Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEn lantlig paus

Över 3,5 miljoner turister besökte Israel under 2012. Sannerligen en betydande del av den israeliska ekonomin. Till siffran ska läggas det stora antalet israeler som gärna semestrar i hemlandet. Först på listan finns Jerusalem med sin historiska och religiösa betydelse följt av Tel Aviv med sina långa och vackra stränder, aktivt kultur- och nattliv.
Av Martin Geifman  Foto Rosh Pina Local Council

Under de senaste åren har dock en trend dragit turister till mindre städer och byar. Det handlar om privatägda B & B (bed and breakfast) i mindre städer och byar som erbjuder besökarna en helt annan upplevelse jämfört med semester i de större städerna. Bästa exemplet står den lilla byn Rosh Pina i Galiléen för.

Med en befolkning på endast 2 800 invånare, eller 750 hushåll, är Rosh Pina en liten by i skuggan av Golanhöjderna. Byn grundades 1878 som ett jordbruk och Rosh Pina erbjuder lantlig miljö med rustik arkitektur, smala kullerstensgator och hisnande vyer med utsikt över fälten, och naturligtvis Golanhöjderna.

Trots den lantliga miljön ståtar byn med 40-talet restauranger som erbjuder allt från grundläggande humus till gourmetmat. Det finns också ett blomstrande konstnärskvarter med cirka 20 gallerier.

Den vackra miljön utgör grunden för en blomstrande B & B industri som tog fart mot slutet av 1980-talet. Invånarna sökte efter sätt att komplettera de inkomster jordbruket gav. Folk började rensa ut sina hem och erbjuda sängplatser för tillresande. Gamla byggnader konverterades till lägenheter och det erbjöds catering. Främst vände man sig till israeler som ville uppleva något annat på sin ledighet. I dag finns över 400 B & B rum i Rosh Pina. Det motsvarar storleken av ett stort hotell i Tel Aviv.


Även om B & B verksamheten inte är speciellt gammal har staden faktiskt en lång tradition av att erbjuda besökare logi. Byn ligger på en större genomfartsväg som förbinder Damaskus och Tiberias, och längre söderut även till Jerusalem. Det finns även rester av en gränsstation från den ottomanska tiden där härskarna samlade in tullar och avgifter.

En av de tidigaste anläggningarna som fortfarande är i drift är Pension Shulamit. Den grundades i början av 1920-talet och deras "claim to fame" är att avtalet om eldupphör mellan Israel och Syrien efter frihetskriget 1948 undertecknades där.

Shulamit Sadot, en fjärde generations ättling till grundarna, har öppnat sin egen oberoende B & B, Shulamit Yard. Hon byggde om familjens gamla bondgård, inklusive stall, till sju rum. Verksamheten öppnade 2009 och man börjar redan se återvändande utländska turister. Det bör dock noteras att Shulamit Yard tillhör en av de större B & B i byn. De flesta har bara ett eller två rum.

En av fördelarna med Rosh Pina är dess centrala plats i förhållande till de stora attraktionerna i området. Åk tio minuter norr så når du Agamon Hula Turism Park, en av världens bästa platser för fågelskådning. Det tar mindre än 30 minuter till toppen av Golanhöjderna med dess underbara platser och vandringsleder. Och naturligtvis, alla kristna platser kring Tiberias och Genesarets sjö är bara 15-20 minuter bort.

Rosh Pinas B & B riktar sig främst till israelerna men inte uteslutande. Cirka 20 procent av alla övernattningar är utländska turister. Och deras antal växer. Somliga snubblar över Rosh Pina genom sökningar på internet, och många fler får reda på det via mun-mot-mun metoden.

Rosh Pina erbjuder en paus från det stoj och stim storstäderna erbjuder. Det kan vara en lugn tillflyktsort att varva ner på eller en bra punkt för att nå attraktionerna i norr. Väl värt ett besök nästa gång du är i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!