar många, kan du förändra världen", säger initiativtagare.

21 Hälsoministeriet i Kenya har anammat den israeliska sjukvårdsmodellen Terem, en kedja av fristående akutvårdcentraler i Jerusalem som ger intensivvård. Terem har dramatiskt minskat antalet sjukhusbesök. I Kenya kommer de 50 klinikerna som byggs på en gång att revolutionera landets hälso- och sjukvårdssystem. Cirka 35 miljoner människor lever i Kenya, men sjukhusen är få och det är långt mellan dem.

22 Norge skickar lärare till Israel för att lära sig tekniker att återuppliva samiskan. Tidigare talades cirka tio samiska dialekter i Norge, i dag talas endast fyra bland de cirka 100 000 samisktalande. Israel anses vara expert på att återuppliva gamla språk på grund av sin erfarenhet att återskapa hebreiska. Israeliska språkexperter har även arbetat med experter i Skottland och Wales där minoritetsspråk nu gör comeback.

23 En professionell dansare som förlorade sitt högra ben under jordbävningen i Haiti dansar än en gång tack vare hjälp av far och son, Yisrael och Yehuda Pilosof. De har specialiserat sig på tillverkning av konstgjorda precisionlemmar. Efter skalvet flög Yehuda Pilosof till Haiti för att hjälpa till vid ett israeliskt rehab center. Han gjorde lemmar åt 15 personer däribland dansare som flögs till Israel för behandling. Sedan dess har Pilosofs lett ett seminarium i ämnet i Peru och gjort konstgjorda lemmar för soldater i Sri Lanka.

24 IsraAID är en israelisk humanitär organisation som samlar israeliska yrkesverksamma och hjälper till i nödsituationer. Organisationen grundades 2001 och erbjuder riktad hjälp, inklusive katastrofhjälp inom sök och räddning, ombyggnad av samhällen och skolor, bistånd, medicinsk hjälp, mikro-finansiering samt psykotraumatisk vård.

25 Traumatiserade amerikanska krigsveteraner får hjälp av en ny behandlingsform utvecklad av en israelisk-amerikansk psykolog, Edna Foa. USA har uppskattningsvis en halv miljon krigsveteraner från Vietnam. Ytterligare 300 000 från krigen i Afghanistan och Irak lider av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Behandlingen hjälper patienterna att fokusera på de tankar och känslor som framkallar de högsta nivåerna av rädsla och hjälper dem sedan att konfrontera dessa farhågor stegvis.

26 MASHAV, Centrum för internationellt samarbete, är mest känt för sin utbildning i Israel men även i Afrika, Mellanöstern, Sydamerika, Centralamerika, Indien och Kina i olika tekniker i växthusbyggen, hur man leder vattning till fiskodlingar och mjölkproduktion. MASHAV har utbildat cirka 200 000 personer från cirka 140 länder och har satt upp dussintals demonstrationsenheter med israelisk expertis. MASHAV skickar också medicinsk hjälp runt om i världen.

27 Israeliska folkhälsoaktivisten Dr Zvi Bentwich, chef för Centrum för Tropiska sjukdomar och AIDS vid i Ben-Gurion universitetet i Negev, har arbetat i åratal för att utrota parasitangrepp som bidrar till epidemier. 2011 vann han en Lifetime Achievement Award från den israeliska regeringen för sina banbrytande medicinska insatser i Israel och bland afrikaner.

28 En brittisk välgörenhetsorganisation, Tag International Development, arbetar med hälso-, jordbruks-, katastrofberedskap och lokala utvecklingsprojekt i utvecklingsländer. Kunskapen och erfarenhet för projekten kommer från Israel. Tillsammans har de utvecklat ett biodlings- och trafiksäkerhetsprojekt i Burma, kvinnor-kan seminarier för beduinkvinnor i Israel och Jordanien, sjukvårds- och vävningprojekt i Azerbajdzjan, jordbruksutbildning i Sri Lanka, säkert dricksvatten i Pakistan, och ett hemvårdsprojekt för äldre i Indonesien.

29 När Japan skakades av en jordbävning med påföljande tsunami i mars 2011 skickade den israeliska armén läkare och andra frivilliga att upprätta ett fältsjukhus i ett av de områden som drabbats hårdast av nationens värsta naturkatastrof någonsin. Anläggningen hade avdelningar för pediatrik, kirurgi, mödravård, gynekologi, oftalmologi och intensivvård samt ett labb och ett apotek. Israel skickade också över mycket stöd till japanska samhällen.

