Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageBlinda går March of the Living

För första gången någonsin har sex synskadade israeler deltagit i March of The Living tillsammans med sina ledarhundar.
Av Dennis Allon  Foto Aliza Lugsi & Timora Selah

Haim, Moti, Rosa, Chana, Erez and Rachel åkte under våren till Polen för att under fyra dagar besöka judiska begravningsplatser, getton, byar och förintelseläger, allt relaterat till det judiska livet i Polen innan Andra Världskriget. Den femte dagen deltog de i den 25:e upplagan av March of The Living. Vad som skilde gruppen åt från de övriga deltagarna var att de är synskadade och genomförde resan tillsammans med sina ledarhundar och assistenter.

Israeliska centret för ledarhundar grundades 1991 för att underlätta för synskadade och blinda att få självständighet, rörlighet och förhöjd självkänsla. En hel del av dem som vänder sig till centret har varit synskadade sedan födseln men många har blivit synskadade eller blinda i samband med krig eller terrorattacker.

För att kunna ta del av resan hade gruppen en speciellt utbildad guide med sig som livfullt kunde beskriva det de synskadade inte visuellt kunde ta in. Många blev väldigt rörda när de fick röra vid gamla gravstenar och känna dess inskriptioner, gettomurar, järnvägsspår, träbaracker och förbränningsugnar.

- På vissa ställen fanns ingenting kvar mer än stora öppna områden med grönskande natur, berättade Erez Barkai som gjorde resan tillsammans med sin ledarhund Lady för en av Israels radiostationer. Det är möjligt att resan var "lättare" för oss som inte kunde se.

Under själva marschen fick de synskadade stor uppmärksamhet av de andra deltagarna och tusentals personer visade dem stor uppskattning där de stolt gick vägen mellan Auschwitz och Birkenau tillsammans med sina hundar. Vid själva avslutningsceremonin fick en av deltagarna, Moti Levy, äran att tända en av de sex minnesfacklorna. Därmed förevigades minnet av alla de handikappade som mördades av nazisterna.

Att synskadade deltog har en dubbel betydelse; dels mördades handikappade av nazisterna och dels använde de hundar för att attackera judar. Att de synskadade nu hade med sig sina ledarhundar till Polen visar att rätt tränade hundar kan användas att hjälpa och stötta.

- I Auschwitz tog en överlevande en bild av mig och min ledarhund. Han berättade att han hade överlevt Auschwitz efter att ha flytt ifrån två tyska attackhundar, tränade att döda. "Här, just här har jag tagit en bild på en israelisk man assisterad av en hund som i stället hjälper människor".

The March of the Living är ett årligt utbildningsprogram som tar judiska ungdomar från hela världen till Polen där de besöker resterna efter Förintelsen. På Förintelsens minnesdag (Yom HaShoa) marscherar tusentals personer i tysthet från Auschwitz till Birkenau, det största nazistiska koncentrationslägret som byggdes under Andra Världskriget. Programmet etablerades 1988 och äger rum under två veckors tid, en vecka i Polen, en vecka i Israel, direkt efter den judiska helgen Pesach.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!