Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageCirkeln som slöts


Bosenas familj i Israel
Rubriker i israeliska media om etiopiska kvinnor i Israel handlar oftast om våld och övergrepp. Därför blev jag extra glad över att läsa att Israels nästa ambassadör i Etiopien är en etiopiskt född, israelisk kvinna. Men hon är inte den enda framgångsrika kvinnan med etiopiska rötter. Jag vill berätta för er om en kvinna som skapat mig och givit mig min identitet; min mamma, Bosena Admasu Damoza.
Av Kasaey Keren Damoza

Min mamma föddes i Etiopien någonstans runt 1960. Inget vet det exakta året eller datumet, så mina syskon och jag brukar uppvakta henne när vi tycker att det passar bäst. Det varierar dock lite från år till år. När mamma var tolv år giftes hon bort med min pappa i ett arrangerat äktenskap och flyttade till min fars by som traditionen bjöd. Innan dess hade hon lärt sig att laga mat, sticka, väva och dreja, som en fru i Etiopien behöver kunna. Tre år efter giftermålet föddes min äldre syster för att följas av ytterligare sju barn varav två dog som spädbarn.

Innan den långa resan till Israel via Sudan påbörjades förberedde sig hela byn. Min mamma var väldigt rädd för familjens säkerhet men förlitade sig på Gud och tog styrka ur sin tro.

Efter en vandring som pågick i veckor kom vi fram till flyktinglägret i Sudan i december 1984. Där började det stora väntandet som aldrig verkade ta slut. Alla på plats gick igenom stora trauman, vi upplevde besvikelse och missmod. Min mamma vägrade dock att bara sitta still utan tog på sig ansvaret för familjens framtid. Varje dag besökte hon olika organisationers kontor inom lägret för att få hjälp och svar. Till slut kom vi med en av de hemliga transporterna till Israel. Vi hade tur, vi kom med en transport en månad innan Operation Moses avbröts då någon i Israel läckte information till de internationella tidningarna.

De flesta etiopiska judar tänker på den traumatiska vandringen och tiden i Sudan vid varje minnesceremoni. Vi minns de män och kvinnor som dog. Vi minns de män som mördades av sudanesiska tjuvar. Vi minns de kvinnor som brutalt våldtogs och lämnades att dö vid vägkanten. Vi minns de barn som dog längs med resans gång och begravdes i omärkta gravar längs med vägen. Vi minns de som dog av svält och sjukdom i lägren i Sudan i väntan på att få komma till Israel.

För vi klarade oss. Vi kom fram till Israel och vi togs till ett absorptionscenter, lärde oss hebreiska och flyttade sedermera till en lägenhet i Kiryat Yam, nära resten av familjen som redan fanns på plats. Resan till Israel förändrade allas våra liv för alltid.


Bosena med barnen när de kom till Israel
Mina föräldrar har ingen formell utbildning. Därför arbetar min pappa i en fabrik och min mamma tog alla tillfälliga jobb som erbjöds henne. Hon har städat, hjälpt äldre, jobbat på bageri och mycket annat. Hon tog de jobb som fanns för att dra in pengar till familjen. När hon var ledig stickade hon traditionella etiopiska kläder för att komma ihåg sitt födelseland.

Min mamma har alltid sagt åt mina syskon och mig att utbildning är det viktigaste som finns och att utbildning är nyckeln till integration i det israeliska samhället. Hon visade oss vägen genom att själv ta israelisk gymnasieexamen. Det är ingen tvekan om att min syster och jag kände oss skyldiga om vi inte gjorde våra läxor när mamma la ner så mycket kraft på sina. Hon inspirerade oss och i dag har vi bägge universitetsexamina.

I dag arbetar min mamma med nyanlända immigranter från Etiopien. Hon hjälper dem tillrätta och hon visar dem vägen. På ett sätt sluter hon därmed cirkeln. Hon visar dem att det går att hålla samman sin familj, hålla kvar etiopiska traditioner och samtidigt vara integrerad i vårt land, Israel.

Den etiopiska gruppen i Israel består av cirka 106 000 personer. Ungefär 30 procent av dem är födda i Israel, motsvarande 1,5 procent av landets befolkning. Immigrationen av etiopiska judar till Israel började mot slutet av 1970-talet.

De etiopiska judarna bodde generellt i Gondar och Tigray i norra Etiopien. Under 1984 och 1991 genomförde Israel två stora immigrationsinsatser; Operation Moses och Operation Salomo. Under Operation Moses tog sig cirka 12 000 etiopiska judar från sina byar till flyktingläger i Sudan. Via hemliga vägar flögs de till Israel men uppskattningsvis 4 000 personer dog på väg till Sudan och i lägren. Under 1991 flögs 14 000 personer ut från Addis Abeba till Israel under 48 timmar med Operation Salomo.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!