30 Det israeliska företaget Pythagoras Solar har utvecklat en ny solpanel som kan generera ström, minska energiförbrukningen och släppa in dagsljus. En grön revolution i byggbranschen och världens första transparanta solcell. Solcellerna kan lätt integreras i konventionella byggkonstruktioner och befintliga fastigheter kan ersätta fönster med det nya materialet.

31 Föroreningarna i Medelhavet ökar snabbt. Israels EcoOcean utbildar ungdomar på land och till sjöss tillsammans med lokala och internationella havsforskare och ger möjlighet till avancerade marina studier i Medelhavet, Röda Havet och Svarta Havet.

32 Den israeliska organisationen Save a Childs Heart har tagit fler än 3 000 barn från utvecklingsländer, varav 1 500 från Gaza och Västbanken, till Israel för livsavgörande hjärtoperationer på Wolfson Medical Center i Holon. Alla 70 till 80 läkare och sjuksköterskor ställer upp som volontärer. Bortsett från sitt arbete i Israel åker sjukvårdspersonal utanför Israels gränser för att utföra hjärtoperationer och att undervisa lokala läkare om de senaste kirurgiska teknikerna. Organisationen utbildar också läkare från utlandet i Israel.

33 Amerikanska soldater som sårats i strid får emotionell och andlig läkning tack vare ett nytt program som tar sårade amerikanska soldater till Israel för att träffa israeliska kamrater.

34 Zaka ger sakkunnig sök-och räddningshjälp efter olika katastrofer runt om i världen. I slutet av 2004 och början av 2005 hjälpte Zakas medlemmar till med att identifiera och rädda offer efter Tsunamin.

35 Elever i flera länder får nu högre betyg i matematik tack vare professor Michal Yerushalmy. Han har utvecklat VisualMath och Math4Mobile, som hjälper eleverna till högre poäng på standardiserade tester och komplexa problem. Han har tagit fram en strategi för att identifiera och korrigera misstag.

36 Ett nytt tandlack räddar livet på känguruer i fångenskap som ofta faller offer för en smittsam och ibland dödlig sjukdom i tandköttet. 40 procent av pungdjuren vid Jerusalems bibliska Zoo och Gan Garoo Park dog, så veterinärer, i samarbete med tandläkare och apotekare från Hebreiska universitetet i Jerusalem, tog fram ett tandlack som framgångsrikt förhindrar tillståndet. Efter att ha fått förfrågningar från hela världen har receptet för behandling publicerats på nätet.

37 En israelisk forskargrupp har hittat ett sätt att para manliga räkor och öka avkastningen och lönsamheten för jordbrukare. Den revolutionerande tekniken för vattenbruk har utvecklats vid Ben Gurion Universitetet och kan hjälpa lokala bönder att öka sin inkomst. Tekniken är redan i bruk i Vietnam.

38 Jerusalem AIDS Project (JAIP) hjälper till att utbilda miljontals människor över hela världen om AIDS och lär människor i utvecklingsländer i hur man skyddar sig mot det dödliga HIV-viruset. Det unika programmet används i cirka 30 länder i bland annat Sydamerika, Asien, Afrika och Östeuropa i samarbete med grupper som WHO och UNAIDS. JAIP fick beröm av FN 2006 för sitt tillvägagångssätt.

39 Israeliska läkare flyger till Afrika för att hjälpa till att utbilda lokal sjukvårdspersonal i manlig omskärelse med organisationen Operation Abraham i ett försök att stoppa aidsepidemin. I dag lever cirka 22 miljoner människor i Afrika med hiv och aids - två tredjedelar av hela världens befolkning av HIV drabbade. Studier visar att mer än hälften av alla HIV-infektioner kan stoppas om fler män vore omskurna. Operation Abraham är ett konsortium av israeliska institutioner, inklusive Hadassah Medical Organisation och JAIP, som undervisar lokala läkare hur man genomför förfarandet.

40 Israeliska biståndsorganisationen Israel Flying Aid hjälpte IsraAID och den israeliska humanitära biståndsorganisationen Latet att leverera bränsle till sjukhus efter stormen Sandy i USA. De flög även över konvojer med mat och hjälpte till att rensa upp.

