Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageBeskydd från ovan

Under det senaste kriget "Operation Försvarskolonn" i slutet av förra året, fick israelerna en ny hjälte i form av luftvärnet Iron Dome (järnkupolen). Systemet räddade många israelers liv genom att oskadliggöra de allra flesta palestinska raketer och granater innan de nådde befolkningen i södra och centrala Israel. Luftvärnet var så lyckat att andra länder nu fått upp ögonen för det.
Av Elliot Turvall  Foto IDF & Shaul Golan

- Järnkupolen är verkligen en framgångssaga, säger talesmannen för Rafael, det företag som ligger bakom utvecklingen av luftvärnet. Med tanke på den korta tid vi hade till förfogande är resultatet häpnadsväckande.

Historien bakom järnkupolen går tillbaka till Libanonkriget 2006. Under en månads tid sköt Hizbollah in cirka 4 000 raketer över norra Israel (inklusive storstaden Haifa). Dessa attacker krävde 44 israeliska civila liv samt tvingade en kvarts miljon israeler att tillfälligt fly söderut, medan den kvarvarande befolkningen, cirka en miljon personer, mestadels befann sig i skyddsrummen. Sedan år 2000 har också terrorister i Gazaremsan skjutit in tusentals och åter tusentals missiler och granater i södra Israel.

För att skydda befolkningen fattades beslut om att utveckla en ny sorts robotsköld. Femton olika förslag granskades och till slut valdes Rafaels järnkupol som började utvecklas 2007.

I juli 2009, alltså endast två år senare, genomfördes de första framgångsrika testerna, där man lyckades skjuta ned en raket som påminde om de missiler som skjuts in över Israels gränser. Efter ytterligare utveckling placerades den första järnkupolen ut i Beer Sheva i mars 2011 och månaden efter en i Ashkelon.

Bara några dagar senare fångade systemet upp en Gradraket från Gazaremsan som förstördes innan den kunde skada någon på marken. Året därpå effektiviserades skyddet och lyckades förstöra flera hundra palestinska raketer och granater innan de hann slå ned i orter i södra Israel.

Operation "Försvarskolonn" blev dock systemets riktiga eldprov. Israel utsattes för massiv raketbeskjutning mot flera platser i södra och centrala Israel på en och samma gång. Före stridigheterna hade Israel placerat ut fyra järnkupoler i södra Israel och mitt under stridigheterna utökades dessa med ytterligare en i i närheten av Tel Aviv. Den lyckades omgående skjuta ned en inkommande raket på väg mot Israels ekonomiska nav.

När operationen sammanfattades visade det sig att järnkupolen lyckats stoppa närmare 90 procent av alla projektiler. Ett enastående resultat utan motstycke från något luftvärn i någon annan del av världen.

Järnkupolen består av tre huvuddelar; en radar, en kontrollstation och upp till tre avfyringsramper. Så fort radarn snappat upp att en raket eller granat avfyrats förs alla uppgifter om läge, riktning, med mera över till kontrollstationen. Där analyseras dessa data, med hjälp av sofistikerade algoritmer och inom någon sekund har datorn räknat ut exakt var den inkommande projektilen kommer att slå ned.

Om nedslagsplatsen beräknas vara på landsbygden eller i havet gör man ingenting och missilen får slå ner där. Men om missilen är på väg mot ett bebott område, eller någon viktig infrastruktur, avfyras en Tamir-raket ögonblickligen. Denna anti-missil skjuts iväg nästan lodrätt och leds sedan, med hjälp av avancerad elektrooptik och flera styrfenor, mot sitt mål. När den är i närheten av den inkommande projektilen och ovanför obebott område, exploderar dess stridsspets och oskadliggör den fientliga missilen och skyddar således befolkningen på marken.

Järnkupolen är ett mobilt system, som kan monteras upp, eller ner, på en timmes tid, och fungerar dygnet runt och i alla väder. Varje avfyringsramp kan skjuta iväg uppemot tjugo stycken tre meter långa Tamir-raketer samtidigt och på detta sätt oskadliggöra skurar av terroristernas projektiler. En järnkupol kan på så sätt skydda en medelstor stad.

Tack vare all positiv uppmärksamhet som järnkupolen fått under den senaste tiden har flera andra länder visat intresse för att köpa den. Det gäller framför allt Sydkorea som vill kunna skydda sig mot raketangrepp från grannen i norr, men även USA och europeiska NATO-länder tror att järnkupolen kan skydda deras trupper i främst Afghanistan och Irak.

Även i Israel har det nya luftvärnet blivit mycket populärt.

- Järnkupolen räddade helt klart liv före och under operation Försvarskolonn, menar Hi-Li Kudasi Nevo, 33, från Beer Sheva. De allra flesta av palestiniernas raketer och granater oskadliggjordes innan de nådde sina mål och därmed kom mycket få människor till skada. Även materiella skador på marken blev mindre omfattande. Det gjorde att Israel inte ansåg det nödvändigt att sända in marktrupper i Gazaremsan och därmed räddades med säkerhet många soldaters liv.

- Under de mest intensiva stridigheterna mullrade det rejält i Beer Sheva, minns Kudasi Nevo, men från vårt skyddsrum kunde vi lätt känna igen Tamir-raketernas speciella läte, strax följt av en explosion, långt bort från våra hem. Trots de massiva missil- och granatattackerna kunde mina två små barn och jag känna oss trygga där vi satt i skyddsrummet.

- Vi visste att vi hade beskydd från ovan, avslutar hon.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!