Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageVinterparadiset

När ni hör "Israel", tänker ni då spontant "sol-strand-bad" eller tänker ni "snö-skidåkning-pulka"? Faktum är att Israel är ett vinterparadis, i alla fall några månader varje vinter.
Text och bild Elliot Turvall

Så fort snön lagt sig på Hermonberget i norra Israel, på gränsen till Libanon och Syrien, öppnar landets enda skidort sina portar och israelerna, samt vissa turister, vallfärdar dit i tusental, även om det tar flera timmar att resa dit för de flesta.

För cirka fyrtio år sedan öppnades Hermonberget, Israels högsta bergstopp, för allmänheten, i början endast med en enkel lift för skidåkare och en liten värmestuga. Med åren har anläggningen vuxit och består i dagsläget av tio stolliftar och kabinbanor som tar entusiastiska skidåkare uppför bergssidan till över fyrtio kilometer av skidspår, med allt från backar på nybörjarnivå till områden för professionell skidåkning.

- På Hermonberget anordnas varje vinter en skidskola där tiotusentals israeler lärt sig åka skidor under årens lopp, vilket skapat en ny generation skidåkare, säger Stanley Rubinstein, hedersordförande i israeliska skidförbundet. 50 000 israeler åker till Alperna varje år och det stora flertalet av dem har lärt sig att åka skidor på Hermonberget.

På skidorten finns även pulkabackar, främst för barn och ungdomar, och speciella områden för snowboard.

- Just snowboard är mycket populärt bland israeliska ungdomar, de får en adrenalinkick av att slänga sig ut i backarna.

Vid skidanläggningen finns även ett antal caféer, restauranger och affärer för den som vill ta en paus i åkningen eller behöver hyra utrustning. Den mest imponerande matserveringen ligger uppe på bergets topp och därifrån kan man, en klar dag, njuta av en enastående utsikt över hela norra Israel, samtidigt som man äter en grillad majskolv eller dricker värmande soppa.

Hermonbergets skidort når 2 073 meter och kan ta emot upp till 12 000 gäster per dag och totalt njuter cirka 300 000 personer varje år av resmålet, de år det finns snö. Under sommarmånaderna kommer ytterligare cirka 40 000 besökare då platsen fungerar som en utgångspunkt för att vandra eller cykla i den vackra naturen.

Om ni vill pröva på ett annorlunda resmål nästa gång ni besöker Israel, och om det har snöat tillräckligt, rekommenderas varmt ett besök på Hermonberget. Skidorten kanske inte håller samma nivå som liknande platser i fjällen eller Alperna, men det är inte på många andra ställen i världen som man kan se skidåkare med kippa och tzitzit fladdrande i blåsten.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!