41 En enkel mobiltelefon har uppfunnits i Israel för att diagnostisera och övervaka malaria, en sjukdom som sprids av myggor och som är den näst vanligaste dödsorsaken i Afrika. Malaria dödar ungefär 1 900 barn under fem års ålder varje dag. Via mobilkamerans speciella lins (kostar 15 dollar) kan huden eller ögonen fotograferas i jakt på hemozoin, ett pigment som genereras av malariaparasiten. Systemet kan också bestämma stadiet av sjukdomen. Bilder skickas direkt till laboratorier i Afrika eller utomlands för diagnos.

42 Israel är världsledande inom terapeutiskt clowneri. Över 100 clowner har utbildats av Dream Doctors som nu arbetar vid 22 sjukhus i Israel. I Haifa kan man ta världens enda akademiska examen i clown terapi som yrke. Mycket av den banbrytande forskningen om mätbara effekter för medicinskt clowneri sker i Israel och delas i internationella forum.

43 Vattenreningsteknik som utvecklats i Israel för att återvinna landets begränsade vattenresurser används nu för att hjälpa till att rädda Indiens heliga Noyyalfloden. Den 160 kilometer långa Noyyalfloden har en gång bevattnat 20 000 hektar jordbruksmark men nu har giftigt avfall från textilfabrikerna längs floden kvävt den. Nu används israelisk nano-filtrering för att avlägsna lösta föroreningar.

44 Israel har byggt upp ett fältsjukhus längs gränsen mot Syrien för att behandla syrier som skadats i landets blodiga inbördeskrig. Även om Syrien är en fiendenation har israeliska arméns sjukvårdare behandlat dussintals skadade syriska civila på provisoriska sjukhus.

45 Rambam Hälsovård Campus i Haifa driver en årlig trauma- och sjukvårdsutbildning för deltagare från Afrika, Sydamerika och Fjärran Östern i samarbete med Israels UD. Centrat erbjuder även stipendier till afrikanska läkare som specialiserat sig på områden som plastikkirurgi, pediatrik och AIDS.

46 Israeliska ingenjörer och specialister har byggt en akutmottagning i Kisumu, Kenya på mindre än en månad. Det är sjukhusets första fullt utrustade akutmottagning.

47 Galten Global Alternative Energy har utvecklat en metod som ger biobränsle från jatrophaväxten som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Planteringar har redan börjat i Ghana. Tidigare kunde man bara utvinna ett ton biobränsle från 2,5 tunnland ätbara grödor som majs eller sojabönor. På samma yta kan man nu få tre ton biobränsle med jatropha.

48 Hadassah-sjukhuset arbetar med en rad humanitära projekt runtom i världen, inklusive ett frivilligt HIV/AIDS utbildnings- och behandlingsprogram i Etiopien och Kazakstan, ögonoperationer för behövande afrikanska patienter, manlig omskärelse för vuxna för hiv-prevention i Afrika, och folkhälsoutbildning i Katmandu.

49 2012 skickade IDF och MADA räddnings-och sjukvårdspersonal när ett köpcentrum kollapsade i Ghanas huvudstad Accra. Vårdpersonal, ingenjörer och experter inom kommunikation användes för räddningsinsatsen. MADA skickade en delegation av akutläkare och ambulanspersonal och inrättade ett fältsjukhus.

50 Vatten är värdefullt och varje droppe räknas. Israel är världsledande inom återanvändning av avloppsvatten. Cirka 70 procent återvinns och kanaliseras till jordbruket.

51 BrightSource kan verka amerikanskt men det stora solkraftverket i Mojaveöknen i Kalifornien är byggt tack vare israelisk expertis.

52 Frivilligorganisationen Yad Sarah lånar ut medicinsk utrustning åt människor i hela Israel och tjänar som modell för länder som Turkiet, Jordanien, den palestinska myndigheten, Angola, Kamerun, Kina, El Salvador och Ungern. Det handlar om produkter som andningsskydd, syrgastankar, elrullstolar och sjukhussängar. Med fler än 100 kontor över hela Israel erbjuder Yad Sarah också gratis rehabilitering, Meals on Wheels, gratis reparationer hemma, rättshjälp för äldre och andra tjänster.

53 Medelhavets två återstående arter av havssköldpaddor är utrotningshotade. En israelisk organisation hoppas kunna vända trenden. Sea Turtle Rescue Center i Michmoret behandlar skadade sköldpaddor, ruvar ägg och ökar folks medvetenhet om sköldpaddornas utsatta situation.

