Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage70 år sedan upproret i Warszawas getto

I år är det exakt 70 år sedan upproret i Warszawa-getto. Detta är berättelsen om dess uppkomst och fall.
Av Leon Nudel

Nazityskland anfaller Polen den 1 september 1939 och två dagar senare förklarar Storbritannien, tillsammans med Frankrike, krig mot Adolf Hitlers regim. Andra världskriget har börjat med sin brutala förföljelse av judarna i Europa. Mot slutet av 1930-talet bor cirka 3,4 miljoner judar i Polen, tio procent av befolkningen, i huvudstaden utgör de en tredjedel av invånarna. Bara New York har fler judar till antalet. Endast 20 procent av de polska judarna är assimilerade. Fram till den 1 september 1939 lever polska judar ett fridfullt liv. Det finns gott om judiska institutioner som skolor och synagogor. Det pratas jiddisch på gatorna och nybakad challe säljs varje fredag i bagerierna.

Den 2 september förändras allt: antijudiska lagar upprättas, alla judar förlorar sina medborgerliga rättigheter och nästan exakt ett år senare, den 12 oktober 1940, ger Reinhard Heydrich order om att upprätta ett judiskt getto i centrala Warszawa. Till detta getto skickas judar från hela Polen. Det blir det största av alla getton som tyskarna upprättar.

Warszawas getto mäter 3,4 kvadratkilometer, 2,4 procent av Warszawas totala yta. Runt gettot slingrar sig en 18 kilometer lång mur. Den är 3,5 meter hög och har krossat glas på toppen.

Gettot är uppdelat i två delar; "stora gettot och lilla gettot". Huvudgatan (Chlodna-gatan) skiljer dem åt. Den får judar bara passera när den stängts av för icke-judar. Som mest bor det 445 000 judar i gettot. De humanitära förhållandena är katastrofala och sjukdomsepidemier, svält och köld tillhör de vanligaste dödsorsakerna.

Detta hindrar dock inte invånarna i gettot att fortsätta med sina liv. De försöker upprätthålla en "normal vardag" med skolgång för barnen. Det finns till och med ett kulturliv med teatrar och musikscener.

Varje getto har ett "judenrat", juderåd. Rådets uppgift är att räkna den judiska befolkningen, organisera förflyttningar, deportation, konfiskering samt att driva in avgifter till tyskarna. Rådet i Warszawa består av 24 inflytelserika män, rabbiner, handelsfolk med mera. Ordförande är Adam Czerniaków, en ingenjör som innan kriget även var ledamot i Polens senat.

Czerniakóws strategi går ut på att samarbeta med tyskarna snarare än att försöka göra uppror mot dem. Sommaren 1942 börjar tyskarna massdeportera judar från Warszawa, främst till dödslägret Treblinka. På några månader skickar tyskarna 300 000 judar österut och kvar blir endast 60 000 personer. Nazisterna planerar en fullständig likvidering av gettot. "De kräver att jag ska döda barn i mitt land med mina egna händer. Jag kan inget annat göra än att dö", skriver Adam Czerniaków i ett brev till sin hustru innan han sväljer en cyanidkapsel och tar sitt liv.

Men invånarna i gettot vägrar ge sig utan kamp. Mordechai Anielewiscz bildar en motståndsrörelse med namnet ZOB. Den första sammandrabbningen med tyskarna sker en kall vinterdag 18 januari 1943. Tusentalet tyskar kommer in i gettot för att fortsätta deportationerna och ZOB gör väpnat motstånd. Efter några dagars blodiga strider upphör deportationerna och ZOB tror att de lyckats, i själva verket hade tyskarna planerat att dra sig tillbaka den dagen. Det stora kända upproret har dock inte börjat ännu.

"Så kom den 19 april 1943. Det var Pesach, den judiska påsken. I vår "bunker" på Muranowskagatan var vi ett trettiotal personer. Vi firade Pesach med rödbetssaft istället för vin och vi läste berättelsen om judarnas befrielse från Egypten med den helt osannolika drömmen om befrielsen ännu en gång. Utanför, ovanför hördes skott och explosioner. Ljuv musik i våra öron - för det tydde på motstånd." Citatet är hämtat ur boken 6 tusen av 6 miljoner av Romuald Wroblewski.

Upproret har även porträtterats i den kända boken Mila 18, av Leon Uris. Motståndsrörelsen slår tillbaka SS-soldaterna flera gånger men kapitulerar till slut efter att ha genomlidit stora förluster.


Ritning över Warszawas getto
Uppskattningsvis dödas 16 SS-soldater och 90 såras. 7 000 judar dödas. Många judar lyckas dock fly och vissa överlever kriget. Den 16 maj 1943 demolerar tyskarna den stora synagogan i Warszawa, vilket också symboliserar att upproret är över.

"Upprorsmännen var 220, och tyskarna 2 090. Tyskarna hade flyg, artilleri, pansarfordon, granatkastare, 82 maskingevär, 135 kulsprutepistoler och 1 358 karbiner. Varje upprorsman hade 1 revolver, 5 granater och 5 bensinbomber. I varje del av gettot fanns 3 karbiner, och i hela gettot fanns 2 minor och 1 automatpistol". Så beskriver Mark Edelman, en av ledarna för upproret som överlevde gettohändelserna dessa veckor.

I dag finns det få saker som tyder på att Warszawas getto funnits förutom ett monument och de personliga historierna från överlevare. Två dokument undkom förstörelse och berättar för omvärlden om livet i gettot, Adam Czerniakóws dagboksanteckningar och "Ringelblumarkivet", insamlade uppgifter om livet i gettot som förvarades i tre mjölkärl och som smugglades ut.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!