Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageRaoul Wallenberg var mannen som trotsade sin farfars förväntan om att bli bankir, men som slutade som en av de största hjältarna i den judiska historien.

Det finns olika uppgifter om hur många judar som räddades tack vare Raoul Wallenberg under Andra Världskriget, vissa talar om mellan 30 000 och 50 000 personer. Organisationen International Raoul Wallenberg Foundation talar om uppemot 100 000 människor.

Men det var inte uppenbart att det skulle bli något stort av mannen som föddes 1912 som son till militären Raoul Oscar Wallenberg.

Fadern dog innan Raoul föddes och i stället tog farfadern Gustaf Oscar Wallenberg ansvaret för hans uppfostran. Farfadern var diplomat och affärsman (mycket riktigt släkt till Investor-grundarna Knut och Marcus Wallenberg) och hade förhoppningar om att Raoul också skulle satsa på en karriär inom bankvärlden.

Men Raoul var mer intresserad av arkitektur och i stället för att läsa ekonomi eller juridik på Harvard tog han examen i arkitektur vid University of Michigan. Han följde dock farfaderns råd och reste mycket och fick på det sättet en bred internationell erfarenhet.

Resandet kom väl till pass eftersom han i stället för att jobba som arkitekt hamnade i ett litet handelsbolag som ägdes av affärsmannen Sven Salén. Det ledde till att han började göra affärer med Ungern och att han år 1944 fick uppdraget av amerikanska War Refugee Board att iscensätta en räddningsaktion för judar i Ungern.

USA var på jakt efter en person från det neutrala Sverige, eftersom en svensk hade lättare att förhandla med tyskarna på plats. Med svensk diplomatstatus och pengar från War Refugee Board började han utfärda skyddsdokument som gjorde det möjligt för tiotusentals judiska familjer att fly undan den nazistiska förföljelsen.

Trots att Wallenberg hjälpte tiotusentals människor råkade han själv illa ut efter kriget. Exakt vad som hände är höljt i dunkel. I samband med att han försökte etablera kontakt med den ryska militären år 1945 för att övertyga dem att befria det judiska ghettot i Debrecen arresterades han i stället och sattes i Lubjankafängelset. De flesta har antagit att ryssarna misstänkte Wallenberg för att vara amerikansk spion. Men enligt boken "Raoul Wallenberg. En biografi", av forskaren Bengt Jangfeldt, hade han 15 kilo guld i bilen när han greps, vilket ryssarna trodde var stulet nazi-guld.

Jangfeldts teori är att den svenska regeringen blev misstänksam över varifrån guldet kom och att det ska ha förklarat dess svaga agerande för att hjälpa Wallenberg. Troligen avrättades han år 1947 av ryssarna.

Senare fick Raoul Wallenberg utmärkelsen rättfärdig bland folken av den israeliska staten för sina insatser att hjälpa judar under Andra Världskriget.

Mikael TörnwallTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!