54 Professor David Levy har utvecklat nya stammar av potatis som trivs i varma, torra klimat och kan bevattnas med saltvatten. Potatis är en av de bästa näringskällorna men trivs inte speciellt väl i varma ökenregioner som Mellanöstern.

55 Israeliska neonatalläkare har byggt två nya neonatalavdelningar i Kumasi, den näst största staden i Ghana. Staden har en befolkning på 1,5 miljoner människor men bara ett sjukhus. Av de 28 000 barn som föds i staden varje år dog tidigare cirka 4 800 stycken. Israeliska specialister utbildar nu lokal sjukvårdspersonal för att rädda fler spädbarns liv.

56 Trots en svår diplomatisk kris i kölvattnet av Ship to Gaza skickade Israel hjälp till Turkiet i november 2011 då landet drabbades av en jordbävning med magnituden 7,2. Israel var det första landet i världen med att erbjuda Ankara hjälp i efterdyningarna av katastrofen.

57 Israels ideella organisation för funktionshindrade, Beit Issie Shapiro, har en särskild rådgivade status i FN: s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC). De hjälper till att formulera och utforma rekommendationer till FN och medlemsstaterna om politik för personer med funktionshinder. Hydroterapi, banbrytande multisensoriska rum och allomfattande lekplatser är några av idéerna.

58 Asiatiska länder har vänt sig till Israel för att få hjälp med att öka den inhemska mjölkproduktionen och konsumtionen. Israel byggde ett demonstrationsmejeri nära Beijing där den israeliska tekniken visades upp. Webbplatsen har blivit ett utbildningscentrum för tusentals mjölkbönder i Kina och från grannländerna.

59 GlobeLight & Water System hjälper till att hålla vägarna säkrare i Afrika och Sydamerika med hjälp av soldrivna lampor. Lampan, som är stöldsäker, har en inbyggd mikroprocessor som övervakar batteriladdningen. Den miljövänliga produkten behöver ingen el, kan användas i alla klimat och behöver bara underhållas vart tredje år.

60 FN behövde hjälp för att rena vattnet åt befolkningen i Syrien. Israeliska AquaTabs, världens bäst säljande brustabletter, anses vara ett bättre alternativ än kokande vatten för att avlägsna föroreningar.

61 IsraAid har lanserat en utbildning för socialarbetare i den nya afrikanska staten Sydsudan som anses vara ett av de mest outvecklade länderna i världen. Tre israeliska experter på sexuellt våld flög till Juba för att utbilda 30 socialarbetare och ge dem verktyg för att kunna identifiera och åtgärda könsrelaterat våld såsom våldtäkt och tvångsäktenskap. Våld mot kvinnor anses vara en av de största utmaningarna i regionen.

62 Inför hotet om kronisk vattenbrist har Israel utvecklat ny teknik för att göra salt- och förorenat vatten säkert för människor och grödor. Reningsverken finns nu inte bara i Israel utan över hela världen från USA till Västindien. I Kina har Israel byggt landets största och mest miljövänliga avsaltningsanläggning för att möta landets växande energibehov.

63 Flygplatser runt om i världen är mycket säkrare nu tack vare en teknik som utvecklats av Israels Xsight Systems. Nu hittas främmande små föremål/skräp på landningsbanorna; fåglar, smådjur och fragment som lossnar från flygplan. Systemet, som fungerar i alla väder och siktförhållanden, är redan i bruk på internationella flygplatser i Boston, Paris, Bangkok och Tel Aviv. Fler flygplatser följer. Skräp på banan orsakade kraschen av överljudsplanet Concorde år 2000 då 113 människor dog.

64 Jordgubbar, paprika, gurka och aubergine är bara några av de grödor som mår mycket bättre i dag tack vare små insekter och kvalster uppfödda i Israel. Kibbutz-baserade Bio-Bee föder upp nyttiga insekter för biologisk bekämpning av skadedjur, som gör det möjligt för jordbrukarna att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med 75 procent. Företaget exporterar åtta olika arter av biologiska bekämpningsmedel, plus pollinerande humlor, till 32 nationer från Japan och USA till Chile.

65 En israelisk forskare har utvecklat världens första vaccin mot en fästingburen sjukdom hos hundar, CME. CME är en av de vanligaste infektionssjukdomarna hos hundar men även rävar, vargar, schakaler och andra vilda hundar. Sjukdomen förekommer i hela världen och kan inte stoppas. Detta är det första vaccinet som visat sig vara effektivt mot sjukdomen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!