Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageNy insektsplåga

Förenade Israelinsamlingens partner, Tel Hai College i norra Israel, kommer att stå värd för ett internationellt seminarium kring en ny insektsplåga som drabbar världen. Problemet kommer att avhandlas av växtskyddsexperter i juli i år.

En ny svårbekämpad insekt har börjat sprida sig. Den angriper blommorna på vinrankor och fruktträd. Den dök upp 2009 i flera länder i Europa och orsakar svåra skador. Insekten är en 3-5 mm stor flygare och heter Lobesia botrana, på engelska The European Grapevine Moth.

Nu hoppas forskarna att man vid seminariet kommer fram till giftfria gröna bekämpningsmetoder.


Gröna tak

I Tel Aviv, Haifa och Jerusalem är det vanligt att bebygga taken men att ställa ut krukväxter och träd är inte samma sak som att skapa en takträdgård.

Nu fokuserar Ecology Center i Haifa på att skapa "gröna tak" som ska kunna erbjuda miljömässiga och ekologiska fördelar med lite underhåll. Vegetationen ska dels isolera byggnaden men även fungera som "svampar" vid stora regnmängder. Centret har installerat 48 experimentella moduler ovanpå studentbostäder, alla med olika växter, dränering mm. Nu återstår bara väntan för att se vilken fungerar bäst för att utveckla biologisk mångfald i torra klimat.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!