Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageIsraelisk lag förbjuder alltför smala modeller

Israel har tagit ett stort steg mot sjuka kroppsideal genom att förbjuda modeller som är för smala. Som första land i världen infördes en lag den 1 januari i år där alltför smala modeller inte får användas i reklam.
Av Martin Geifman

Den nya lagen som har trätt i kraft i Israel strävar efter att motverka ätstörningar och förvridna kroppsideal och använder sig av BMI, Body Mass Index, som referens. Modeller får inte ha ett BMI under 18,5 vilket innebär att man inte kan väga mindre än 54 kilo om man är 1,72 lång. Ett lägre mått skulle kunna indikera ätstörningar, undernäring eller andra hälsoproblem. Därför måste alla modeller ha läkarintyg som ska förnyas var tredje månad.

Lagen kräver också att tidningar nu tydligt måste märka ut om de har retuscherat en modell för att få henne att se smalare ut.

Lagförslaget togs fram genom ett samarbete mellan två riksdagsledamöter, Danny Danon från Likud och Rachel Adatto från Kadima, efter att man under 2010 insåg att över 1500 barn diagnosticeras med ätstörningar varje år i Israel.

Rachel Adatto citerades mycket i olika israeliska media när förslaget presenterades: "Underviktiga modeller ska inte längre få framträda som förebilder för lättpåverkade unga".

Även om den israeliska modellmarknaden är liten globalt sett har media reagerat och många inom industrin undrar om andra länder kommer att följa efter.

Alla är dock inte odelat positiva. Vissa modeller protesterar och menar att många av dem har naturligt lågt BMI. Dit kan dock endast fem procent av en befolkning räkna sig och därför anser regeringen att det gynnar betydligt fler än det skadar att sätta 18,5 som lägsta gräns.

Tiden kommer att utvisa om lagen verkligen kommer att göra någon skillnad. Och det kommer definitivt bli intressant att se om detta första steg från lilla Israel kommer ha någon som helst påverkan på catwalks runt om i världen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!